İpek Yolu Haber Ajansı

AŞIK EMRAH CEVHERİ’NİN ÇAY KOY YANLIZLIĞIM KİTABI ÇIKTI

Cevheri tanınır niyeti ile
       Sevdaya ödenmiş diyeti ile
       Sıpa beslersen ne kuş sütü ile 
       Büyüyünce yine eşek olucak 


Her insan bir kültür içinde doğar. Bu kültürü ise çevrenin fiziksel sosyal ve ekonomik şartları şekillendirir. Aşıklık geleneği, bizim edebiyat tarihimizde 16.yüzyıldan itibaren görülen halk edebiyatımızın önemli bir şubesini oluşturmaktadır. Bugün hala yaşayan kültürel değerlerimizden olan Aşıklık geleneği çeşitli kurumların desteğiyle ayakta durmaya çalışmaktadır
Aşıklık edebiyatı, ozan baksı geleneğinin İslamiyetten sonra tasavvufi düşünce ile Osmanlı yaşama biçimi ve kabulleriyle birleşmesinden doğmuştur. 
Aşık hem döneminde hem de sonraki dönemlerde sesini geniş kitlelere duyurmuş bir sanatçıdır. 
Aşık yaşadığı kültürel ortamla iç içedir. Âşık şiiri toplumun ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Toplum bilinciyle Aşık şiiri arasında bir bağ vardır. 
Aşık Emrah Cevheri günümüzün yaşayan usta Ozanları dan biridir 
Şiirlerin de  daha çok 7,8,11,14, 15 hece ölçüsünü kullanmaktadır. 
Toplumsal değerler konusunda hassas olan Aşık Emrah Cevheri şiirlerinde dikkat çeken yönlerden biri sosyal konuların yoğunluğudur. 
Bu yüzden bir çok şiirinde yol gösterici veya tentik eder bir eda vardır. 
Aşık Emrah Cevheri’nin doğup büyüdüğü zamanı ve mekanı dikkate aldığımızda içinde doğduğu kültürel ortam ilgisi ve yeteneği 
olan kişinin Aşık olması için gayret uygundur. 
Bir Aşığı besleyen kaynak her şeyden önce kendi yaşantısı ve kendi hikayesidir. 
Bunun yanında Aşıkların sanatlarına ve hayatlarına baktığımızda besledikleri temel kaynak gurbet, acı, yokluk, hasret, milli ve manevi değerler olduğunu görmekteyiz. 
Aşıklar bir insanda olması gereken özelikleri şiirlerinde belirtmişlerdir. 

ZÜRRİYET

Zürriyet dediğin söz değil beyim
Hele iyi düşün kaçı doğurur
Ana var vatana yiğit büyütür
Ana var haini piçi doğurur 

Göllerin üstünde dans eder kuğu
Aşikardır göle aşık olduğu
Görülmemiş kurttan kuzu doğduğu
İt finoyu, koyun koçu doğurur

Laf yerini bulur ne yana çeksen
Yaşın önemi ne ha sekiz, seksen
Bir adam akıldan olursa noksan
Herzaman topluma suçu doğurur

Cevheri’yim gelir geçer bu çağlar
Bazen dile gelir ovalar dağlar
Kimi memlekete aş ve iş sağlar
Kimi memlekette göçü doğurur.

Aşık Emrah Cevheri
      
          AŞIK EMRAH CEVHERİ BİYOGRAFİSİ 
Aşık Emrah Cevheri Erzurum’un Şenkaya ilçesinin Zümrüt köyünde 1981 yılında dünyaya geldi. Asıl isimi Emrah Aslan’dır.
İlkokulu köyünde Ortaokulu Turnalı köyünde okudu. Küçük yaşlardan beri aşıkların kasetlerini dinleyerek onlar gibi Aşık olamaya karar verir. 15. yaşında gördüğü bir rüyadan sonra şiirler yazmaya başlar. Kendi çabası ile sazı öğrenir. 2005 yılına kadar Erzurum’da yaşayan Aşık Emrah Cevheri Kocaeli’nin  Derince ilçesine göç eder. 
Aşık Emrah Cevheri bizzat bir ustaya çıraklık yapmamıştır. Fakat kendisine manevi usta olarak Aşık Mevlüt İhsani’yi kabul etmiştir. Geleneğe uygun Aşık tarzı halk şiirleri yazdı. Şiirlerinde her konuyu Ustaca  işleyen Aşık Emrah Cevheri  7,8,11,14, 15 hece kalıbıyla şiirler yazmaktadır.
Cevheri mahlasını Aşık Muhsin Yaralı vermiştir. Aşık edebiyatının her dalında eserler suna bilen  irticali güçlü geleneği Ustaca işlenmektedir.  yazmış olduğu şiirlerin bir kısmını 2016 yılında AŞKI YAPRAĞINDA SEVMİŞTİM isimli kitapta toplayan Aşık Emrah Cevheri  ÇAY KOY YANLIZLIĞIM isimli ikinci kitabı ile de okuyucuları ile buluştu. Yurt genelinde çok sayıda etkinliklere katıldı. Atışma dalında şiir dalında 1.cilik ödülleri aldı. Çeşitli Tv ve radyo programlarına katıldı gazete ve dergilerde hakkında yazılar yazıldı şiirlerine yer verildi. Kültür bakanlığı halk ozanı ünvanı olan Aşık Emrah Cevheri evli 2.çocuk babası Kocaeli Derince ilçesinde ikamet etmektedir. 

HABER: Özkan Güli 
İpekyolu Haber/ İstanbul 

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz