İpek Yolu Haber Ajansı

ÇERKEZKIZI ŞAİR MELİHA BOZ

Şair Meliha Boz (Çerkezkızı) ile 
Aşıklık ve Şairlik hakında yapmış olduğumuz söyleyişide bize kültür hakında örnekler verdi ve yaşaması gelecek nesillere aktarılması için yapılması gerekenleri sıraladı. Ta Dede Korkut’tan başlayarak günümüze kadar devam etmekte olan Aşıklık geleneği her dönemde halkın gören gözü duyan kulağı ve tercümanı olmuştur. Usta çırak geleneğiyle günümüze kadar gelen bu gelenek malesefki günümüzde bu özelliğini kaybetme noktasına geldi.
Usta çırak geleneğinin olmadığı kültür değerini kaybetmekte ve toplumda beklenen ilgiyi görmemektedir. 
Malesefki günümüzde binlerce şair var ama usta çırak ilişkisi yok okuma yeteneği düşük yazılan şiirler kalite bakımından zayıf topluma bir faydası olmayan sadece söz yığınından ibarettir. 
Aşıklık ve Şairlik Allah’ın  bir lütfu olduğunu dile getiren usta Şair eğerki Sanaatı layıkıyla icra edilir ve kaliteli eserler üretilirse göl yerinde su eksik olmaz diyerek sözlerini tamamladı. Toplumların yaşamına katkı sunan ve nesiller boyu anılması için, var etkileri kültürleriyle geleceğe aktarılırlar. Bu nedenle, kültürümüzün gelişmesine vesile olan Şair, Ozan ve yazarlarımız değerini bilmeliyiz. İşte Usta Şair Meliha Boz (Çerkezkızı) bu şairlerden bir tanesidir ve yaşadığı topluma, kendi öz kültürün pekişmesi güçlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması çaba sarf ediyor
Şiirlerinde duru Türkçe anlaşılır ve akıcı bir dil tekniği kullanmaktadır. 
Ustaca dile getirdiği konularda, Toplumun olumlu ve olumsuz yönlerine hicivsel bir düşünüşle tepki koymakta, bazen de hümanist ruhuyla bireylere nasihat ve doğruları sunmakta. 
Şiirlerinde Acı, gurbet , yokluk, hasret milli ve manevi duyguları işlemektedir. 
Duygu  çağrışım  izlenimlerin dizeler halinde dile getirdiği söz sanatıdır Şiir. 
Halk şairi ise geçmişten günümüze gelen ve gelecek kuşaklara aktarılması için yazılmış ortak zevk ve kültür mirasıdır. 
Bu ortak zevk ve kültür mirası geleneğini sürdüren şair Meliha Boz (Çerkezkızı) kendine özgün değerini, kimliğini oluşturmuş ve her geçen gün kimliğin gelişmesi için çalışmalarına devam etmektedir. 


SELAM VERİR
Aşk bağına girdiğin de
Bülbül güle selam verir
Bin bir çiçek gördüğün de
Arı bala selam verir 

Meşk sırası geldiğinde
Gönül dengin bulduğun da
Vakit gelip dolduğunu da
Kervan yola selam verir 

Abu hayat taşar gibi 
Bengi sular coşar gibi 
İlk baharda  koşar gibi 
Yaprak dala selam verir 
  
Kara talihin güldükçe
Huzur kapıyı çaldıkça
Leyla haberi saldıkca 
Mecnun çöle selam verir

Göklerin ayı yıldızı
Yüreklere salma sızı
Aslı olma Çerkez kızı
Kerem küle selam verir

Meliha Boz (ÇERKEZ KIZI)

          ŞAİR MELİHA BOZ BİYOGRAFİSİ 

Şair Meliha Boz Zonguldak Merkede 1972. yılında Çerkez babanın kızı olarak dünyaya geldi. 
İlkokul, Ortaokul ve  Liseyi Zonguldağ’da okudu. Marmara Üniversitesi Hemşirelik bölümünü okudu. Mesleğine Şırnak ili Cizre ilçesinde başladı. 2.yıl Şırnak cizrede görev yaptıktan sonra Tayini İstanbul’a çıktı. 1994. evlendi mutlu evliliği eşinin geçirmiş olduğu trafik kazasıyla son buldu. Eşinin ölümünden sonra hayatını oğluna adadı. 
Özel bir hastanede organ nakli ve ameliyat ekibinde hemşire olarak görev yapmaktadır. 
Küçük yaşlarda şiire ilgi duymaya başladı serbest şiirler yazdı ve daha sonra hece şiirleri yazmaya başladı usta şairlerin yardımı ve bol kitap okuyarak kendini geliştirdi. Şiirlerinde Çerkezkızı mahlasını kullanmaktadır. 
Şairlerden şiir dersleri alarak kendini iyice yetiştirdi. Geleneğe uygun Aşık tarzı halk şiirleri yazmaya başladı her konuda şiirler yazan Şair Meliha Boz genelde 7,8,11,14,ve 15 hece kalıbıyla şiirler yazmaktadır.
Yazmış olduğu şiirlerin bir bölümü ön çalışmasını bitirdiği kitapta toplayıp edebiyat dünyasına sunmak ve ilk kitabını eline almak için gün saymaktadır. 
Yurdumuzun çeşitli yerlerinde etkinliklere katıldı. Çeşitli Antolojilerde şiirlerine yer verildi. Bazı gazetelerde ve dergilerde şiirleri yayınlandı tv ve radyo programlarına katıldı. Babası ve oğlu ile yaşamakta İstanbul’da ikamet etmektedir. 



HABER: Özkan Güli
İPEK YOLU HABER/ İSTANBUL 

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz