İpek Yolu Haber Ajansı

HIZLI OKUMA TEKNİĞİ İLE OKUMAYA HAZIR MISIN!!!







 Kişisel gelişim için okuruz. Akademik kariyer için okuruz. Genel kültürümüzü artırmak için okuruz. Kariyerde yükselmek amacıyla okuruz. Ders çalıştığımız için okuruz. İş yerimizde e-mailleri okuruz...

Okuma araçlarını da okuma amaçlarının listesini de uzatmak mümkün. Kitap kurtlarından olsak bile bazen ya da sıklıkla okumaya ayıracak vakit bulamayabiliriz. Daha az zamanda daha hızlı ve verimli okumak isteriz. Hızlı okumakla birlikte okuduğumuz bilgiyi en üst düzeyde anlamak da önemlidir. 


Peki, anlayarak hızlı okumayı nasıl başarabiliriz?

Hızlı okuma konusunda pek çok eğitim ve yöntem bulunuyor. İstanbul İşletme Enstitüsü’nün ücretsiz eğitimleri arasında da Anlayarak Hızlı Okuma Eğitimi var. Şimdiye kadar 55 binden fazla kişi eğitime katılmış. Bu hatırlatma notundan sonra dönelim yazımızın başlığına.

Hızlı okuma teknikleri, anlayarak hızlı okuma, hızlı okuma alışkanlıkları, hızlı okuma, hızlı okuma için ipuçları, anlayarak hızlı okuma eğitimi

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

Okumaya zaman ayıramadığımız gibi bazen okuma konulu kurslara da vakit bulamıyoruz. Kendi kendimize hızlı okuma tekniklerini öğrenip uygulamak istiyoruz. 

Hızlı okuma için öncesinde hızlı okumayı engelleyen davranışlardan kaçınmak gerekir. 

Nedir bu davranışlar?

Konsantrasyon eksikliği,

Cümle anlamlarını takip etmek yerine kelimeleri takip etme, 

Sesli okuma ki sesli okuma hızlı okumayı düşüren en önemli etkenlerden. 

Anlaşılmayan kısımlarda sürekli başa dönme, 

Uzun metinleri okurken sıkılma ve kısa metinleri tercih etme.

Bu alışkanlıklardan biri ve bir kaçı varsa okuma hızınız yavaş demektir. Bu alışkanlıkları değiştirdiğimizi var sayarak hızlı okuma tekniklerine gelelim.

 Hızlı okuma teknikleri neler? Nasıl uygulanırlar? Birlikte öğrenelim. 

Gözlerimizi Geliştirme

Hızlı okumanın en önemli kuralı gözleri geliştirmektir. Bunun için de görsel algılamanın geliştirilmesi gerekir. Ne yapılabilir? Kelime çalışmaları örnek olabilir. Bir kağıda farklı harf sayılarından oluşan kelimeler yazılır ve okuyup anlamları düşünülür. Sonrasında kelimeler hatırlanmaya çalışılır. Hatırlanan kelimelerin sayısı arttırıldıkça algılama da artacaktır. 

Kelime Dağarcığını Geliştirmek
Okuma hızı kelime dağarcığımızla doğru orantılıdır. Ne kadar çok kelime o kadar hızlı okuma. Bunun için zaman zaman sözlük okuma yapılabilir. 

Özellikle dilimize yerleşmiş yabancı kelimelerin anlamlarını öğrenmenin okuma hızına etkisi büyük olacaktır. 

Okuma Hızını Düşüren Alışkanlıklardan Kurtulmak


Sesli okuma, sürekli başa dönme, cümleler ya da anlatılan hikaye hakkında düşünmek gibi okuma alışkanlıklarını düşüren davranışları değiştirmek de okuma hızını artıracaktır.

Konsatrasyon Sağlamak...

Kitap, makale, blog ne okursak okuyalım aklımız da yaptığımız işte olmalı. Bir yandan kitap okurken, diğer taraftan yarının programı, geçmiş anıları düşünmek okumayı yavaşlatır. Sadece okumaya konsantre olmak gerekir.

5N 1K Tekniği...

5N 1K tekniği haberlerle özleşmiş olsa da okuma yaparken de uygulanabilir. Bu teknik kapsamında okunan metne, kim, ne, nerede, ne zaman, niçin ve nasıl soruları sorulur. Soruların cevapları metinde bulundukça okuma hızı da gelişir.

Göz Atma/Gezdirme Tekniği...

Okunacak kitap ise ön sözü, içindekiler kısmı okunur ve rastgele sayfalar çevrilerek göz gezdirilir. Makale okumalarında da başlıklar, ara başlıklar, giriş ve sonuç bölümüne göz atılır. Ana fikir hakkında bilgi sahibi olunmaya çalışılır. 

Kitap Okumak...

Hızlı okumayı geliştirecek bir başka etken yine okumanın kendisidir. “Çok okuyan çok bilir” sözünden yola çıkacak olursak kitap okumak kelime dağarcığını ve anlama kapasitemizi geliştirir. Bu da hızlı okumaya büyük katkı sağlar. Okumak cümle yapısıyla ilgili fikir sahibi olmanın da önünü açar. Okuma arttıkça cümlelerin gelişi tahmin edilebilir olur. 

Sütun Tarama Tekniği...

Okunan metin cümleyle birlikte soldan sağa takip edildiğinde hızlı okumak çok da mümkün olmaz. Bunun için zikzaklar ya da s’ler çizerek metnin taranması gerekir. Bu teknik denenip uygulandıkça okuma hızı da artacaktır. 

Kendi Kendine Konuşmayı Kesmek...

Okuduğumuz metinlerin çoğu bizi içine çeker. Bir anda kendi kendimize konuşurken ve düşünürken buluruz kendimizi. Bu kavramları algılamak için önemlidir. Ancak konsantrasyonumuzu düşürür ve hızlı okumayı engeller. 

Zaman Tutarak Okumak...

Çocukken “dakikada kaç kelime okuduk” yarışması yaptığımızı hatırlıyorum. Bu teknik de okuma hızını arttıran etkenler arasında. Tabii biriyle yarışmaya gerek yok. Kendi kendine yarış bu. Zaman tutarak okuma hızıyla ilgili farklı alıştırmalar yapılabilir. En iyi okuma hızını geçmek iyi bir motivasyon kaynağı olacaktır.

Hedef Belirlemek...

Hızlı okuma teknikleriyle ilgili hedef belirlemek ve maddelerden birini ve birkaçını günlük yapmak da önemlidir. Yine okuma hızıyla ilgili hedefler belirlemek de katkı sağlar. Hızlı okuma alışkanlığı kazanmak ancak pratik yaparak mümkün olacaktır.

Hızlı okuma teknikleri, anlayarak hızlı okuma, hızlı okuma alışkanlıkları, hızlı okuma, hızlı okuma için ipuçları, anlayarak hızlı okuma eğitimi 

Hızlı Okumak İçin İpuçları..

Mola vererek okumak. Bu molalar dikkat sağlama oranına göre belirlenebilir. 30 dakika, 45 dakika ya da saatte bir molalar verilebilir. Molalar hem göz yorgunluğunu giderir hem de dikkat dağınıklığının önüne geçer. 
Sessiz ve yeterli ışık alan ortamda okumak.

 Sessizlik konsantrasyon için ışık da göz yorgunluğunun önüne geçmek için önemlidir. 
Dikkat verilecek zamanda okumayı seçmek. Bazıları için sabah bazıları için de öğleden sonra daha iyi okuma zamanı olabilir.
Okuma uzaklığını ayarlamak. Bu sağlık için de önemlidir. 

Görsel algılama kapasitesini artırmak. Bunun için göz hareketlerini geliştirecek çalışmalar yapılabilir. 

Sözcük dağarcığını geliştirmek. Kelime dağarcığı ne kadar gelişmiş ise okuma ve anlama hızı da o kadar artar. 

Hızlı okumayı engelleyen alışkanlıkları fark edip önlemek. Sesli okuma buna örnek olabilir. 
Mümkün mertebe göz ucuyla ve sessiz okuma yapmak. 

Okunacak metin ya da makaleye öncesinde göz atmak. Göz atma tekniğinde makalenin başlığı, ara başlıklarının yanı sıra giriş ve sonuç bölümü okunur. Paragrafların ilk ve son cümlelerinin okunması da göz atma tekniğidir. Makale hakkında bilgi sahibi olmak da hızlı okumanın önünü açar. Göz atma ve göz gezdirme tekniği kitaplarda da uygulanabilir. Kitabın önsözü, son sayfası, varsa içindekiler kısmı okunur. Bu işlemi daha çok yeni bir kitap alırken farkında olmadan uygularız.

Hızlı okumayla ilgili göz jimnastiklerini her sabah uygulamak. Örneğin gazete okurken her sütunda cümlelerin ilk ve son kelimelerine bakarak göz gezdirin. Başta yorucu olsa da zamanla göz atma alışkanlıklarınız gelişecektir. Bu da hızlı okumaya katkı sunacaktır.
Hızlı okuma teknikleri egzersizlerini yapmak 
Hızlı okumakla ilgili pahalı materyallerden kaçınmak 

Sonuç olarak unutulmaması gereken bir şey var. Neden hızlı okumak istiyoruz? Hızlı okuma tekniklerini öğrenmeden önce bu soru cevaplanmalı. Zira belli bir süre sonra hızlı okumak anlamayı güçleştirebilir. Özellikle kitaplar konusunda anlamadan okumak ne kadar verimli olur? Sorunun kişilere göre değişen cevabı vardır düşüncesindeyim.

Hızlı Okumayı Engelleyen Davranışlar Nelerdir?

Konsantrasyon eksikliği, cümle anlamlarını takip etmek yerine kelimeleri takip etme ve sesli okuma yapmak hızlı okumayı engelleyen davranışlardan bazılarıdır. Sesli okuma hızlı okumayı düşüren en önemli etkenlerden.

Hızlı Okuma Teknikleri Nelerdir?

Kendi kendimize hızlı okuma tekniklerini öğrenip uygulamak istiyoruz. Gözlerimizi geliştirmek, kelime dağarcığını geliştirmek, 5N 1K tekniği, konsantrasyon sağlamak ve zaman tutarak okumak hızlı okuma teknikleri arasındadır. 

Hızlı Okumanın İpuçları Var Mıdır?

Evet vardır. Hızlı okuma ipuçlarından bazıları şunlardır: Mola vererek okumak, okunacak metin ya da makaleye öncesinde göz atmak, okuma uzaklığını ayarlamak; sessiz ve yeterli ışık alan ortamda okumak.

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

DİKKAT DAĞINIKLIĞIN VAR MI!!

17.10.2021

Yetişkinlerde ve çocuklarda dikkat dağınıklığı tepkileri de farklı olacaktır. Çocuklar derslerine odaklanamazlar, yetişkinlerde verimli çalışamazlar. Aceleci davranışları hata yapmalarına neden olabilir. Dikkat dağınıklığının belirtilerinden bazıları şunlardır;...


Devamını Gör

Dünyanın en zengin insanı, açlıktan ve susuzluktan ölüyor

12.10.2021

Lübnan’ın en zengin insanı Eymen Bistani Beyrutu en iyi noktadn gören hakim bir tepedekendisine görkemli bir mezar yaptı, oraya gömülmeyi vasiyet etti....


Devamını Gör

HEDEFİNİ ÇAĞIR SONRA ONU YAŞA

28.09.2021

Hedef çağırıldığı anda adımlanmaya başlar. Şöyle söyleyebiliriz… Her şey ne istediğini bilmekle başlıyor. Farklı yöntemlerle istediğiniz şeyi olmuş gibi hayal ediyorsunuz…...


Devamını Gör

HEDEFİNİ ÇAĞIR SONRA ONU YAŞA

28.09.2021

Hedef çağırıldığı anda adımlanmaya başlar. Şöyle söyleyebiliriz… Her şey ne istediğini bilmekle başlıyor. Farklı yöntemlerle istediğiniz şeyi olmuş gibi hayal ediyorsunuz…...


Devamını Gör

ZAMAN SADECE BiRAZCIK ZAMAN..

25.09.2021

    Zaman kavramının ne kadar önemli olduğunun farkında mıyız? Yada zaman denilen bu hızlı süreci ne kadar iyi kullandığından söz etmek i...


Devamını Gör

Güç senin için de ROCKY

24.08.2021

Kendine güvenmek sabaha uyanmak gibidir. Uyanmadığın an günün nasıl başlayabilir ki? ✓Şunl...


Devamını Gör

Güç senin için de ROCKY

24.08.2021

Kendine güvenmek sabaha uyanmak gibidir. Uyanmadığın an günün nasıl başlayabilir ki? ✓Şunl...


Devamını Gör

PARETO KURALI İLE ZAMAN YÖNETİMİ

16.08.2021

Pareto kuralı çok duyduğumuz bir kavram değil ancak son zamanlarda çok kullandığım bir tabir haline geldi. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım Pazar günü yapmak istediği işlerin ancak %20’sini tamamlayabildiğini söylediğinde ona eğer pareto kuralı gereği uygun davrandıysan sorun yok diye cevap verdim. Verilen iron...


Devamını Gör

Doğru zaman, doğru insan ve en gerekli şey?

21.07.2021

...


Devamını Gör

ÜSLUBUNUZ KAREKTER KİMLİĞİNİZİ BELİRLER

08.07.2021

Ayrı zeka türlerine sahip olmamız ayrı davranışları, beraberinde farklı bir tarz veya üslup farkını da ortaya çıkarıyor. Bir konu üzerinde tartışırken ya da fikir alışverişi yaparken ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz önemlidir. David Merrill ise üslubu 4 farklı gruba ayırıyor. Acaba siz hangi gruptansınız?SİZİN ÜSLUBUNUZ HANGİSİ?Hepi...


Devamını Gör

KENDİNİ KANDIRMA SANATI

21.06.2021

Kendini kandırma üzerine insanoğlu ustalaşmıştır. Şimdi size “kendi kendinize” kurduğunuz birçok cümleyi hatırlatacağım. Dürüst olalım. Kaçını kurmuşsunuzdur? Kaçının sonucu gerçekten hüsrandır? Motivasyon üzerine bu kadar yazmışken bir de bu açıdan bakalım mı?...


Devamını Gör

ODAĞINI NEYE VERİRSEN ONU GÜÇLENDİRİRSİN

17.06.2021

İnsan bir enerji varlığı, dikkatini daha çok neye verirse o şeyi büyütme kapasitesine sahip. Varlık ve yokluk bilinci arasındaki en temel farklardan birisi de bu. Eğer elimde olanlara içten bir şekilde şükredersem, daha fazlasını istiyorsam buna ulaşmamı kolaylaştırırım. Eğer elimde olanı...


Devamını Gör

ERTELEME ALIŞKANLIĞINI YOK ETMENİN YOLU; 5 SANİYE KURALI

06.06.2021

*ERTELEME ALIŞKANLIĞINI YOK ETMENİN YOLU; 5 SANİYE KURALI*Yazar, girişimci ve ödüllü televizyon...


Devamını Gör

EN KÖTÜ KARAR KARARSIZLIKTIR

03.06.2021

Hayatınızın bir noktasında yaşadığınız öyle bir dönüm noktası oluyor ki karşınıza çıkmış her kişinin bir şekilde bir sebepten var olduğunu ve yolunuzun kesiştiğini anlıyorsunuz. Belki bir şeyleri öğrenmeniz, tecrübe etmeniz gerekiyordur ve o sebeple sınandığınızı hissediyorsunuz. Öyle çakıllı yollardan geçip öyl...


Devamını Gör

SEN YOKSAN YALNIZ UÇARIM BEN

23.05.2021

En güzel yaşlarımızdı belki de.. Değerini bilmeden sadece yaşadık. Kimimiz güzel, kimimiz binbir zorluklarla geçirdi çocukluğunu....


Devamını Gör

ÇOK MEŞGUL ODUNCU

22.05.2021

Başarılı veya başarısız, herkesin bir hikayesi vardır. Ancak basarili insanların hikayeleri ve onların başarı kazanmalarını sağlayan özellikleri çoğu insanın merak ettiği şeylerdir. Hem başarı hikayeleri, hem de başarısızlık hikayeleri ders alınması gereken önemli hususlara dikkatimizi çekiyorlar....


Devamını Gör

Kitap Okumanın Kanıtlanmış 15 Faydası

16.05.2021

Günlük yaşamın stresli karmaşasından biraz kurtulmak için her birey kendine en uygun hobiyi belirler. Bu hobiler içinde sizlere en verimli ve en çok faydası dokunacak olanın kitap okumak olduğunu söylesek! İnsan doğduğu zaman sıfır bilgi ile dünyay...


Devamını Gör

BAŞLAMAK İLE DEĞİL ODAKLANMAK İLE İŞİN YARISINI BİTİRMİŞ OLURSUN

10.05.2021

Las Vegas’ta 146 metre yükseklikte, 109 metre uzunluğundaki ipte yürüyerek bir dünya rekoru kıran ip cambazı Andy Lewis rekorunu,  yüksek konsantrasyonuna ve bunu hiç kaybetmemesine borçlu olduğunu söyler....


Devamını Gör

KONFOR ALANINDA Kİ KLİMA ÇARPAR

18.04.2021

"Yapmam gereken her şeyi sürekli erteliyorum.""Vermem gereken kararlar gözümü korkutuyor."...


Devamını Gör

FARKINDA OL! SERVETİNİ FARK ET!

16.03.2021

Özfarkındalık arttırmak çok kolay! Özfarkındalık gibi kavramlar kulağa karmaşık gelebilir.İnsan...


Devamını Gör

SORUYORUM KENDİME PEKİ BEN NE YAPIYORUM

04.03.2021

Ben bu zamanın içindeyim.Yalnızca şimdiki ân’a sahibim.Ne geçmiş ne gelecek benim kontrolümde değil.Az evvel kaynattığım ihlamur kokusu odamı sardı. Kışın en güzel yanı da bu değil mi..? Eski insanların hayatlarını tetkik etmeye çalıştığım bu günlerde kafam hayli karıştı.Birşeylerin y...


Devamını Gör

ACI YOK ROCKY " 8 YOL VAR""

19.02.2021

Son zamanlarda okuduğum bir kitaptan etkilendiğim bir öğreti kısmından bahsetmek istiyorum bugün....


Devamını Gör

DEĞER NEDİR SENİN İÇİN?

15.02.2021

      √Hangi davranışlar seni değerli hissettiriyor?...


Devamını Gör

İÇİNDE Kİ GARFİELD’I UYANDIRMANIN "10 YOLU"

28.12.2020

“İçimden çalışmak gelmiyor” düşüncesiyle uyandığınız pek çok gün olmuştur. Çünkü her sabah çalışma aşkı ile uyanmak mümkün olmayabiliyor. İnsanın içinden bazı sabahlar bırakın çalışmayı yataktan kalkmak bile gelmeyebiliyor. Hele home-office çalışma düzeni bu gibi düzende çalışıyorsanız, bir de hayatınızın, işini...


Devamını Gör

KENDİNİZE GÜVEN -SİZ MİSİNİZ?

22.12.2020

Kendine güvenmek sabaha uyanmak gibidir. Uyanmadığın an günün nasıl başlayabilir ki? Şunları kendine sormayı denedin mi?...


Devamını Gör

ÇEKİM YASASI SENİ ÖZGÜR KILACAK

17.12.2020

Bize yalan söylemişler. Bize yanlış düşünmeyi öğretmişler. Başımıza gelenlerin şans, talih, kısmet sonucu olduğunu söylemişler. İçinde olduğumuz durumu kabul etmemiz gerektiğine, değiştiremeyeceğimize inandırmışlar. Ah, nasıl da kandırmışlar…...


Devamını Gör

KENDİM EŞİTTİR SONSUZLUK

29.11.2020

Kendini etkilemek aslında “etkilemenin” ilk adımı diyebiliriz. İnternette en çok aranan konulardan birisi şu : “Karşı cinsi nasıl etkilerim?” Google’a girin “etkilemek” üzerine bir arama yapın Google size bunu mu demek istedin diye en çok aranan birkaç örneği sunuyor : “Erkekleri etkilemenin yolları, Kadınları etkilemenin yolları” vb. gibi....


Devamını Gör

SENİ CAHİL İHTİYAR SENİ!!!

19.11.2020

İlk ne zaman okudum ve bugüne kadar kaç kez anlattım bimiyorum ama benim için en anlamlı hikayelerden biridir. Ne zaman ters bir şey olsa, “dur; kederlenme şimdi” veya işler rast giderken de “aman, fazla da gaza gelmeye gerek yok” dedirten bir hikaye…Bir çoğunuz için de tanıdık olması muhtemel olan ve ünlü Çin düşünürü Lao Tzu’nun 2,500 ...


Devamını Gör

KAVONOZ SENSİN FİNCAN BABANDIR.

17.11.2020

Ne zaman hayatında bazı şeyler taşınamaz hale gelirse, ne zaman 24 saat kısa gelmeye başlarsa, o zaman kişisel gelişim hikayeleri arasından “Mayonez kavanozu ve 2 Fincan Kahve” hikayesini hatırlayınız!...


Devamını Gör

KAVANOZUN İÇİNDEKİ FELSEFE

20.10.2020

KAVANOZ = HAYAT...


Devamını Gör

"DOSTLUK"

16.10.2020

Dost ve dostluk dediğimiz, çokluk ruhlarımızın beraber olmasını sağlayan bir raslantı ya da zorunlulukla edindiğimiz ilintiler, yakınlıklardır....


Devamını Gör

SENDE "Kİ" SENİ "BİL"

10.10.2020

Plinius’un dediği gibi, herkes kendisi için bir derstir; elverir ki insan kendini yakından görmesini bilsin. Zaten benim bir şeye dokunduğum yok. Yalnız kendimle uğraşıyorum; delilik ediyorsam, bundan zarar görecek ...


Devamını Gör

6 ADIMDA BELLEĞİNİZİ GÜÇLENDİRİN !

14.09.2020

6 ADIMDA BELLEĞİNİZİ GÜÇLENDİRİN ! Netleştirin; Öğrenmek ve ezberlemek istediğiniz şeyi tam olarak anlayın, Motive Edin; Yeni bilgiler öğrenmeyi hatırlamayı ve yoğunlaşmayı amaçlayın; güçlü , gerçekçi bir amaç ger...


Devamını Gör

GÜLÜMSEYEN KALPLER"MADEM HERKES YAPTIĞINI BULACAK, İYİLİK YAPIN O ZAMAN"

03.09.2020

Kendi hayat kalitenizi yükseltmeyi düşündüğünüz kadar başkalarının da hayatlarına dokunmayı ve güzelleştirmeyi denediniz mi? Dünya sorunları üzerine düşünerek, ülke ve toplum sorunları üzerine düşünerek harekete geçiyorsanız tebrikler, bu kendiniz dışında başka insanları da düşündüğünü...


Devamını Gör

GÜLÜMSEYEN KALPLER İLE RÖPORTAJ "GÜLÜMSE VE GÜLÜMSET"

31.08.2020

°Merhabalar, öncelik ile sizi tanıyalım ondan sonra projeniz ile daha ayrıntılı sorular ile devam edelim dilerseniz.  ##Elbette, merhaba adım Büşra Nur Tezer. 4 yıldır bu projede yer alıyorum. Bir çok etkinliğe arkadaşlarımızla gönüllü olarak devam ediyoruz....


Devamını Gör

ARTIK AYAKÜSTÜ SOHBETTİN UZMANISINIZ "ÖNCE YAZIYI OKUMALISINIZ"

05.08.2020

Birçoğumuz, karşımızdakiyle girdiğimiz ayaküstü, havadan sudan sohbetlerde çok daha iyi olmak isteriz. Herhangi bir yerde, bir anda başlayan konuşmalar, bize çok şey katabilir. Küçük muhabbetler sayesinde, aranızdaki garip ve rahatsız edici sessizliğe son verebilirsiniz ve yepyeni birisini tanıma fırsatına erişmiş olursunuz. Burada kil...


Devamını Gör

*DAL KALKAR KARTAL SARKAR* günün motivasyon hikâyesi

30.07.2020

"Daha iyi olmaya çalışmayan, iyi olarak da kalamaz." Oliver Cromwell Oliver’in bu sözünü duyunca aklıma daha önce seminerlerde duyduğum ve değişimin ne kadar önemli olduğunu anlatan bir hikâyeden bahsetmek istedim. ***Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla...


Devamını Gör

Haftanın Pasajı / Cemal Süreya: “Koparmasınlar Beni”

20.07.2020

Haftanın Pasajı / Cemal Süreya: “Koparmasınlar Beni” Bugün nasılsın? Bir şeyin olup bitmesi olayı önemlidir, Ondan sonrası çorap söküğü gibi gelir. Senin durumun da öyle şimdi. Gün günden iyiye doğru yöneleceksin....


Devamını Gör

MİNİK YÜREKLER OKUYOR İLE BEKLENEN RÖPORTAJ GERÇEKLEŞTİ

15.07.2020

1.  Merhabalar öncelikle adınızı ve bu projedeki yetkinizi söyler misiniz?*** Merhabalar adım Abdullah Memiş. Ö...


Devamını Gör

NEMRUT NUH’UN ADASI

06.07.2020

Yeni yazılan kurguları paylaşmaya devam ediyorum......


Devamını Gör

NEMRUT "NUHUN ASASI"

02.07.2020

İnsanlara son çağrı yapılmış ve dünya yeni düzenine bürünmeden önce alt üst edecekti eski düzeni. Dünya, kıyamet için hazırdı. Haber verilmişti, doğada yaşayan tüm canlılara, "hazır!...


Devamını Gör

SEVGİ NEYDİ? ELMADA Kİ KURTÇUK MU?

06.06.2020

“Sevgi neydi?” Diye soruyor Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Türkan Şoray. Sonra yine kendisi cevaplıyor: “Sevgi emekti.” Fakat ben ne zaman bu filmi izlesem, bu soruya tek cevabım oluyor. “O” Benim için sevginin anlamı da O, başlı başına sevgi de... Verdiğim emeklerimde O... ...


Devamını Gör

GEÇMİŞ VE DUYGULAR

23.05.2020

Her insanın yüreğini bir kor misali yakıp kavuran bir geçmişi illa ki vardır. Geçmiş ; bazen kaçıp kurtulmak istediğimiz , bazen ise huzur bulduğumuz bir gölge gibidir.Geçmişin gölgeden tek farkı şudur ki ; gölgemiz karanlığın hüküm sürdüğü ve tek bir ışık huzmesinin dahi olmadığı zamanlar da bizi terkeder . Geçmi...


Devamını Gör

YAŞAMIN PÜF NOKTALARI

14.04.2020

Yaşamın püf noktasıdır kitaplar ve resim çizmek. Kitaplar sadece bir şey öğrenmek için kullanılan bir araç değildir mesela. Ya da resim çizmek demek, illa ressam olmak değildir... ...


Devamını Gör

NORMALLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN ŞİDDET VE TECAVÜZ

14.04.2020

Bu yazımı aklı başında olan insanları ayırarak ve benim baktığım yerden bakmayan insanlara bir şeyler katma umuduyla yazıyorum. Tabii ki benimle aynı düşüncede olmayan insanlar olacaktır, saygı duyuyor ve yazıma başlıyorum. ...


Devamını Gör

“Karantina karantina, Nereye kadar gider bu böyle Valentina.”

05.04.2020

Tuhaf bir yerde, tuhaf bir zamandayız. Yani mümkün değil, bizim kuşağımız düşünsün ki karantinalarda kalalım. Sarı sarı odalarda duralım. Uzun gündüzler, kara geceler bitmesin. Aman kimseye yaklaşmayalım, virüs geçmesin....


Devamını Gör

KADIN ÖZGÜRLÜKTÜR

30.03.2020

EMEL TOPAL HOCAMIN KALEMİMDEN KADINLAR İLGİLİ YAZISI     Her kadın bir kardelendir. Her türlü zorluk karşısında dimdik durur ve engelleri aşarak her işte başarıya ulaşır.  Sistemin diretmesine inat kafasına taktığı en zor işi bile yapar. Başarı kadın için özgürlük demektir. Özg...


Devamını Gör

MİNİK YÜREKLER OKUYOR EN GÜZEL AHLÂK "İYİLİK"

16.03.2020

MİNİK YÜREKLER OKUYOR                             EN GÜZEL AHLÂK "İYİLİK"...


Devamını Gör

BEN VİRÜSLÜ DEĞİLİM! KANSERİM

18.02.2020

BEN VİRÜSLÜ DEĞİLİM! KANSERİMÇin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavi...


Devamını Gör

AH BU BİZİM LÂTİN KELİME AŞKIMIZ YOK  MU

14.02.2020

*GIRTLAK iLTiHAPLANMASI DEĞİL "LARENJİT*Kendi aramız da, duygu, düşünce, gibi eyle...


Devamını Gör

YENİ YASA NELER GETİRİYOR

05.02.2020

YENİ YASA NELER GETİRİYOR Sosyal medyanın da yaygınlaşması ile son yıllarda gerçekleşen bir çok mahkeme kararları tartışır duruma geldi. Verilen kararlar sosyal medya da tepki görünce verdikleri kararının tamamen değiştiğine şahit olduk bir kaç kez. Bu şekilde ilerlemesinin bir şekilde durdurmak için toplumsa hassasiyetler göz önüne alınarak bir çok yenilik ve değişi...


Devamını Gör

BAŞARININ ANAHTARI

04.01.2020

“İstemek; istiyorum demek değil, harekete geçmektir.” André MauroisBaşa...


Devamını Gör

KANAL İSTANBUL

26.12.2019

Yıllardır konusu geçiyordu ancak ilk kez bu sene eylem için düğmeye basılan bir proje; kanal İstanbul. İstanbul her zaman olduğu gibi yine iki zıt siyasetin farklı görüşleri ile gündemi takip ederken kimin haklı kimin haksız olduğunu maalesef yine zaman gösterecek gibi. Çünkü tartışan bu iki zıt kutup sahip ...


Devamını Gör

NEREDE! HASANKEYF 2

16.12.2019

 Geçen hafta ki köşe yazısında Hasankeyf’e yeterince yer vermemiştim. Aslında herhangi bir kültürel mirasımızdan bahsedersek  bahsedelim  kanayan muhakkak bir yaramız oluyor. Birçok değerimiz maalesef gün geçtikçe yok olma yolunda ilerliyor. Her zaman ki...


Devamını Gör

NEREDE! HASANKEYF

30.11.2019

Tarihi ve kültürel alanda yazı yazmaya çalışırken yaptığım küçük bir araştırmadasöylenmesi gerekenleri daha önce düzenlenmiş olan bir çok sempozyum örneklerine ve değerli konuşmacılar tarafından i...


Devamını Gör

DOWN SENDROMU FARKINDALIĞI HEY, DİNLE! BİZ BURADAYIZ (kod:47)

24.11.2019

Down sendromlu gençlerden topluma çağrı: “Bizim yerimize konuşmayın, bizi dinleyin!”     ...


Devamını Gör

SENDE Mİ GÖÇTÜN BRUTUS (Et tu, Brute?)

19.11.2019

   İbn-i Sinan’ın muhteşem bir sözü ile giriş yapmak istedim: “Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder”....


Devamını Gör