İpek Yolu Haber Ajansı

21 MAYIS ÇERKES SOYKIRIMI ve SÜRGÜNÜ ANILDI


Bu yıl Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 156. Yılında . Dünya tarihinde kara lekesi olan, bir milyon beş yüz bin Çerkes’in anayurtlarından sürülüşünün 156 yılı. Bu yıl Koronavirüs salgınından münasebetiyle Biga’da düzenlenemeyen anma etkinlikleri yerine 2017 yılnda Biga Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu’nun düzenlediği Anma Etkinliği haber ve görüntülerini paylaşıyoruz. alıntı : Alaattin Alçal
“BİGA da 21 MAYIS 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ ANILDI
Biga Kafkas Kültür Derneği’nde yapılan anma programı ile 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü yapılan konuşmalar ile anıldı.
Dernek Gençlik Komisyonu’nun organize ettiği anma etkinliği ilk olarak, Kahvetepe köyünde bulunan, Asagidemirci.net olarak “Çerkes Sürgününe Tanıklık Eden Anıt Ağaç” olarak adlandırdığımız, 200 yıldan fazla yaşı olan büyük meşe ağacının altında gençler tarafından yapıldı. Daha sonra dernek binasında yapılan çok sayıda katılımcının ve Thamade’nin iştirakiyle yapılan programda Biga Kafkas Kültür Derneği başkanı Feyzullah Şahin günün anlam önemine istinaden konuşmasının ardından eski başkanlardan Harun Şiren Kur’an-ı Kerim okudu. Dereköy’den Biga Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Felsefe öğretmeni Semih Uğur’un Çerkes Sürgünü’nün kültürümüze etkilerini anlatan tamamı çerkesce olan bir konuşma adeta günün anlam önemine ve ruhuna yakışan bir konuşmaydı.
Ardından gençlerin sunumları, okunan şiirler ve yakılan ağıtlar ile 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü Biga’da ilk defa düzenlenen bir etkinlik ile anılmış oldu.

HABER: ERSEN ÖNER
İPEK YOLU HABER ÇANAKKALE

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz