İpek Yolu Haber Ajansı

ÇAN BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT ÖZ’DEN BELEDİYENİN EKONOMİK TABLOSU HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR


 

Şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik anlayışıyla seçildiği günden bugüne kadar düzenli olarak hemşehrilerini ve kamuoyunu bilgilendime Çan Belediye Başkanı Bülent ÖZ, bilgilendirme toplantılarının 3. sünü bugün gerçekleştirdi.

Önceki dönemdeki harcama dengelerini kendi dönemindeki örnekleriyle birlikte eşleştiren Başkan Bülent ÖZ, kesinleşen bütçenin %25’ini önceki dönem borçları için ödediklerini söyledi.

Gerçekleştirdiği ilk basın toplantısında Belediyenin finansal durumunu ortaya koyan ve büyük bir borç yükü altında olduğunu belirten Başkan Bülent ÖZ, gelir gider dengesini ayarlayabilmek ve ek kaynaklar ortaya koyabilmek için gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi.

Belediyenin resmi makamlarca denetlendiğini, uzun süren denetleme sırasında bilirkişilerin çağrıldığını, tespitlerin yapılarak denetim sonucunda bazı bulguların ortaya çıktığını belirten Başkan Bülent ÖZ, “Belediyemize atanan Müfettiş önceki dönemle ilgili denetim rapor üzerinde halen çalışmalarını sürdürmektedir. Kamuoyunda çok gündem olan konularla ilgili değerlendirmeleri hep birlikte göreceğiz ve kamuya açık belediyeye ulaştığında belediyemiz internet sitesine koyulacaktır.” Dedi.

Biliyorsunuz Belediye olarak daha önce bazı dosyalar için direk Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuştuk ve sizleri bu konuda bilgilendirmiştik. Bahse konu dosyalar Cumhuriyet Savcılıları tarafından incelenmektedir.

PERSONELDEN KESİLEN SENDİKA KATKI PAYI SENDİKAYA ÖDENMEMİŞ, 117 BİN TL FAİZ OLUŞMUŞTUR

Belediye çalışmaları ve yapılan harcamalar üzerinde incelmelerin devam ettiğini söyleyen Çan Belediye Başkanı Bülent ÖZ, “Bu itibarla, yakın zaman içinde Belediyemizi zarara uğratan bazı eylemler tespit ettik. Şöyle ki önceki dönemde Belediye çalışanlarının üye olduğu Hizmet İş Sendikasına belediye çalışanlarından ücret kesintisi yapılıp ancak bu tutarın Sendikaya aktarılmadığı görülmüştür. Yani para çalışanlardan kesilmiş ancak Sendikaya gönderilmemiştir.” Dedi ve dikkat çeken soruyu şöyle sordu:

Önceki dönemde Sendika bu tutarı Belediyeden talep mi etmemişler anlamak güç?

Çan Belediye Başkanı Bülent ÖZ, sözlerine söyle devam etti: “Yani Sendika önceki yönetime biriken bu borçlar ile ilgili resmi bir çağrı yapmamış ama ne zaman biz yönetime geliyoruz Sendika tarafından borç faizi ile birlikte önümüze konuluyor ve ihtar çekiliyor. Toplam 324 bin TL’lik borcun faiz tutarı 117 bin TL’dir. Yani 3 te 1’dir.”

Ayrıca Bülent ÖZ, “Bildiğiniz gibi, Faiz anaparanın zamanında ödenmemesi nedeniyle oluşur. Faiz bir nevi borcun ödenmemesi dolaysıyla ortaya çıkan bir cezadır. Çok yüksek miktarda ortaya çıkan faiz tutarının sorumlusu Belediye yani Çan Halkı olamaz. Borcu geciktiren kim ise görevini kim yerine getirmiyorsa o bu meblağdan sorumlu olması gerekir. Bu nedenle ilgililerden faizlerin tahsil edilmesi için resmi makamlarla iletişime geçtik, Kamuyu zarara uğratma ve görev ihmali nedeniyle de Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk.” Dedi ve vatandaşlarının belediyeye hizmet için ödediği paraların önceki dönemdeki duyarsızlıkla oluşan fazilere gitmemesi için gerekli girişimi yaptığını ifade etti.

BELEDİYENİN BÜTÇESİ OLDUĞU HALDE 10 YILDIR VERGİ BORCU ÖDENMEMİŞ

Bilgilendirmede toplantısında daha dikkat çeken verilere yer veren Başkan Bülent Öz, “Önceki dönemde aynı şeklide Vergi Borçları ve Emekli Sandığı Kıdem Tazminatlarının bir kısmı da ödenmemiş. 8 milyon 610 bin TL vergi borcumuz bulunmaktadır ve söz konusu vergiler 10 yıldır ödenmediği için ciddi bir borç yükü oluşturmaktadır. Vergi borcu Kamu borcudur ve kutsaldır. Öncelikli olarak ödenmesi gerekir. Belediyenin o dönemde ödeme imkânları olduğu halde vergiler ödenmemiş ve çok yüksek ödeme yükümlülüğü ortaya çıkmıştır. Biz faiz tutarının ilgililerden tahsili için gerekli girişimleri başlattık ve Kamuyu Zarara uğratmaktan dolayı suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, 2014 yılından beri ödenmemiş olan emekli memur personelinin kıdem tazminatı toplamı 1 milyon 107 bin 789 TL’dir.” Dedi.

BELEDİYE JAPONYA’DAN DÖVİZLE KREDİ ALINMIŞ, BORÇ KUR ARTIŞIYLA 2,4 KAT ARTMIŞ, KUR ARTMASIN DİYE DUA EDİYORUZ

Açıklamalarına devam eden Belediye Başkanı Bülent ÖZ, “Belediyemizi finansal yapısını zora sokan diğer bir kalem ise önceki dönemde imzalanan JICA Kredisidir. 18.10.2012 tarihinde JAPON ULUSLAR ARASI İŞBİRLİĞİ AJANS’ından (JICA) Kanalizasyon, Yağmur suyu, atıksu arıtma tesisi projelerinin finanse edilmesi amacıyla 729 milyon 827 bin Japon Yeni para birimi üzerinden kredi kullanılmıştır. Bugüne kadar 59 milyon 175 bin 227 Japon Yeni ödeme yapılmıştır. Geriye 670 milyon 652 bin 414 Japon Yeni borç kalmıştır. Bu tutarın TL karşılığı tam 39 milyon 952 bin 954 TL dir. Kurların ekonomik şartlara bağlı olarak nasıl değişken olduğunu biliyorsunuz.  Kredi kullanma tarihi itibariyle 1 Japon Yeni 0,022805 TL iken bugün 1 Japon Yeni 0,05473 TL dir. Japon Yeni üzerinden o günden itibaren borcumuz tam 2,4 kat artmıştır. Üzerine basarak söyledi

 

 

HABER: ORHAN OYANIK

İPEKYOLU HABER ÇANAKKALE

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz