İpek Yolu Haber Ajansı

Başkan Soyer’den “Yeşil Mutabakat” mesajı

Bu yıl 90. İzmir Enternasyonal Fuar ile 7. kez düzenlenen İzmir İş Günleri’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iklim krizinin tehlikelerine dikkat çekti ve AB’nin açıkladığı "Yeşil Mutabakat" çağrısının önemine değindi.  Soyer, "Zaman, çocuklarımızı ve yeryüzünü paylaştığımız tüm diğer varlıkları düşünerek adım atma zamanı. Geleceğin ekonomisi, ancak ekolojiyle bir arada büyüyebilir. Yeşil Mutabakat da ekonominin geleceğidir” dedi.

Bu yıl 90. kez kapılarını açacak İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen İzmir İş Günleri başladı. “Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Mutabakat” temasıyla iki gün sürecek 7. İzmir İş Günleri’nin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Fuar İzmir’de kurulan stüdyodan katıldı. T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Muhammad Lutfi, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Tom de Bruijn, Arnavutluk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Besart Kadia, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanlığı Devlet Sekreteri Stevan Nikcevic, Katar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sultan Bin Rashid Al-Khater ise açılışa  çevrimiçi bağlandı.

Düşünerek adım atma zamanı

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın varlık sebebinin Türkiye ekonomisinin geleceğini güvence altına almak olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer, “Öncülerin kenti İzmir’in, küresel sorunlara çözüm üretmek gibi bir görevi daha var. Ve bu küresel sorunların en büyüğü, pandemiden de tehlikelisi iklim krizi. Son yıllarda, bilim insanları, düşünürler ve tarihçiler yeni bir çağın aralandığını ifade ediyor. Türümüzün hem kendi geleceğini hem de yerkürenin kaderini belirleyeceği bir çağa adım atıyoruz. İklim krizi, içinde bulunduğumuz bu yeni çağın odağında yer alıyor.  Zaman, çocuklarımızı ve yeryüzünü paylaştığımız tüm diğer varlıkları düşünerek adım atma zamanı. İşte 7. İzmir İş Günleri de tam bu noktada devreye giriyor” diye konuştu.

İklim krizi gerçektir
Avrupa Birliği’nin 2019 yılında açıkladığı Yeşil Mutabakat ile tarihinin en büyük adımlarından birini attığını ifade eden Soyer, “2050 yılında iklim nötr olan dünyanın ilk ve tek kıtası olma hedefini benimsedi. Bu karar, ulaşımdan tarıma kadar tüm sektörlerde yapmamız gereken bazı radikal değişimleri tarif ediyor. Yeşil Mutabakat, hiçbir şeyin atık olmadığı, bir sektörün çıktısının diğerini beslediği, ekonominin tıpkı doğadaki ekosistemler gibi döngüsel olduğu bir çerçeve çiziyor. İnsanlık, ekonomiyi ekolojiden ayırdığı dönemlerin sonuna gelmiştir. Ekoloji ve ekonomi arasındaki ilişki sadece bir ses benzerliğinin çok ötesindedir. Geleceğin ekonomisi, ancak ekolojiyle bir arada büyüyebilir. 7. Uluslararası İzmir İş Günleri’nin insanlık için hem yeni; ama hem de son derece kadim olan bu düşüncenin somut adımlarını ortaya koymak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. İklim krizi yüzünden küresel ticaret değişmek zorunda. Ve bu konuda öncü olmak da Türkiye Cumhuriyeti’nin yarattığı ilk uluslararası marka olan İzmir Enternasyonal Fuarı’na düşüyor. Neden mi? Çünkü İzmir binlerce yıllık bir liman ve ticaret kenti. Tarihi boyunca çok sayıda felaket yaşamış. Fakat İzmir, bütün bu felaketlere rağmen tekrar ayağa kalkarak Ege’nin ve Akdeniz’in en önemli limanlarından biri kalmayı başarmış. Bu başarının nedenleri arasında, şehrimizin geçmişinden bugüne uzanan doğayla uyumu ve kendisini var eden temel kaynakları koruyarak gelişmesi yer alıyor” şeklinde konuştu. Uluslararası İzmir İş Günleri’nin yedincisinde, iklim krizi ve pandeminin dünyasında yeni ekonomik paradigmalar tartışılacağını söyleyen Soyer, “İklim krizi gerçektir. Yeşil Mutabakat da ekonominin geleceğidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bakan Muş’tan birlik vurgusu
T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise,  “Yangın, kasırga, kuraklık gibi felaketler son yıllarda artarak insanoğlunu daha çok tehdit eder hale geldi. Covid-19 ve iklim değişikliği ile mücadelenin dünyada sürdürülebilirliği öne çıkardığı böyle bir dönemde, doğal afetlerin artış göstermesi iklim değişikliği ile mücadelede tüm paydaşların uyum içinde hareket etmesinin hayati önem taşıdığını ortaya koymuştur” diye konuştu.

Köşger: “Gelecek nesillerin sorumluluğu bizde”
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise, “Daha fazla geç kalmadan, gelecek nesillere neyi nasıl miras bırakacağımıza bugünden karar vermemiz, sorumluluğunu yüklenmemiz gerekiyor. İzmir’de son yıllarda gerekli bilincin ve hassasiyetin tüm kesimlerde giderek arttığını biliyoruz” dedi.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov,  Endonezya Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Muhammad Lutfi,  Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Tom de Bruijn, Arnavutluk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakan Yardımcısı Besart Kadia, Sırbistan Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanlığı Devlet Sekreteri Stevan Nikcevic, Katar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı  Sultan Bin Rashid Al-Khater da açılışta konuşma yaptı.


HABER: EMEL TOPAL
İPEK YOLU HABER/ İZMİR

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz