İpek Yolu Haber Ajansı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 15 Yıllık Ekonomik Göstergelerini Açıkladı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep’te yaptığı konuşmasında Türkiye’nin ekonomisinin son 15 yıllık verilerini açıklayarak, ülkenin son 15 yılda başarı hikayesi yazdığını söyledi. Şimşek, "Türkiye’nin potansiyeli yüksek, biz performansını yükselttik" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de katıldığı Ak Parti 6. Şahinbey Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmasında türkiye’nin büyüme, istihdam ve yatırım rakamlarını paylaşarak, hayata geçirilen yatırım ve reformlar hakkında detaylı bilgi verdi. Türkiye’nin potansiyeli olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye’nin potansiyeli yüksek, biz performansını yükselttik. Biz ülkenin var olan imkanlarını harekete geçirdik. Bunu devam ettirmemiz bölgemizin ve dünyanın lehinedir. Çünkü biz dünyada barış istiyoruz. O yüzden Türkiye dünyada yapıcı bir aktördür" dedi.

Gaziantep projeleri

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Gaziantep ve Şahinbey ilçesinde yapılan hizmet ve yatırımlar hakkında bilgi vererek, "Bizler de bugüne kadar verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getirmeye çalışıyoruz. 2015’te Gaziantep’te verdiğimiz sözlerin ne kadarını hayata geçirdiğimizi rapor vererek anlatmak isteriz. Bu şehri sanayide, yaşanabilir bir şehir olmada yapacağımız işler var deyip sözler verdik. GAZİRAY Projesi’ni açıkladık, söz verdik ve şu anda yapılıyor. ’Bu şehirde çalışanlara konut yapacağız, açık büyük’ dedik. 5,6 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk başlangıç aşaması çoktan geride kaldı. Su problemi var dedik Düzbağ Projesi’ni hayata geçirdik, harıl harıl çalışılıyor. Bunlar çok büyük projeler. Bu projeler, eski parayla katrilyonluk çalışmalar. Hızlı tren dedik, yapılıyor. Gaziantep’i İstanbul’a ve ana şehirlere bağlayacak hızlı tren şebekesi hızla yapılıyor. Eğitimde ise tam bir seferberlik var. Eğitimde Gaziantep inanıyorum ki hızlı nüfus artışına rağmen açığı kapatacaktır. Gaziantep bugün sağlıkta tam bir seferberlik içerisinde. Amanoslar’da pek aşama kaydedemedik, bundan sonra ona da yöneleceğiz" şeklinde konuştu.

Traktör ve otomobil satışları

Şimşek, son 15 yılda Türkiye’deki traktör, otomobil, beyaz eşya satışları ve yurt dışına seyahat edenlerin sayıları ile ilgili de bilgi vererek, "Türkiye’de son 15 yılda büyük bir değişim dönüşüm yaşandı. Büyük bir başarı hikayesi vardı. Onu devam ettirmek için teşkilatımızın güçlü ve diri kalması için, başarının sürekli olması için size ihtiyacı vardı. Daha önce de olduğu gibi başarıdan başarıya koşmak için hepimizin daha çok çalışması lazım. Bundan 15 yıl önce çiftçi bir yılda 7 bin traktör alıyormuş, 2016’da çiftçimiz 70 bin traktör almış. Otomobil satış ya yılda 91 binmiş 2016’da 757 bin olmuş. Geçen yıl milyona dayandı. Yurt dışına seyahat eden vatandaşlarımız, 2003-2004 yılında toplamda üç milyon civarında iken, ama geçen sene 8 milyonun üzerinde vatandaşımız yurt dışına seyahat etmiş. Bunlar reel rakamlardır. Beyaz eşyada önceden 3 milyara yakın satış yapılıyormuş, şimdi ise bu rakam 8 milyona dayanmış. Yani şimdiye kadar AK Parti hükümetlerinin görev yaptığı yıllar gerçekten hizmet dönemi olmuş ve refah olarak bu millete geri dönmüş" ifadelerini kullandı,.

Türkiye’nin büyüme rakamları

Şemşek, konuşmasının devamında Türkiye’nin son 15 yılda ekonomik alanda geldiği noktanın tüm dünya devletlerinin önünde olduğunu vurgulayarak, ülkenin 15 yıllık büyüme hızını değerlendirdi. Şimşek, "Rakamlarla Türkiye’nin büyümede başarısını paylaşmak istiyorum. 2002’yi 100 alın. 2002’deki büyüme oranı 100 olsun. tüm Dünya bugüne kadar yüzden 172’ye çıkmış. Gelişmekte olan ülkeler. Mesela Çin Hindistan olsun. Her biri kıta büyüklüğünde. Gelişmekte olan ülkeler 100’den 182’ye çıkmış. Mesela seviyesini yakalayacağımızı söylediğimiz Avrupa nereye çıkmış. 100’den 121’e çıkmış. Peki Türkiye nereye çıkmış. 100’den 213’e çıkmış" dedi.

Büyüme reel değil eleştirisine cevap

Şimşek, Türkiye’nin büyümesinin reel olmadığı yönündeki eleştirilere ise "Diyorlar ki büyüme var ama Reel değil. Birazdan rakamlarını vereceğiz. Göreceksiniz reel olarak her kesime, her kese, ülkenin her bölgesine, dört bir yanına dokunmuş bir büyüme hizmet var" diye konuştu.




haber merkezi

Haberler

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz