İpek Yolu Haber Ajansı

Çukurova kömür dumanlarıyla boğuluyor!


            Bir çok ülkede modern yöntemlerle üretilen mangal kömürü, ülkemizde halen geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Ülkemizde kömür üretimi en çok çukurova bölgesinde yapılıyor. Ancak üretim miktarının fazla olması ve üreticilerin hiç bir önlem almadan kömür dumanını havaya vermesi aşırı hava kirliliğine sebep oluyor. Bu üretimlerin bir çoğu yerleşim yerlerine yakın yerler olduğu için bir çok vatandaş kömür üretimi sebebiyle havaya salınan karbonmonoksit ve bir çok toksik gazı dumanla birlikte solumak zorunda kalıyor.


          Üretimde odun yığınlarının üzeri saman ve toprak ile kapatılarık odunun içten yavaş yavaş yanması sağlanıyor. Yavaş yanan odunlar yoğun duman oluşumuna sebep oluyor. Ortaya çıkan duman yoğun olduğundan atmosfere yayılması oldukça uzun sürüyor. Üstelik yanma süresi 45 güne kadar ulaşıyor. 10 Kilometrekarelik alana yayılan dumanlar çevreye yakın evlere doluyor. 




Görüntünün olası içeriği: dağ, gökyüzü, bulut, doğa ve açık hava


Vatandaşlar çaresiz...

            Adana ili Seyhan ilçesi Küçükdikili ve Sarıhamzalı,  mahallelerinde yıllardır kömür üretimi yapılıyor. Vatandaşlar hava kirliliği ve ruhsatsız yapılan üretim için onlarca kez Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne şikayette bulunmuş ancak Müdürlük gerekli önlemleri almayıp yetkinin ilçe belediyesi olan Seyhan Belediyerinde olduğunu belirtiyor. Şikayetlerin Seyhan belediyesine iletilmesi durumunda şikayetlerle belediyenin zabıta birimleri ilgileniyor. Denetim sonucunda uyarılan kömür üreticileri zabıtayı hesaba bile almıyor çünkü zabıtanın düzenlediği ceza tutanaklarının limitleri çok düşük. Günümüzde mangal kömürünün kilosu 3-4 Lira arasında , bir yığın kömür yakıldığında üretim miktarı 15 tona kadar çıkabiliyor. 

Günde binlerce lira kazanan kömür üreticileri engellenemiyor. Vatantaş göz göre göre zehirleniyor.


Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa



Vatandaş ne diyor?

           Adana Kavaklı mahallesinde yaşayan Sadık  ‘' Ben 7 Yıldır aynı yerde yaşıyorum. Kömür dumanları yüzünden artık buradan taşınma noktasına geldim.Maddi durumum el vermediği için taşınamıyorum. Ramazanımız da zehir oldu. Kömürü iftardan sonra yakıyorlar duman evimize doluyor pencereyi kapattığımızda nefes alamıyoruz. Pencereyi açtığımızda kömür soluyoruz. Kömür kokusu ve dumanı evin içine doluyor. Bir süre sonra yanma etkisini azaltıyor ancak evin içindeki koku saatlerce çıkmıyor. Sahura kalkıyoruz ezan okunmadan yine kömür yakıyorlar. Herşey burnumuzdan geliyor. Uyyamıyoruz. Yıllardır hiç bir önlem alınmıyor. Durumu polise bildirdim ancak polis ‘'Ne yapabilirim ki ?'' diyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü durumdan bir haber, defalarca hasta oldum. Bir çok vatandaş bu sebeple hasta oluyor. ‘'

Hukuk danışmanımız aracılığı ile suç duyurusunda bulunacağız.

       Kömür üretimlerinin sebep olduğu hava kirliliği sebebiyle bir çok vatandaş yaralanmaktadır.Nefes darlığı çeken yaşlılarımızı ve yeni doğmuş bebeklerimizi düşündüğümüzde bu dumanların ölüme dahi sebep vereceği gayet açıktır. Ortaya çıkan dumanın vatandaşları etkileyeceğini bile bile kömür üretimi yapmak çevrenin kasten kirletilmesi suçunu oluşturmaktadır. Kömür üretimi yapanlar hakkında soruşturma açılmalıdır.



HABER: ASLIHAN ERDEM

İPEKYOLU HABER ADANA

Haberler

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz