İpek Yolu Haber Ajansı

Kürşat Çavuşoğlu’nun 5 Kez Dünya Şampiyonluğuna Uzanan Başarı Hikayesi

Masa tenisi oynama tutkusu ve çok çalışma azmi ile bu dalda zirveye çıkmış olan Kürşat Çavuşoğlu’nun imkansıza yakın başarılarına birlikte göz atalım. Çavuşoğlu, küçük yaşlarda Kerkük’te başladığı spora “büyük bir tutkuyla” bağlı kaldı. Küçük yaşlarda kazanmaya başladığı başarılara, her seferinde bir yenisini ekledi.Antalya’da yaşayan Irak Türkmeni diş hekimi Kürşat Çavuşoğlu, farklı özellikleri ve başarılarıyla dikkat çekiyor.


 Çavuşoğlu, mesleğinin yanı sıra masa tenisinde 5 dünya şampiyonluğu, onlarca kupa ve yüzlerce madalyanın sahibi oldu.2012’de Antalya‘da ilk kez katıldığı Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları‘nda (Medigames- World Medical and Health Games) masa tenisi dalında Türkiye’ye hem tekler hem de çiftlerde iki altın madalya kazandıran Çavuşoğlu bunun yanı sıra sağlık olimpiyatı olarak adlandırılan oyunlarda 2013 Hırvatistan, 2014 Avusturya, 2015 İrlanda ve 2017 Fransa olmak üzere teklerde 5 kez dünya şampiyonluğu kazandı. 

 Kerkük’ten Türkiye’ye bir başarı hikayesi

 

Kerkük’te İlkokulda masa tenisi oynarken keşfedilerek okul takımına alınan, başarıları ile Irak Milli Takımı’na girmeyi başaran ve 5 kez dünya şampiyonluğuna uzanan müthiş hayat hikayesi ile çok çalışmanın ve azmin getireceği başarıların canlı örneği. Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda (Medigames) 5 kez Dünya Şampiyonluğuna ulaşan Çavuşoğlu kazandığı kupa ve madalyalar için ülkeme olan gönül borcum diyor.


Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda masa tenisi dalında teklerde 5 ve çiftlerde ise 4 altın madalya, toplam 9 altın madalya kazanan Çavuşoğlu, Türkiye’nin adını bütün dünyaya duyurup, tanıtmanın haklı gururunu yaşıyor. Son olarak Fransa’da yapılan 38. Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda Türkiye’ye iki altın madalya kazandıran Çavuşoğlu, 2023’te 
Kolombiya’da düzenlenecek Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda rekorunu egale etmek istiyor.
2012’nin Spor “En”leri belli olurken, listede Kürşat Çavuşoğlu kendisine en iyiler arasında yer edindi ve “Yılın hekimi” seçilen Çavuşoğlu, tıptaki başarısını sporda da devam ettirdi ve dünya şampiyonluğuna kadar uzandı. Çavuşoğlu, Irak, Türkiye, Danimarka ve İsveç liglerinde masa tenisi oynamış ender sporculardan biridir.

 

 

Kerkük’ten gelerek anavatanı Türkiye’ye yerleşen ve müthiş  başarılara imza atan Çavuşoğlu, Türkiye’ye kazandırdığı 5 dünya şampiyonluğu ve uluslararası turnuvalarda onlarca madalyalar için "ülkeme olan gönül borcumdur" diyerek büyük bir alçak gönüllükte bulunuyor. Renkli bir hayatı olan Kürşat Çavuşoğlu, İlk ve orta eğitimini Kerkük’te bitirdikten sonra, 1978’de üniversite öğrenimi için anavatanı Türkiye’ye geldi. Önce 1979’da Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne başladı.  1980’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne yatay geçiş yaptı. 1985’te mezun oldu. 10 yıl yurtdışında hem eğitimini sürdürdü, hem de çalıştı. Evli ve iki çocuk babası olan Kürşat Çavuşoğlu beş yabancı dil biliyor. Antalya’da serbest olarak mesleğini devam ettiren Kürşat Çavuşoğlu, spor yaşamını da beraber sürdürüyor.
 
Irak 
Milli Takım formasını giydi
 

     

 

Babası da kendisi gibi sporcu olan Kürşat Çavuşoğlu, ailesinin yönlendirmesiyle çok küçük yaşlarda spora başladı. Sporcu bir aileden gelmenin kendisi için çok büyük bir şans olduğunu söyleyen Çavuşoğlu şöyle devam ediyor ’’Kardeşlerimle, yer alması oldukça zor olan Kerkük karmasında forma giydik. Daha sonra ben o zamanlar Kerkük’ün en ünlü kulübü El-Savra’ya üye oldum. Bu arada Irak milli takımının Çinli antrenörünün Kerkük’te düzenlediği masa tenisi kampına katıldım ve kısa zamanda Kerkük’te bir numara oldum ve 1977’de Irak genç milli takımına seçildim. Uluslararası turnuvalarda Irak’ı temsil ettim. Kerkük karmasının kaptanlığını yıllarca yaptım. Çiftlerde Kerkük için yarıştığım milli eğitim karmaları şampiyonasında Süleymaniye şehrinde finalde Bağdat karmasını yenerek Irak birincisi olduk’’ dedi.
 


Irak’ta her çocuk spor yapar

 
Çocukların düzenli olarak spor yaptığı bir ortamda büyüdüğünü söyleyen Kürşat Çavuşoğlu ’’Mahalledeki çocuklardan çok da farkım yoktu. Spor yapıyordum; çünkü bizim orada, tüm çocuklar bunu yapardı. Futbol, basketbol, voleybol, Atletizm, yüzme, bisiklet, güreş, masa tenisi... Bizim oranın çocukları, bunlardan birini mutlaka yapardı. O yüzden, ilk çocukluk yıllarımda, sadece spor yaptığım için özel bir çocuk olduğumu hissetmedim. Arkadaşlarımdan ayrışmam. Onların biraz önüne geçmem için yaşımın ilerlemesi ve büyümem gerekti. Aynı şekilde, kardeşlerimle ilişkim de hiç anormal olmadı. Onlar da sporun içindeydiler. Hatta belli bir yaşa kadar, ailede en başarılı sporcu sıralaması yapılsa, muhtemelen ben onların gerisinde yer alırdım. Büyüdükçe ve başarılı olduğumu gördükçe, sporla ilgili başarılı olabileceğimi düşünmeye başladım’’ dedi.
 

 

Türkiye’de yıllar eğitimle başladı

 

Fakülteye girdiği yıl 1979’da Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi masa tenisi takımını oluşturduğunu ve Türkiye Diş Hekimleri Şampiyonası’nda birinci olduklarını söyleyen Kürşat Çavuşoğlu ’’Ertesi yıl İstanbul’a yatay geçiş yaptım, orada da dört yıl hem fakülte hem de üniversite masa tenisi takımında oynadım. 1980’de İstanbul TED Spor Kulübü masa tenisi takımında çalışmalara başladım. Orada 9 yıl oynadım, Terfi Liginden başladık Süper Lig’e kadar yükseldik’’ diye konuştu.
 
4 farklı Ülkenin liginde oynadı
 

 

İhtisas yapmak için bir yıl kaldığı Danimarka’da da Arhus SİSU Spor Kulübü’nde oynayan Kürşat Çavuşoğlu  ’’Danimarka’nın komşusu İsveç o tarihte dünyanın en müreffeh ülkesiydi, benim için de şartlar uygundu, İsveç’e gittim, eğitimimi orada sürdürdüm. Umea şehrinde Umea Spor Kulübü’nde İsveç Bölge Ligi’nde oynamaya başladım. Dört ülkenin Irak, Türkiye, Danimarka ve İsveç Ligleri’nde masa tenisi oynamış ender sporculardan biriyim. Umea Şampiyonası’nda hem ferdi hem de çiftlerde birinci oldum. Altı yıl İsveç’te kaldım, hem mesleğimi hem de sporu devam ettirdim. 1995’te Kanada’da bir burs kazandım. 3 yıl Kanada’da kaldıktan sonra anavatanım Türkiye’ye döndüm ve Antalya’ya yerleştim. Antalyaspor’da 10 yıl oynayıp takım kaptanlığı yaptım, ASAT Spor’da da yıllarca oynayıp çeşitli başarılar elde ederek hem Antalyaspor’u hem de ASAT Spor’u Süper Lig’e çıkardık.’’ dedi.
  
Türkiye masa tenisi tarihinde bir ilki gerçekleştirdi


 

2012’de Antalya’da yapılan Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’na ilk kez katılan Kürşat Çavuşoğlu, hem tekler, hem de çiftlerde Türkiye’ye iki altın madalya kazandırdı. O yıldan sonra başarıların devam ettiğini söyleyen Kürşat Çavuşoğlu ’’2013’te Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlenen şampiyonada teklerde altın, çiftlerde gümüş madalya, 2014’te Avusturya’nın Wels kentinde yapılan şampiyonada hem tekler hem de çiftlerde iki altın madalya, 2015’te İrlanda’nın Limerick kentinde düzenlenen şampiyonada teklerde altın, çiftlerde ise gümüş madalya, 2016’de Slovenya’nın Maribor kentinde gerçekleştirilen şampiyonada teklerde gümüş, çiftlerde ise altın madalya, 2017’de Fransa’nın Marsilya kentinde yapılan şampiyonada hem tekler hem de çiftlerde iki altın madalya kazandım. 2012’de Antalya’da yapılan Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda hem tekler, hem de çiftlerde iki altın madalya kazandım. Bu branşta iki altın madalya kazanan ilk Türk sporcu oldum. Türkiye masa tenisi tarihinde de bir ilki gerçekleştirdim. Ülkem adına benim için büyük bir gururdu’’ diye konuştu.
 

Unutamadığı maç

 

Kürşat Çavuşoğlu, Güney Koreli güçlü rakibi ile yaptığı maçı şöyle anlatıyor “2016 yılında Slovenya’da düzenlenen şampiyonda finalde 3-0 yenildiğim güçlü rakibim Güney Koreli Myung Han Kim’i bir yıl sonra Fransa’da 3-1 yendim. Tabiri caizse,  Koreli Kim Slovenya’daki finalde masayı bana dar etmişti. Slovenya’da çift erkeklerde şampiyon olduğum partnerim İtalyan Massimo Tonacchera’nın çektiği ve bana gönderdiği rakibimin maç videolarını 4 ay nerdeyse her gün izdim. Amacım rakibimin  zayıf ve  kuvvetli yanlarını tespit edip, ona göre taktik geliştirmekti. Şampiyonluk unvanını geri almak için 4 ay hemen hemen her gün çalıştım. Bu kadar yoğun tempoda çalıştığımı gören ailem ve arkadaşlarım bile çok şaşırmışİnanırsan başarırsın!” dedi.

 

Hedef 6.Kez dünya şampiyonluğu

 

Kürşat Çavuşoğlu’nun ileriye dönük en büyük hedeflerinden biri "28 Ekim-4 Kasım 2023 tarihleri arasında Kolombiya’nın Cartagena kentinde düzenlenecek olan Dünya Tıp ve Sağlık Oyunları’nda (Medigames) ülkeme 6.kez dünya şampiyonluğu  kazandırmak ve tekrar şanlı bayrağımızı dalgalandırmak istiyorum. Bu da ülkemin uluslararası arenada tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır." diye ifade etti.   
 

Hayallerinin peşinden yürüdü
 

 

Rekabeti ve mücadeleyi sevdiğini söyleyen Kürşat Çavuşoğlu ’’Her zaman rekabet ederim. Başarılı insanlar hayatta hayallerine hedeflerine koşarken ödeyecekleri bedelin farkında olanlardır. Sporda başarı, küçük yaşlardan başlayan yoğun çaba, enerji, disiplin, fedakarlık, azim, karar, irade, zaman, planlı ve programlı çalışma ister. Sporda yalnızca sportif başarı yetmez; sporcunun bu başarıya uygun örnek bir yaşam sürmesi de gerekir. Bugün bütün büyük zaferler üzerinde düşünülerek yani planlanarak elde edilmiştir. Başarılı insanların geneline baktığınızda göreceğiniz şey onlar bu dünyaya yapmakta oldukları şeyi yapma amacı ile geldiklerini hissediyor ve hissettiriyorlar. Aslında başarıya ulaşan insanlar hayallerinin peşi sıra yürüyen kişilerdir, bende hayallerimin peşinden yürüdüm, hayal ötesi ve tarihi bir başarı elde ettim. ’’ dedi.
  
Spor yapan insan kendini zinde ve sağlıklı hisseder

 
Sporun, stresi azaltıp, psikolojik rahatlama sağladığını söyleyen Kürşat Çavuşoğlu  ’’Dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur. Spor yapan insan kendini zinde ve sağlıklı hisseder, özgüveni ve üretkenliği artar. Ayrıca bel fıtığı vb. fiziki rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur’’ dedi.  Çocuğunu spora ve masa tenisine yönlendirmek isteyen bir ailenin öncelikle bu sporu çok iyi anlaması gerektiğinin altını çizen Kürşat Çavuşoğlu  ’’Masa tenisi çok geç yaşlara kadar oynanabilen, hem fiziksel olarak hem sosyal olarak hayatımıza kattıklarıyla çok önemli bir spor. Profesyonel anlamda olmasa bile hobi olarak da seçilebilecek en güzel spor dallarından biri. Ama çocuğun ailesinin hatırı için değil gerçekten kendi isteğiyle oynaması gerekiyor. Ailelerin çocuklarını spora yönlendirmelerini canı gönülden destekliyorum’’ diye konuştu.
 

Madalyalar tutkuyla sevdiğim ülkeme armağan
 

Kazandığı 5 dünya şampiyonluğunu Türkiye’ye ve Türk halkına armağan eden Kürşat Çavuşoğlu ’’Dünya Şampiyonu olarak, altın madalyalar kazandığım için çok mutlu ve gururluyum. Ülkemi uluslararası arenada en iyi şekilde temsil ettiğime inanıyorum. Bu ülkede eğitim gören ve bu ülkenin ekmeğini yiyen, suyunu içen ve çalışan bir vatandaş olarak tek borcum; ülkeme olan gönül borcumdur. Onu da madalyalar kazanarak ödemeye çalışıyorum. O madalyaları ülkem için kazandım. Bu gururu yaşamak için çok çalıştım. Kazandığım madalyaları tutkuyla sevdiğim güzel ülkeme armağan ediyorum. Ayrıca bu başarılarda bana her zaman destek olan aileme, arkadaşlarıma ve antrenörlerim Enver Abbas ve Yahya Gürcüm’e çok şey borçluyum. Kendilerine teşekkür ediyorum’’ dedi.

 

Hazırlayan: Özlem Gültekin



HABER: AYFER KILIÇ 

Haberler

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz