İpek Yolu Haber Ajansı

Musabeylililer Kalkınma ve Dayanışma Dernek başkanı Ökkeş gün ‘den çiftçilere hasat dönemi başlaması ile ilğili açıklamalarda bulundu


 

Kıymetli  Çiftçilerimiz;                        

Bölgemizin ana geçim kaynaklarından olan Zeytinde hasat dönemi başlamış, okulların ara tatile girmesiyle birlikte birçok üretici zeytin tarlalarında cennet meyvesi olan zeytinlerini toplamak için alın terlerine toprağa dökerek soğuk kış günlerine rağmen ürünlerini toplamaya devam etmektedir. Öncelikle çiftçilerimize bereketli, mahsulün bol ve çıkaracakları yağlarının verimli bir hasat dönemi geçirmelerini kazançlarının hayırlı yerlere nasip olmasını Yüce ALLAH’TAN niyaz ederiz.       

        Ülkemizin zeytin ve zeytinyağında Uluslararası alanda yüksek kalitede ürün ortaya çıkmasıyla birlikte rekolte olarak da dünyada söz sahibi olması, zeytinyağının gıda maddesi olarak kullanımın yanında endüstriyel ürün olarak kullanımı ayrıca temizlik ve sağlık sektöründe de kıymeti yüksek bir ürün olduğundan dolayı pazarlama ve satışında sorunlar yaşanmaması çiftçilerimiz adına sevindirici bir durum olduğu için fiyat ve satış-pazarlamada sahada herhangi bir sorun görülmemektedir.

        TARİŞ’İN  02.11.2022 tarihinde açıkladığı rakamlara göre Naturel Sızma ve  Yemeklik yağ fiyatları asit oranlarına göre toptan satış fiyatları 75 TL ile 81 TL arasında değişmekte olup Kilis, Hatay, Gaziantep illerimizin serbest piyasada zeytinyağının toptan alım fiyatları bu seyirde gitmektedir.

        Zeytinyağı çıkarma işlemi yapan işletmeler (Mahsere) Kilis Ticaret Odası Başkanlığı koordinasyonuyla Fabrika işletmecileri tarafından alınan kararla taneden çıkan yağın %6 ‘sı oranında hak alınmakta olup bazı işletmeler serbest piyasa koşulları ve mevcut ekonomik durumdan dolayı bu oranı çiftçi lehine %5 olarak hak almaktadır. Bazı işletmelerde ise tanenin tartılmasıyla 1000 KG ( TON) 1250 TL ile 1500 TL arasında yağ çıkarma ücreti alınmaktadır.

        Zeytin toplamak için işçilerin çalışma saatleri ve yevmiyeleri herhangi bir kurum, kuruluş veya oda tarafından belirlenmemiş olup piyasa koşulları ve gün seyrine göre kendiliğinde oluşmuştur. Zeytin toplama saatleri 07:00-15:00 ile 07:00-16:00 saatleri arasında belirlenmiş olup işçi yevmiyeleri ise 200 TL ile 225 TL arasında değişiklik gösteriyor. İşçilerin taşınması için alınan Araba ücretleri ise gidilecek yerin km uzaklığı ve mesafesine göre 200 TL ile 450 TL arasında değişiklik göstermektedir.

         2021 yılı hasat dönemine göre 2022 yılı hasat döneminin girdi maliyetleri olan Mazot, Gübre, İlaç ve İşçilikte 3 katı bir artış söz konusu olduğundan dolayı zeytinyağının fiyatları çok yüksekmiş gibi görünse de  zeytin 2 yılda bir ürün veren ağaç olduğu bu rakamlar çiftçimizin acil yarasını kapatmış olsa da girdi maliyetleri konusunda orta ve uzun vadede alınması gereken önlemler konusunda yetkililerin gerekeni yapacağını umut ediyoruz.

        Zeytin ve Zeytinyağı konusunda akademik anlamda bilimsel çalışmalarıyla katkı sağlayarak Uluslararası platformlarda zeytinyağının önemini dile getirip Kilis Zeytinyağına katkı sağlayan Akademisyenlerimize, yerel ve ulusal basında çiftçilerimizin sesi olan STK, Birlik ve Oda Başkanlarına, üretim aşamasında çiftçilerimizin yanında olan Ziraat Mühendislerimize, Devletimizin İl ve İlçe Tarım  Müdürleri ve kurum personellerine, zeytinlerin yağa dönüşmesinde gece gündüz demeden çalışan Fabrika işletmecileri ve personellerine, Zeytin tarlalarında yağmura, soğuğa aldırmadan emek veren tarım işçilerine ve üretimin ana unsuru olan ÇİFTÇİLERİMİZE emeklerinden dolayı Tüm Musabeylililer Kalkınma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu olarak TEŞEKKÜR EDİYORUZ.                                                            

            EL ELE, HEP BERABER, HAYDİ MUSABEYLİLİLER !


Bir 1 kişi, açık hava ve ağaç görseli olabilirBir açık hava görseli olabilirBir 1 kişi ve açık hava görseli olabilir

Bir 2 kişi, çocuk, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir


HABER: ALİ DUYSAK 

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz