İpek Yolu Haber Ajansı

NEVŞEHİR TARİHİ KURŞUNLU CAMİİ İBADETE AÇILDI

NEVŞEHİR TARİHİ KURŞUNLU CAMİİ İBADETE AÇILDI

NEVŞEHİR TARİHİ KURŞUNLU CAMİİ İBADETE AÇILDI 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar, Kafkaslar ve Afrika ile birlikte 5 kıtada tarihten gelen tüm birikimleri koruma adına güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Damat İbrahim Paşa’nın çalışmalarını takdir ettiğini kaydeden Çam, "Bu çalışma sadece bir bina restorasyonu değil. Bu sadece Nevşehir’e ve bu topraklara da ait değil. İstanbul’dan 1700’lü yıllarda buraya gelerek yepyeni bir şehircilik anlayışıyla dünyaya medeniyet mesajı da vermiş olundu. Bu çalışmayı tarihi boyutlarıyla da tefekkür etmemiz lazım. Anadolu’da birçok savaşla mücadele ederken huzurlu ve müreffeh bir sistem kurarak aslında dünyaya yeni bir kentlilik mesajı vermiştir. Matbaayı getirmiş, teknoloji hamleleri başlatmış ama maalesef siyasi çekişmelerle katletmişler. Sadece basit bir Lale Devri deyip geçiştirmemek lazım, Damat İbrahim Paşa, batıya da doğruya da biz medeniyetin sahibiyiz mesajını veren paşaydı." diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da Damat İbrahim Paşa’nın vakfiyesinden harcamaların karşılanarak yaptırdığı Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin, cami, medrese, mektep, ibadethane, kervansaray, hamam ve iki çeşmeden oluştuğunu söyledi.

Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin restorasyon ve çevre düzenleme uygulamalarını titizlikle yaptıklarını aktaran Ersoy, külliyenin restorasyonu için 30 milyon 622 bin TL ödenek ayrıldığını, bu zamana kadar 14 milyon 300 bin TL harcandığını belirtti.

Özkan Güli
İpekyolu Haber İstanbul 

Haberler

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz