İpek Yolu Haber Ajansı

İNSAN HAKLARI VE ÇOCUK GELİN

İNSAN HAKLARI VE ÇOCUK GELİN

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Dünya İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildiği gün olan 10 Aralık’ta kutlanmaya başlamıştır.
 
BM Genel Kurulu, tüm devlet ve sivil toplum organizasyonlarını davet ettiği kurulda yapılan oylamayla ’10 Aralık’ tarihinin "Dünya İnsan Hakları Günü" kabul edilmesine karar verilmişti.
 
İnsanların insan olma onuruyla doğmasına rağmen zaman içerisinde bu olgudan çeşitli sebeplerle ötelendikleri görülmektedir. Özellikle iki dünya savaşı yaşayan dünyamızda insan hakları ihlalinin nelere sebep olabileceği gözlemlemesi sonucunda Birleşmiş Milletler tüm devletleri ve sivil toplum kuruluşlarını davet ettiği genel kurulunda insan hakları beyannamesinin imzalanması ile insanların insan olma onurundan vazgeçmemeleri sağlamıştır.
 
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ‘herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, Bildirgede herkesin belirtilen bütün hak ve özgürlüklere sahip olduğunu’ ifade etmektedir. Bildirge her ne kadar bağlayıcı bir metin olmasa da daha sonra bütün insan hakları metinlerinin referans aldığı temel bir norm haline gelmiş ve manevi bir bağlayıcılık kazanmıştır.
 
Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında yoğun biçimde insan haklarının ihlaline tanık olunmaktadır. Başta yaşam hakkı, adil yargılanma hakkı ve ayrımcılıktan korunma hakkı gibi en temel hakların dahi yoğun biçimde ihlali, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda gereken somut adımların gerekliliğini gözler önüne sermektedir.
 
Peş peşe kutladığımız "haklar" günlerinde (çocuk hakları, kadın hakları, kadına yönelik şiddetle mücadele günü, hayvan hakları, emekçi kadınlar günü)  aslında alınan kararların, yaptırımların ve cezaların çok da yetersiz olduğunun bir göstergesidir.
 
20 Kasım 1989’da yine Birleşmiş Milletler genel kurulunda imzalanan sözleşme ile çocuk hakları günü kutlanmaktadır. Burada amaç çocukların yaşam kalitelerini arttırmak ve çocukların çocuk olarak hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini kapsayan evrensel bir kavramdır.
 
Ama ülkemizde 6 yaşında bir çocuğu babası ve annesi gelin olarak 29 yaşında kendi müritlerinden birine gelin diye verebiliyor. Dünyanın birçok yerinde halen çocuklar çeşitli şekillerde istismar edilmektedir. Yıllar öncesinde  Yalova’da biz kadınlar, berberler ve kuaförler odası, terziler odası ile odaların federasyonları arasında  protokol protokol yaparak bir projeye imza atmış ve  ülkemizde öncülük yapmış "çocuk gelinlere hayır, çocukluğumuzu çalmayın" kampanyasını başlatmışken, böyle bir vahim durum ile karşılaşmak bizi çok üzdü. Bu olaya göz yumulmamalı tüm dünyaya örnek olabilecek şekilde hem "anne, baba" hem "koca" denen müsveddelere, hem de bu olaya "tanıklık" eden "bilen" "susan" kimler varsa en ağır şekilde cezalar almalıdırlar.
 
Dini cemaatler adı altında böyle bir olayi gerçekleştirmenin hiçbir açıklaması olamaz. Unutmayalım ki islamiyetten önce diri diri toprağa verilen kız çocukları islamiyet ile hak ettiği değeri görmüştür.
 
İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi  insanların insan olarak ayrıcalığı teyit edilerek güçlendirilebilir.
 
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle, Evrensel Bildirgede de açıkça ifade edildiği gibi "eşit ve vazgeçilmez haklarının tanınmasının, dünyada özgürlük, adalet ve barışı" temel alınmasının önemli olduğunu hatırlatmak isterim  insan hakları ihlallerinin son bulduğu "çocukların çocuk gibi yaşadığı" bir dünya temenni ediyorum.
Nurten Anıl uluslararası kadın ve toplumsal Gelişim Derneği Başkanı.  Türkiye’de Değişim Partisi merkez ilçe başkanı.

ipek yolu haber yalova
mmustafa dogan

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz