İpek Yolu Haber Ajansı

TÜRKÜLERİN GÜÇLÜ SESİ HÜSEYİN İNAN (ALTINSES)

AKLIMI BAŞIMDAN ALDIDA GÖZLERİN 

Vallahi güzelim seni görünce 
Aklımı başımdan aldı gözlerin 
Başını eğerek selam verince 
Beni sevdalara saldı gözlerin

Sevdiğim gidelim bizim ellere 
Sineme ok gibi aktı gözlerin 
Yaylalar bezenmiş beyaz güllere 
Sevdanın narına yaktı gözlerin 

Toros yaylasının suyun içelim 
Ömrüme can veren derin gözlerin 
Nemrut dağında da mola verelim 
Sevdanın sırrına eren gözlerin 

Her insan bir kültür içinde doğar. Bu kültürü ise çevrenin fiziksel sosyal ve ekonomik şartları şekillendirir. 
Türk halk müziği, Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970’li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

BÖYLE MİYDİ AHTIMIZ

Sevdiğim naz etme bakmam yüzüne 
Sözünde durmayan yari neyleyim
Düşmanmı oldum yar senin gözüne 
El sözüne uyan yari neyleyim 

Vefasız yar böyle miydi ahtımız 
Yar elinle yıktın gönül tahtımız 
Ömrümün baharı bir hazan oldu 
Kader böyle imiş gülmez bahtımız 

Hüseyin Altınses 

         HÜSEYİN İNAN (ALTINSES) BİYOGRAFİSİ 

Türk Halk müziğinin güçlü sesi Hüseyin  (İnan) Altınses Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesinin Belören köyünde 1957 yılında dünyaya geldi. 
İlk ve ortaokulu köyü de, liseyi Gölbaşı da okudu. Ankara eğitim enstitüsünden mezun oldu. 1981 yılında Kars ili merkeze bağlı Çerme köyünde öğretmen olarak göreve başladı . Isparta, Sivas ve Gaziantep’te 20 yıl çalıştı 25 yıl görev yaptı ve 2006 yılında emekli oldu.   İlk kasetini Istanbulda Hülya plakta yaptı, Özel tvler açılınca Gaziantep" te programlar hazırlayıp sundu  Hakkı Bulut, Gülden Karaböcek, Melda Duygulu ve bir çok sanatçıyı misafir etti. Trt 2 kanallı iken 1989 yılında türküler okudu ve okuduğu Türküler çeşitli Kanallarda yayınlandı Nuri Sesigüzel’in hazırlayıp sunmuş olduğu Sıra gecesi programına iki defa katıldı. Saz çalmayı kendi kendine  öğrendi. Hüseyin  (İnan) Altınses çok sayıda eserler yazıp bestesini kendi yaptı çok sanatçı tarafından eserleri okundu. Mesama kayıtlıyı. Halen eserler üretmeye devam ediyor Hüseyin İNAN ( Altınses ) Emekli öğretmen mahalli sanatçı Tv programcısı. Yurt genelinde çeşitli etkinliklerle davet edildi çeşitli gazete ve dergilerde hakkında yazılar yazıldı şiirlerine yer verildi çeşitli ödüllere layık görüldü. Gaziantep’e ikamet etmektedir.

Özkan Güli
İpekyolu Haber/ İstanbul

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz