İpek Yolu Haber Ajansı

BİRİ BİRİNE AÇ OLDRUĞUNU SÖYLEMESİN






Mehmet Çatakçı
Türkiye son iki-üç yıldır tarihinin en derin yoksulluğunu yaşıyor. Her ne kadar seçime giderken popülist hamlelerle bu ağır buhran makyajlanmaya çalışılsa da toplumda yaşanan dramatik görüntüler meselenin vahametini net olarak ortaya koyuyor.
Bazı gazeteler Türkiye’de yaşanan bu dramatik görüntülerin üzerini örtmeye çalışsa da çocuklarının yeterli beslenmesini sağlayamayan, ceplerine harçlık koyamadığı için mahcup bir şekilde hüznünü kendi içinde yaşayan ailelerin acı gerçeğini ne yazık ki değiştirmeye yetmiyor.
İnsan bu görüntüleri seyrederken, ister istemez acaba iktidar cenahı derin ekonomik kriz gerçeğini gizleme telaşıyla “Aç olduğunuzu sakın kimseye söylemeyin” demeye mi çalışıyor diye düşünmeden edemiyor.
Kim bilir belki de her şey güllük-gülistanlık, biz yanılıyoruzdur… Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin değil, esas yoksulluğun Avrupa’da yaşandığını söyleyerek mutlu bir Türkiye resmine işaret ediyor. Erdoğan, The Economist’in kendisiyle ilgili kapağını eleştirirken diyor ki “Millet sokakta aç, açık… Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Fransa öyle, İngiltere öyle, Almanya öyle…”
Kimse kusura bakmasın ama bu resimde bir eksiklik var. Nasıl oluyor da biz fakirleşirken Avrupalılar aç kalıyor, doğrusu anlamak mümkün değil.
Evet Avrupalıların aç ve açıkta olduğunu belirten ifadeler cümle içinde güzel duruyor da ne hikmetse bunlar bizim yaşadığımız yoksulluk gerçeğini değiştirmeye yetmiyor.
Hakkını yemeyelim, TÜİK enflasyonu kağıt üzerinde gerçekten güzel düşürüyor ama bunun mutfaktaki yangına bir faydası yok. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun ocak ayı Açlık-Yoksulluk Araştırması’na göre; dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bir önceki aya göre 737 lira artış göstererek 9 bin 769 liraya yükselerek yeni asgari ücreti şimdiden geçmiş bulunuyor.
Ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde evden çıkıp Et ve Süt Kurumu marketlerinin önünde kuyrukta bekleyen vatandaşların feryadını nasıl gizleyeceğiz? Ankara Kızılay’daki marketin önünde saatlerce sıra bekleyen bir vatandaş diyor ki: “Bizi yönetenler burada gelip durumumuzu görebiliyor mu? Sabahın köründe buraya gelmişim et kuyruğunda bekliyorum, neden? Birer kilo veriyorlarmış, onu alıp gideceğiz. Yıllarca çalıştım, ülkeme hizmet ettim. Bunu mu hak edecektim?”
Hal böyleyken AK Partili bakanların, vekillerin krizin altında ezilen insanların gözlerinin içine baka baka ‘mutluluk hikayeleri’ anlatmaları, açıkçası çok incitici bir durum. Galiba fukaralık onların mahallesine hiç uğramıyor, bu yüzden de hep gözlerinin içi gülüyor ve de çok mutlular… Maliye Bakanımız, “Türkiye’de enflasyon çok yüksek” diyen yabancı ülkenin bir bakanına “Bakın ben bu enflasyonla sokağa çıkabiliyorum. Siz yüzde 10’luk enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz” dememiş miydi?
İşte düşünülür olması da burası.Nebati sokaklarda gülücükler dağıtıyor

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

GİRME ELİN BAĞINA GİRERLER SENİN ÜZÜM BAĞINA

17.03.2023

Mehmet ÇatakçıEvet…Sevgili okurlarım...


Devamını Gör

DEPREM GERÇEĞİ

25.02.2023

Mehmet ÇatakçıEvet sevgili okurlarım.Her zaman şu gerçeği ortaya koyuyoruz.Yıllardan beri Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu biliyoruz, her depremde acılarımız katlanarak artıyor. Kahramanmaraş merkezli on ilimizde yaşanan büyük depremde enkazlarda betonu kazıyarak can kurtaran insanların o fedakar görüntüleri ve “Bizi kurtarın” feryatları yükselen insanlarımızın çığlıkları hal...


Devamını Gör

ASRIN FELAKETİ

17.02.2023

Mehmet ÇatakçıAsrın Felaketi Türkiye’de maalesef 10 ili yıktı geçti.38 Bini aşkın can kaybı 100 Bin...


Devamını Gör

ORTA SINIF NEREDE?

24.12.2022

Mehmet Çatakçı Yeni asgari ücret açıklandı, net 8 bin 500 lira. 5 bin 500 liradan buraya çıktı....


Devamını Gör

BAĞIMSIZ YARGI BİR ÜLKEYİ ZİRVEYE ÇIKARIR

18.12.2022

BAĞIMSIZ YARGI BİR ÜLKEYİ ZİRVEYE ÇIKARIR.Mehmet Çatakçı...


Devamını Gör