İpek Yolu Haber Ajansı

NURDAĞI’NIN ETNİK YAPISI






NURDAĞI’NIN ETNİK YAPISI

            Nurdağı halkı genelde kırsal köylerde yaşayanlardan teşekkül eder. Türkmen, Afşar, Yörük, Kürt ve az sayıda Arap kökenli ve Alevi unsurundan oluşmuştur. Bu güne kadar bu topluluk arasında herhangi bir husumet yaşanmamış ve hatta birbirleriyle kız alıp vermeden dolayı akraba bağları kurulmuştur.

            Bilhassa dağ kırsalında yaşayan halk Afşar Türkmen boylarından olup, Yörükler ve Kürt aşiretinden olanlar düz ovaya yerleşmişlerdi. Ancak Beldenin belediye ve daha sonra ilçe olmasıyla kırsalda yaşayanlar dahi şehir merkezine yerleşmeye yurt edinmeye başlamışlardır. Çok az sayıda abdal aşiretine rastlanır bunların geçim kaynağı toplayıcılık ve daha sonra davul zurna ile müzisyen olarak ortaya çıkmaktadır.

            Türkmen ve Afşar botundan gelenler tarım ve hayvancılık yaparlardı. Genelde dışarıdan göç edip gelen tüccarlar ticaretle uğraşmaya başlamışlar, Nurdağı ekonomisi tarıma dayalı olmasından buğday, Pamuk, Biber, Arpa gibi ürünler yetiştirirlerdi. Yörükler hayvancılık ve tarım, Kürtler tarıma elverişli arazileri olduğundan tarım ürünler yetiştirirlerdi.

            Nurdağı’nda yaşam modern şehirleşme başlayınca her alanda iş yerleri ticaret alanında bir gelişme görüldü. Şunu diyebiliriz ki, 1970 yıllarda demir krom maden yatakları açılınca maden ocaklarında eleman ihtiyacı hâsıl oldu ve buralarda insanlar çalışmaya başlayıp ev ekonomisine katkı sağlamaya başladılar. Genelde bu yöre insanları çocuklarını okuma yolunda çaba sarf ediyorlardı. Kültür bakımından bugün görülüyor ki, eğitim düzeyi yüksek, hâkim savcı, doktor, mühendis öğretmen, polis yani devlet memuru olarak görev yapan bir eğitim düzeyi bulunmaktadır.

            Arazinin ova olması tarım işleriyle uğraşan çiftçiler, dağlarında sürüler besleyen hayvancılıkla uğraşan insanlarımız vardır.

            Etnik köken ayrımı yapılmadan kardeşçe birbirleriyle akraba bağları kurulmuş dostane içerisinde yaşayan birbirlerini anlayan yardımlaşmayı seven bir topluluktur. Nurdağı aslında Kurudere halkıyla kurulmuş bir şehirdir. 1936 yılında önce Bahçe ilçesi kaman köyü nüfusuna kayıtlı iken bu tarihten sonra dağları aşıp Kurudere mevkiine gelip yerleşmişlerdir. Kaman köyünden gelen Afşar boyuna ait Yiğitler, Şahneler, Fakılar ilk yerleşen topluluktur. Yiğitler, kurtlar, Tıraşlar, Çobanlar, Ceylanlar olarak soyadı kanunu ile birbirinden ayrı soyadı taşımaktadır. Şahneler aynı şekilde Kılıç, Can, Çetin, Tükenmez olarak yaşarlar. Fakılar Molla Osman’ın torunlarından olup Kamandan gelip Kurudere de yerleşmiş ikamet etmiş ailelerdir. Yine geniş bir aileye sahip olan Açıkgözler, Analıklar ve Özdemirler de Kurudere de yerleşik topluluktur. Başpınar mahallesmiz eski bir yerleşim alanına sahip olmasına rağmen soyadı kanunu ile Gül, Gökkaya, Aksu, Başpınar Gökçe, Aktaş aile topluluğundan oluşmaktadır. Olucak mahallesinde Aslanı beli ile ipek yolunun geçit noktası olması ile Kazan, Fidan, Fettahlıoğlu, Ateş Güngör ve Avcı soyadları ile kitlesel bir aile oluşmaktadır Yine Kurudere Mahallesi içerisin de yaşayan ailelerden Yıldırım, Yaşar, Sönmez aileleri vardır. Bu aileler başka yerlerden gelip kız alıp akraba oluşturmuş ve buraya yerleşip kalmışlardır.  Her üç toplulukta birbirlerinin akrabasıdır. Bu yıllarda yaşam hayvancılık iledir. Çünkü ova kışın sel suları ile göle dönüşürdü. 1960 yıllardan sonra toprak reformu yapılarak gölün (Emen gölü) suyun çekilmesi ve bu arazilerin halka dağıtılması sağlandı. İleride de görüleceği üzere 1963 yılında tarıma acılan emen gölü mevkii tarlalar halinde parsellenip halka dağıtılmış, bundan sonra tarım işlevi yapılıp, buğday, mısır, karpuz, pamuk ayçiçeği biber, yerfıstığı, Patates, gibi ürünler yetiştirilmeye başlanmıştır. Böylece geçim kaynakları çoğalarak üretime dayalı ekonomik gelişmeler meydana gelmiştir.

            Dağ kıyı kesiminde yerleşim alanı çoğalarak halk bağ ve bahçe kültürüne yönelmiş, meyve veren ağaçlar dikmeye başlamıştır. Üzüm, İncir, Ceviz, Nar, Madem gibi ağaçlarda elde edilen hasat gelir kaynağı olmuştur.

Tarihi inkişafı bakımından incelediğinde bu bölgenin eski çağlara ait Geç Hitit Medeniyetinin Başkenti Sam’al Zincirli höyük antik kente bağlı olduğu ortaya çıkmaktadır.         Bizans dönemine ait paralar yakın tarihe kadar sel sularında dere yataklarında ortaya çıktığı görülmüştür. Kurudere’nin o zamanın Bizans yerleşkesi içerisinde yer alan kaya mezarlarının bulunması buna bir örnek teşkil etmektedir. Rivayet olunur ki, 1936 yılında göç edip bu bölgeye yerleşen Molla Osman’ın hocası Kilis bölgesinde ziyarete gelir etrafı gözeterek der ki, “Hocam keşke yaylalarda kalsaydınız, ölü toprağın üzerine yerleşmişsiniz burada yaşayanlar fakiri fakir, zengini bir adım ilerlemez, kıskançlık, kimsenin ileriye gitmesini istemez bir duyguya sahip, dedikoducusu çok olur” der.

            Ama yerleşmeye başlayan ailelerin başka çareleri yoktu. Yurt ve yerleşim olarak dağdan düz ovaya inmeyi tercih etmeleri ulaşım su ve geçim kaynaklarının dar olmasındandı. Daha önce yerleştikleri alanlar dik yamaç iki dağ arasına sıkıştırılmış dar alanlardı.

Nurdağı büyük göç alan şehirlerden biridir. Bilhassa çevre mahallelerde gelip yerleşen daha çok olup, şehir dışında gelip yerleşenlerde olmuştur. Kırsalda yerleşen halkın çoğu mirasçı olmasından kaynaklanıyor. Arap kökenli ailelerde ülkenin çeşitli yerlerinden göç edip yerleştiği tespit edilmiştir. Karaburç mahallesi, Gökçedere, Olucak, Kurudere, Başpınar, Bademli ve mezrası Karahasanlı aynı etnik yapıdan olup, Afşar ve Türkmenlerinde, Aydınlı veya Yörük boyundan olanlar genellikle Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay, Aydın bölgesinden gelip yerleştiği rivayet edilmektedir. Başpınar halkı, birçok aileden oluşmasına rağmen soyadı kanunu çıkınca soyadları birbirinden ayırmış gibi gözükse de kan ve akraba bağları mevcuttur.

Bahçe, Cebeli Bereket (Osmaniye) bağlı olmasıyla çok eski bir kazadır. Dağ kırsalında yaşayan halklar bahçe nüfusuna kayıtlı görülmektedir. Soy ve boy itibariyle kan bağları vardır.

Hepsi de vatan sevdalısı, bayrak sevdalısı birbirine kız alıp vermiş ve akraba topluluklarını oluşturmuşlardır. Kürt aşiretleri genel de kırsal olması hesabıyla şehre yerleşip ikametgâh oluşturmuşlar, yine Türk ve Türkmen ayrımı yapmadan, aşiret ağa mantığı olmadan birbirleriyle akraba olmuşlardır. Tarım ve hayvancılık ve son zamanlarda ticaretle uğraşmayı tercih etmektedirler.

Nurdağı’nın diğer topluluğunu oluşturan kısımda abdal (toplayıcılar) dediğimiz insanlardır. Bunlar genelde Kahramanmaraş, Osmaniye bölgelerinden gelip yerleşenlerdir. Burada ki, geçmişleri elli yılını geçmiştir. Esas meslekleri düğünlerde davul zurna çalmaktır. Şimdi adları müzisyenler olarak adlandırılır. Kökenleri çok eskiye dayanır rivayet olunur ki, Mısır Kralı Firavun ’un köleleri, hizmet edenleri olarak geçer. Daha sonra Anadolu’ya gelip yerleşmişlerdir. Sakin ve sessiz bir topluluk olarak bilinir. Sadece kadını erkeği toplayıcılık yapar ve geçimini sağlarlar. Günümüzde mesleklerini icra ederek geçinmeye başladılar.

Çok az sayıda çingene olanlar da mevcut olmasına rağmen esas kökenleri romandır. Bunların belirli adresleri yoktur. Bohçacılık yaparlar elleri çakır ve hırsızlık olaylarına karıştıkları çarpıp, kaçtıkları iddia edilmektedir.

Kahramanmaraş bölgesinden gelip Nurdağı’na yerleşmiş ailelerde bulunmaktadır. Tercihin nedeni ise Nurdağı’na yakın olması akraba ve mirasçısı olması ve sağlık kurumu, Pazar ve ticaret merkezi ile dört yol kavşağı olması göç almanın etkilerinde sayılmaktadır.

 

 

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

İPEKYOLU BAŞARISINI GÜÇLENDİRİYOR

24.04.2025

24.04.2025 Günü mensubu bulunduğumuz İpekyolu Medya Grup Haber Ajansı Yönetim kurulu  Başkanı ve imtiyaz sahibi Ali DUYSAK beyi ziyarette bulunduk. Temsilcilerden sorumlu Müdür yardımcısı Şair yazar Mehmet Akkurt ve İpekyolu Haber müdiresi Seher Doğan’ın hazır bulunduğu ziyarete Hatay’dan Şair Yazar Gazeteci Yusuf GÜL, Nurdağı İpekyolu Haber A...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SES SAĞLIĞI VE KORUMA EĞİTİMİ

09.04.2025

Kahramanmaraş sütçü İmam üniversitesi ses sağlığı ve koruma eğitimi. ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

EKONOMİK KALKINMADA ETKENLER VE ÇÖZÜM

07.04.2025

EKONOMİK KALKINMA NASIL SAĞLANIR?   ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

HÜRRİYET KISITLANIRSA

06.04.2025

HÜRRİYET KISITLANIRSA       ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

AH! ÇEK DERDİNE

03.04.2025

AH! ÇEK DERDİNE Gönüller suskun, acılar bütün ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

NURDAĞINDA TERÖRLE MÜCADELEDE ŞEHİTLER

31.03.2025

TERÖRLE MÜCADELEDE NURDAĞI ŞEHİTLERİ; ŞEHİT J.ER EMRAH ÇETİN;...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

NURDAĞI HAKKINDA

19.03.2025

Yaşadığımız bölgenin coğrafi durumu kültürel varlığı yapısı ile geçim ve ekonomik düzeyi ile ulaşımı hakkında bilgi sahibi olmak en doğal haktır. Bölgenin kültürel yapısı itibariyle çok eski çağlara ait tar...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

NEREYE KADAR

19.03.2025

NEREYE KADAR  ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

AH! ÇEK DERDİNE

05.03.2025

AH! ÇEK DERDİNE   ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

BİZ NE GÜNLERE KALDIK ARKADAŞ

29.01.2025

ARKADAŞ Kimse suçunu kabul etmiyor ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

TÜRKİYE’DE İNTİHAR VERİLERİ

23.01.2025

Son yıllarda ülkemizde meydana gelen intihar verileri hakkında yapılan araştırmalar korkunç oranlara ulaşmıştır. Sosyopolitik Saha Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan analiz sonucu TUİK verilerine dayanarak intihar olayları 2000 ile 2023 yılları arasında değerlendirme yapılmış bu oran 4218 çıktığı bilhassa bu olayların 23 il genelinde araştırmalar sonucund...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

BUNDANDIR

14.01.2025

BUNDANDIR  Bugün gördüm de gururl...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

10 OCAK DÜNYA ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

10.01.2025

Çalışan gazeteciler günü...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SESİMİ DUYAN VAR MI? 2023 ASRIN ÇIĞLIKLARI

10.01.2025

"Uyku ölümün yarısı" demişlerdi. Ama o gece, yeni güne hazırlanırken saat 04;17 de ölüm kapıları çalmıştı. Çığlıklar, imdat sesleri ve yıkılan binaların gürültüsü kulakları sağır ediyordu.06 Şubatın soğuk ve karlı gecesinde, bedenler üşüyor, enkaz altında kalanlar soğuktan donuyordu. Çıkış kapıları kapanmış, yalın ayak ve giyecek bir elbisesi olmayanlar titriyordu.Umutların tükendiği o anda, ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

AİLE YILI MI?

07.01.2025

Sayın cumhurbaşkanımız 2025 yılı aile yılı ilan etmiş, ama Türk aile yapısında  görülen değişkenlik konusunda bir iyileştirme yapıldı mı? Düşünülür. Ekonomik olarak hesaplar yapalım. Bugün geçim sıkıntısı geçen Türk aile  yapısı üç çocuk yerine geçinebileceği  hayat şartlarını hesap etmektedir. Kiraların %60 or...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

BİR FERDİ TAYFUR VARDI

04.01.2025

1977 yılıydı liseye yeni başlamıştım. siyası olayların yoğun olduğu zamanlarda sağ sol davası yaşanıyordu. Acaba kör kurşun nerede gelir hesabı yaparken, sinemanın önünde geçiyordum. Afişte Ferdi Tayfur’un çeşme filmi asılıydı. "Çeşmenin başına gelmez olaydım" Acılar içinde genç bir gencin aşını anlatıyordu. İzledim çünkü daha 1...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

YİNE EMEKLİLERİ ÜZDÜNÜZ!

03.01.2025

2002 Yılında beri ülkeyi yöneten  iktidarlar çalışanın, emeklinin, esnafın, çiftçinin ve dar gelirlilerin adaletli bir gelirini inşa etmedi. 2025 yılına girerken girdik. 2024 yılı emekliler yılıydı ama hüsrana uğradık gelirimizden bir artış olmadığı gibi, hep cebimizden ödedik. Yıllarca söylüyoruz yine söylemeye devam edeceğiz adil bir gelir düzeyine çıkı...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

2024 OLUMSUZLUKLARI VE YENİ YILA MERHABA

31.12.2024

Bir yıl daha geçti ömürden, acılarla neşelerle geride kaldı.2024 yılının analizini yapmak istersek sadece önemli dikkat çeken halkın geçim sıkıntısı ve gelen zamlardan gına gelmesidir. Liberal ekonomi derken saltanatına daha çok para aktaran şirketler vergiler  adaletsiz gelir dağılımı emeklinin çiftçinin çığlık seslerini duyduk. İthalat ekonomisi ülkenin...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

AYRILIK ESİNTİSİ

26.12.2024

AYRILIK ESİNTİSİ  Bir gece...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

ANILAR KALDI

22.12.2024

ANILAR KALDI   ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

GÜNDEM

25.11.2024

Demokratik yönetimin temelinde insan hakları ve temel özgürlükler gelir. Anayasanın esas aldığı bu haklar milletin huzur güven ve refah içerisinde yaşamasını sağlar. İnançlar özgürlüğü, bilgi edinme özgürlüğü ve hak ve hürriyetler vazgeçilmez unsurlardır. Basın özgürlüğü, fikir ve düşünce özgürlüğü temelini demokrasilerden alır. İnsanların düşünceleri ve fikir...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

GÖRSÜN

21.11.2024

GÖRSÜN Selam veriyorum, dosta âleme ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

ALAŞAĞI EDERLER SENİ!

17.11.2024

Halkın sesine, kulak vermeyen Bir gün alaşağı, ederler seni ...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

İTİBAR KAYBETME VE GÜVENSİZLİK

01.11.2024

itibar (belirtme hâli itibarı, çoğulu itibarlar). saygınlık. İnsan toplumsal b...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

Neler oluyor?

21.10.2024

Ülkemde garip olaylar olurken güvenlik, cinayet, mafya sorumsuzluk ve uyuşturucu olayları gün be gün artmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı hat safhada olurken, halkın pazar fıilesı dolmuyor, emeklinin geçim sıkıntısı ve aşırı kira artışları insanları güvensiz sokaklara itmektedir. Narın cinayeti akabinde, kadın cınayetlerı  3 çocuk talep edenlerin ne yazıkki bebekleri öldu...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

Hasret Çekerim (Şiir)

13.10.2024

Hasret çekerimGeceler karanlık, uykularım kaçarAy’ın aydınlığına hasret çekerimSeyreyle yıldızları ışıklar saçarGüneş’in doğuşuna, hasret çekerim. Gözlerim süzülmüş rüya görürkenSoğuk çeşme başında sular içerkenBır güzel mi gelir, durup bakarkenSabah’ın aydınlığına hasret çekerim...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

Şiir deryası-Alır gibiyim.

07.10.2024

Alır gibiyimYanında olunca nede hoş kalbimDuydukça sesini huzur doluyumYüregımde saklar, gelecek derimKokunu uzakta, alır gibiyim. Özledim sana, varayım desemKalbimi eline sunup dinlesemAşkından kadehi içip izlesemKokunu uzakta, alır gibiyim. Yıllarca beklerim, gelec...


Devamını Gör
SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

SELAMİ KURT (NURDAĞI ’DAN YAZIYOR )

Beyın Göçü

06.10.2024

Son beş yıl içerisinde ülkemizde geleceği kaybeden gençlerimiz Avrupa’ya gerek kaçak yollardan yüksek para ödeyerek gitmektedir. Bilhassa ekonomik kriz dolayısıyla doktor mühendis ve başka meslek gurubundan kendilerine daha iyi gelecek sağlamak için göç etmektedir. Anadolu insanı bilhassa gençlerin yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşanmaz hale gelen sıkıntıları ve üniversiteli...


Devamını Gör