İpek Yolu Haber Ajansı

MEHMED ÂKİF ERSOY (1873-1936)






MEHMED ÂKİF ERSOY

(1873-1936)

İstiklâl Marşı ve Safahat şairi, İslâmcı fikir adamı, yazar ve mütercim(çevirmen).

            Dostlar bir önceki köşe yazımda bizi Vatan, sevgimizle ruhumuzla, benliğimizle, özümüzle sözün özü Türklüğümüzle birleştiren ve bunu kaleme alan Mehmet Akif Ersoy un yazdığı Milli Marşımızı kaleme almıştım. bugün de edindiğim kaynaklardan hayatı ile ilgili yazımı kaleme alacağim. Tekrar rahmet ve minnetle anarak Rabbim bu Aziz Türk Milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmaz inşallah zira Türkiye Eski Türkiye değin yeltenenler boylarının ölçüsünü bu aziz milletten kat be kat alacaktır.

Şevval 1290’da (Aralık 1873) İstanbul Fatih’te Sarıgüzel’de doğdu. Babası, küçük yaşta tahsil için Arnavutluk’un İpek kazası Şuşisa köyünden İstanbul’a gelmiş, “temiz” mânasına gelen adının önüne temizlik ve titizliği dolayısıyla ayrıca “Temiz” sıfatı eklenerek anılan, Fâtih Medresesi müderrislerinden Mehmed Tâhir Efendi, annesi aslen Buharalı olup Tokat’a yerleşmiş bir aileden Emine Şerîfe Hanım’dır. Emîr Buhârî mahalle mektebinde ilk öğrenimine başlayan Âkif burada iki yıl okuduktan sonra Fâtih Muvakkithânesi’nin yanındaki ibtidâî mektebine yazıldı (1879). Safahat’ta, “Hem babam hem hocamdır, ne biliyorsam kendisinden öğrendim” diyerek tanıttığı babası o yıl kendisine Arapça öğretmeye başlamıştı. Aynı zamanda Mühürdar Emin Paşa’nın oğulları İbnülemin Mahmud Kemal ve Ahmed Tevfik’in özel hocaları olan Tâhir Efendi derslerini yazın Emin Paşa’nın Yakacık’taki köşkünde sürdürmekteydi. Ailece köşkün bir dairesinde kaldıklarından Âkif de bir taraftan bu derslere katılmakta, diğer taraftan iki kardeşle arkadaşlık yapmakta ve kardeşlerin büyüğü Mahmud Kemal ile birlikte manzumeler yazmaya çalışmaktaydı.

Fâtih Merkez Rüşdiyesi’nden mezun olan Mehmed Âkif (1885) Mülkiye Mektebi’nin idâdî kısmına yazıldı. Edebiyat hocalığını Muallim Nâci’nin yaptığı bu okulun üç yıllık ilk dönemini tamamlayıp yüksek kısmının birinci sınıfında okurken babasının vefatı üzerine (1888) daha kısa yoldan meslek sahibi olarak hayata atılmak için o sırada yeni açılmış olan Mülkiye Baytar Mektebi’ne girdi (1889). Aynı yıl çıkan büyük Fatih yangınında evleri yanmasına rağmen Mehmed Âkif bu sıkıntılar arasında okulunu birincilikle bitirdi (1893). Mektep yıllarında sporla, bilhassa güreşle meşgul oldu ve son iki senede şiire olan ilgisini arttırdı. Mezuniyetinin ardından Ziraat Nezâreti Umûr-ı Baytâriyye ve Islâh-ı Hayvânât umum müfettiş muavinliğiyle memuriyet hayatına başladı. Görev yeri İstanbul olmakla birlikte önce Edirne’de, daha sonra Anadolu ve Rumeli’nin çeşitli bölgelerinde dolaşarak bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla ilgili çalışmalar yaptı. Bir ara ordunun ihtiyacını karşılamak için gerekli alımları yapmak üzere Şam ve civarında dolaştı. Bu seyahatlerde köylüyü de yakından tanıma imkânını elde eden, halkın dert ve meseleleri hakkında doğrudan bilgi sahibi olan Mehmed Âkif’in tesbit ve tahlilleri şiirlerine realist ve canlı tablolar halinde aksetmiş, çözüm tekliflerinin isabetli olmasını sağlamıştır. Sekiz on yaşlarında iken başladığı ve zaman zaman ara verdiği hâfızlığı da kendi kendine çalışarak bu sıralarda tamamladı. İstanbul’da bulunduğu yıllarda memuriyeti yanında Halkalı Ziraat Mektebi ile (1906) Çiftlik Makinist Mektebi’nde (1907) kitâbet-i resmiyye hocalığı yaptı. II. Meşrutiyet’in ilânından sonra Ebül‘ulâ Zeynelâbidîn (Ebül‘ulâ Mardin) ve Eşref Edip’le (Fergan) birlikte devrin ilim ve fikir hayatında önemli yeri ve tesiri olan, hemen hemen bütün şiir ve yazılarının çıkacağı Sırât-ı Müstakîm mecmuasını başyazarlığını da yaparak yayımlamaya başladı (27 Ağustos 1908). Aynı yıl İstanbul Dârülfünunu Edebiyat Şubesi’nde Osmanlı edebiyatı müderrisliğine tayin edildi. Dönemin aydınları arasında Arapça’yı en iyi bilenlerden olan Âkif, bir taraftan da İttihat ve Terakkî’nin Şehzadebaşı Kulübü’nde cemiyetin Hey’et-i İlmiyye üyesi olarak Muʿallaḳāt ve Lâmiyyetü’l-ʿArab gibi eserleri okutup Arap edebiyatı ve tercüme usulü dersleri verdi. Dârüledeb adlı bir özel okulda da fahrî hocalık yaptı. Baytar Mekteb-i Âlîsi Me’zûnîni Cemiyeti başkanlığında bulundu (1910). Dârü’l-hilâfeti’l-aliyye Medresesi’nde Türkçe-edebiyat muallimi oldu (1914).

Mehmed Âkif, Balkan Savaşı sırasında kurulan ve ileriki yıllarda Millî Mücadele’nin teşkilâtlanmasında önemli rol alacak olan Müdâfaa-i Milliyye Cemiyeti’ne bağlı Hey’et-i Tenvîriyye’ye (Hey’et-i İrşâdiyye) katıldı. Burada halkı edebiyat yoluyla uyandırmak ve aydınlatmak için Abdülhak HâmidRecâizâde Mahmud EkremSüleyman NazifHüseyin Cahit (Yalçın), Mehmed Emin, Abdülaziz ÇâvîşCenab Şahabeddin ve Hüseyin Kâzım Kadri’yle beraber heyetin kâtib-i umûmîsi olarak çalıştı. Süleyman Nazif, bu çalışmalar esnasında heyetin başkanı olan Recâizâde’nin, Âkif’in sanatını ve seciyesini takdir ederek ona milletin millî bir destana ihtiyacı bulunduğunu, bunu ise ancak kendisinin yazabileceğini söylediğini nakletmektedir. Nitekim Mehmed Âkif, Balkan savaşları sonunda memleketin içine düştüğü vahim durum karşısında yeise düşmemek, birlikten ayrılmamak ve orduya yardım gibi konularda Fatih, Beyazıt ve Süleymaniye camilerinde metinlerini bu sırada adı Sebîlürreşâd olarak değişen dergisinde yayımladığı vaazlar vermiş ve Hakkın Sesleri’ndeki şiirleri yazmıştır.

Haksızlıklara tahammül edemeyen şair, müdürünün haksız yere vazifesinden alınması üzerine memuriyetten istifa etti (11 Mayıs 1913). Bu yılın sonunda, İttihat ve Terakkî’nin merkez-i umûmî üyesi olan, aynı zamanda şiir ve yazılarıyla İttihatçılar’ın fikir babası sayılan Ziya Gökalp’in ileri sürdüğü kavmiyetçi düşüncelere ve aynı merkeze bağlı yazar ve aydınların din karşıtı yayınlarına karşı çıkmasının hükümet tarafından tasvip edilmediğinin bildirilmesi üzerine İstanbul Dârülfünunu’ndaki görevinden de ayrılmak zorunda kaldı. Çıkarmakta olduğu Sebîlürreşâd da aynı sebeplerle İttihatçı hükümetler tarafından birkaç kere kapatılmıştır.

Mehmed Âkif, 1914 yılı başlarında Abbas Halim Paşa’nın maddî desteğiyle Mısır ve Medine’ye iki aylık bir seyahate çıktı (Safahat: Beşinci Kitap: Hâtıralar’daki “el-Uksur’da” şiiri bu seyahatin mahsulüdür). Harbiye Nezâreti tarafından istihbarat çalışmaları yapmak üzere kurulmuş olan Teşkîlât-ı Mahsûsa’nın verdiği görevle 1914 yılı sonlarında Berlin’e gitti. Batı’yı yakından tanımasına imkân veren ve üç ay kadar süren bu gezi sırasında Almanlar’a karşı savaşırken esir düşmüş İngiliz, Fransız ve Rus tebaası müslüman askerlerin kamplarını ziyaret etti. Onlara savaştan sonra bağımsızlıklarını kazanmak için faaliyet göstermeyi telkin eden konuşmalar yaptı (Hâtıralar kitabındaki “Berlin Hâtıraları” adlı uzun manzumesi bu gezinin intibalarıyla yazılmıştır). Aynı teşkilâtın verdiği diğer bir görevle, Arabistan’da başlayan Şerîf Hüseyin isyanına karşı devlete bağlı kabilelerin desteğinin devamını sağlamak amacıyla teşkilât başkanı Eşref Sencer’in (Kuşçubaşı) idaresindeki bir heyetle Necid bölgesine (Riyad) gitti (Mayıs-Ekim 1915). Bu seyahatin devamında ikinci defa ziyaret ettiği Medine ve Ravza-i Mutahhara’nın uyandırdığı duygularla, Cenab Şahabeddin ve Süleyman Nazif gibi edebiyatçıların bir şaheser olarak nitelediği “Necid Çöllerinden Medine’ye” manzumesini kaleme aldı.

1918 Temmuzunda Mekke Emîri Şerîf Ali Haydar Paşa’nın daveti üzerine İzmirli İsmail Hakkı Bey’le birlikte Lübnan’da (Âliye) bulundu. Dönüşünde şeyhülislâmlığa bağlı dinî-akademik bir kuruluş olan Dârü’l-hikmeti’l-İslâmiyye’nin başkâtipliğine tayin edilen Mehmed Âkif (Ağustos 1918) daha sonra kuruluşun aslî üyesi oldu (Ocak 1920). Müessesenin yayın organı olan Cerîde-i İlmiyye’nin idaresini de üstlendi. Bu arada İstanbul Dârülfünunu’nda Maarif Nezâreti’ne bağlı olarak kurulan Kāmûs-ı Arabî Heyeti üyeleri arasında yer aldı. I. Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti aleyhine sonuçlanması, ağır mütareke şartları ve yurdun işgaliyle Yunanlılar’ın İzmir’e çıkması üzerine başlayan Millî Mücadele hareketine fiilen katılma kararıyla 1920 Şubatında Balıkesir’e giden Mehmed Âkif burada Kuvâ-yi Milliyeciler’le görüştü. Zağanos Paşa Camii ile çeşitli yerlerde halkı birliğe davet ve direnmeye teşvik maksadıyla vaaz ve konuşmalar yaptı. Bu sırada İstanbul’da yüksek maaşlı bir görevde bulunmasına rağmen Balıkesir’e, oradan döndükten sonra da Ankara’ya gitmeye karar vermesi onun vatan severliğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca halkın sevip saydığı bir müslüman aydın sıfatıyla Millî Mücadele’ye katılması, bu hareketin İttihatçılar’ın yeni bir macerası olduğu şeklindeki şüpheyi büyük ölçüde gidererek Kurtuluş Savaşı çalışmalarına önemli bir güç katmıştır. Nitekim bu sebeple ona “Millî Mücadele’nin mânevî lideri” sıfatı verilmiştir. Balıkesir’den İstanbul’a gelmesinin ardından işgal altında çalışmanın daha da zorlaşıp sansürün gitgide şiddetlenmesi yanında Ankara’dan Hey’et-i Temsîliyye adına gelen davet üzerine on iki yaşındaki büyük oğlu Emin’i de yanına alıp 10 Nisan 1920’de gizlice yola çıktı. Ali Şükrü Bey’le buluşarak Geyve’ye ulaştı. Buradan Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ertesi günü Ankara’ya vardı (24 Nisan 1920). Hacı Bayram Camii’ndeki ilk vaazının ardından vazifesinden izinsiz ayrıldığı gerekçesiyle Dârü’l-hikmeti’l-İslâmiyye’deki görevinden azledildi. Büyük Millet Meclisi Reisi Mustafa Kemal Paşa’nın teklifi üzerine Burdur mebusu seçildi (5 Haziran 1920). Haberi olmadan en yüksek oyu alarak Biga’dan da seçilmesine rağmen daha önce Burdur mebusluğunu kabul ettiğinden mecliste bu sıfatla bulundu. Zaman zaman Eskişehir, Burdur, Sandıklı, Dinar, Afyon, Antalya, Konya, Kastamonu gibi şehirlerde halka ve diğer bazı mebuslarla beraber cephelerde askerlere hitaben Millî Mücadele’yi teşvik eden konuşma ve vaazlarını sürdürdü. Bunların en önemlisi meclis kararıyla gittiği Kastamonu’da Nasrullah Camii’ndeki ünlü vaazıdır. Bu vaaz, son derece ihatalı bir bakışla dünyanın siyasî vaziyetini tahlil edip Sevr Antlaşması’nın bizim için nasıl bir felâket olacağını izah eden, onu yırtıp atmayı ve Batılı sömürgecilerin karşısına iman ve silâhla dikilmeyi hayatî bir mecburiyet olarak telkin edip Millî Mücadele’yi büyük bir heyecanla teşvik eden önemli bir belgedir. Bu vaaz ve diğer konuşmalar, Âkif’in İstanbul’dan ayrılırken arkasından gelmesini söylediği Eşref Edip’in Kastamonu’da tekrar çıkardığı (25 Kasım) Sebîlürreşâd’ın üç sayısıyla (sy. 464-466) Ankara’da neşredilen (3 Şubat 1921) ilk sayısında yayımlanmıştır. Ayrıca bu sayılar ve risâle haline getirilen vaazlar birkaç defa basılarak Anadolu’nun her tarafına ve cephelere dağıtılmıştır.

1920 yılının son aylarında Erkân-ı Harbiyye Riyâseti’nin isteğiyle Maarif Vekâleti millî marş güftesi için bir yarışma açtı. Yarışmaya 700’den fazla şiir gelmesine rağmen nitelikli bir manzume bulunamayınca konulan maddî mükâfat sebebiyle yarışmaya katılmayan Mehmed Âkif’in de bir marş yazması ısrarla istendi. Mükâfat şartının kaldırılması üzerine Âkif şiirini tamamlayarak teslim etti. Meclisin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda okunan şiir ittifakla İstiklâl Marşı güftesi olarak kabul edildi (bk. İSTİKLÂL MARŞI). Ancak meclis kararı olduğu için kazanana verilmesi zaruri hale gelmiş bulunan nakdî mükâfat Âkif tarafından alınıp Dârü’l-mesâî adlı bir hayır cemiyetine bağışlanmıştır.

Millî Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasının ardından Büyük Millet Meclisi’nin aldığı seçim kararı üzerine yeniden teşekkül eden ikinci dönemde muhalefet grubuna mensup diğer millet vekilleri gibi Mehmed Âkif de aday gösterilmedi. Ekim 1923’te Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a giden Âkif’in bu daveti kabulünde, kazanılan Millî Mücadele’den sonra ümit ettiği İslâm birliği ve bu birlikte Türkiye’nin önemli rol oynaması idealinin gerçekleşememesinin doğurduğu hayal kırıklığının büyük tesiri olmuştur. İki yıl kışları Mısır’da geçirip yazları Türkiye’ye döndüyse de 1925’in sonundan itibaren sürekli Mısır’da kaldı. Bunda da hak kazandığı emekli maaşının bağlanmamasından doğan geçim sıkıntısı ve hükümetin muhalif kabul ettiği birçok fikir ve siyaset adamı arasında kendisinin de polis takibine alınmasının ağırına gitmiş olması önemli rol oynamıştır. Ayrıca bu yılın başında çıkan Şeyh Said isyanı vesilesiyle hükümet muhalifler üzerine baskı kurmuş, aralarında Sebîlürreşâd’ın da yer aldığı pek çok dergi ve gazeteyi kapatarak sahiplerini ve bazı yazarlarını İstiklâl mahkemelerine sevketmiş bulunuyordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe müzakereleri sırasında alınan bir karar üzerine (21 Şubat 1925) Diyanet İşleri Reisliği, Kur’ân-ı Kerîm’in tefsiri için Elmalılı Muhammed Hamdi’ye, tercümesi için de Mehmed Âkif’e teklifte bulundu. Âkif, yapılacak çalışmanın dinî ve ilmî sorumluluğunu düşünerek uzun bir tereddütten sonra tercüme yerine meâl denilmesi ve Elmalılı M. Hamdi’nin hazırlayacağı tefsirle birlikte basılması şartıyla teklifi kabul etti. 1926-1929 yılları arasında yoğun bir mesai sarfedip tercümeyi bitirdiyse de vefatına kadar üzerinde çalışmaya devam etti. Ancak ezanın kanun zoruyla Türkçe okutulduğu o yıllarda namazların da devlet zoruyla Kur’an’ın Türkçe tercümesiyle kıldırılacağı endişesini taşıdığından yaptığı anlaşmayı feshedip avans olarak aldığı bir miktar parayı geri verdi ve çalışmasını teslim etmedi. Âkif’in, hastalanarak Mısır’dan Türkiye’ye geldiği sırada geri dönmediği takdirde tercümenin yakılmasını vasiyet ettiği ve yıllar sonra (1961) vasiyetin Kahire’de yerine getirildiği anlaşılmaktadır (bk. MEHMED İHSAN EFENDİ).

Mehmed Âkif’in Mısır yıllarında Kur’an meâlinden sonraki en önemli meşguliyeti, Kahire’deki el-Câmiatü’l-Mısriyye’nin Edebiyat Fakültesi’nde Türk dili ve edebiyatı dersleri vermesi oldu (1929-1936). On yıldan fazla süren Mısır dönemi geçim sıkıntısı yanında eşinin müzmin bir asabî rahatsızlığa müptelâ olması, başı boş kalan çocuklarını arzu ettiği gibi yetiştirememesi, vatan hasreti, İslâm âleminin perişan halinin kendisinde doğurduğu büyük ıstıraplarla geçti. Kahire’de bulunduğu yıllarda Mehmed Âkif, kendisini daima himaye eden Abbas Halim Paşa ile ailesi ve orada tahsilde bulunan Türk talebelerle teselli bulmaya çalıştı. Abdülvehhâb Azzâm gibi Mısırlı ilim ve fikir adamlarıyla dostluklar kurdu. Bu arada 1933 yılı sonlarında Safahat’ın yedinci ve son kitabı olan Gölgeler’i Kahire’de bastırdı.

1935’te rahatsızlanan Mehmed Âkif, hava değişimi için bir aylığına Lübnan’a ve o sırada Fransız idaresinde bulunan Antakya’ya gitti. Hastalığının ağırlaşması üzerine 17 Haziran 1936’da İstanbul’a döndü. Nişantaşı Sağlık Yurdu’nda tedavi gördükten sonra yaz aylarında Said Halim Paşa’nın Alemdağ’daki Baltacı Çiftliği’nde oğlu Prens Halim tarafından misafir edildi. Son günlerini de aynı ailenin Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda kendisine ayırdığı dairede geçirdi ve orada vefat etti (27 Aralık 1936). Resmî şahıs ve makamların ilgi göstermediği İstiklâl Marşı şairinin cenazesi, Beyazıt Camii’nden üniversite gençliğinin ve halkın katıldığı büyük bir cemaatle Edirnekapı Mezarlığı’nda dostu Babanzâde Ahmed Naim’in kabrinin yanında toprağa verildi. 1960 yılındaki yol inşaatı sebebiyle her iki mezar Süleyman Nazif’in kabriyle birlikte Edirnekapı Şehitliği’ne nakledildi. Mehmed Âkif yılı olarak ilân edilen vefatının ellinci senesinde (1986) Kültür Bakanlığı tarafından kabrinin üzerine yeni bir lahit yaptırıldı.

Âkif’in ölümü üzerine yakın dostlarından Fatin Gökmen, “Çıktı kırklar bir ağızdan dediler târîhin / İçimizden vatanın şairi Âkif gitti”; Yusuf Cemil Ararat da, “Cevherîn târîhi ahlâfa eder keşf-i nikāb / Âh gitti tercümân-ı efsah-i Ümmü’l-Kitâb” beyitlerini tarih düşürmüşlerdir.

Mehmed Âkif’in yetişme yıllarında şahsiyetinin teşekkülünde rolü bulunan kişilerin başında kendisine ilk dinî bilgileri veren, Arapça’sının, fıkıh ve akaid bilgilerinin gelişmesine yardım eden babası Tâhir Efendi gelmektedir. Ayrıca “Abdülhamid devrinin hürriyetperver şahsiyetlerinden” Fâtih Merkez Rüşdiyesi’nde Türkçe muallimi Mehmed Kadri Efendi, hâfızlık hocası Mehmed Râsim Efendi (Arap Hoca), Mes̱nevî ve Gülistân derslerini takip ederek Farsça’sını ilerlettiği mesnevîhan Mehmed Esad Dede, Arapça hocaları olarak kendisinden Müberred’in el-Kâmil’ini okuduğu Hersekli Ali Fehmi Efendi ile Muʿallaḳāt hocası Hâlis Efendi zikredilmelidir. Bu arada ders ve müzakere arkadaşları Mehmed Şevket ve Babanzâde Ahmed Naim ile daha Baytar Mektebi’nde talebeyken kendisini klasik eserleri okuyacak kadar Fransızca’sını ilerletmeye ve Batı edebiyatını takip etmeye yönelten Ispartalı Hakkı Bey, memuriyetinin ilk yıllarında yanında bulunarak Fransızca çalıştığı Baytar Miralay İbrâhim Bey sayılabilir. Doğu ve Batı edebiyatlarından zengin bir birikimi olan Âkif’in okudukları arasında çoğu yazıldığı dillerden olmak üzere MuʿallaḳātDîvân-ı ḤâfıẓGülistânMes̱nevîFuzûlî Divanı gibi eserlerle Doğu’dan İbnü’l-FârızFeyzî-i HindîMuhammed İkbal; Batı’dan W. Shakespeare, Milton, Victor Hugo, Ernest Renan, Anatole France, Alfred de Musset, Lamartine, J. J. Rousseau, Alphonse Daudet, Emile Zola, Alexandre Dumas Fils, Sienkiewicz gibi şair ve yazarların eserleri vardır.

İçindeki en eski şiiri 1904 tarihli olan Safahat ile tanınan Mehmed Âkif’in bu tarihten çok daha önce şiir yazdığı, yayımlanmış ve yayımlanmamış pek çok manzumesinin bulunduğu bilinmektedir. Âkif’in bugün elde bulunan ilk şiiri, Halkalı Baytar Mektebi’ndeki öğrenciliği sırasında kaleme aldığı (1892) “Destur” başlıklı bir terkibibend parçasıdır. Hazîne-i FünûnMektebResimli Gazete gibi bazı dergilerde, dostlarına yazdığı mektuplarda ve şahsî hâtıralarda rastlanan ilk şiirlerinin genellikle Ziyâ PaşaMuallim Nâci ve Abdülhak Hâmid tesirinde olduğu görülmektedir. Gerek bunlar gerekse Safahat’ın ilk kitabında yer alan benzer şiirleri, Âkif’in bu yıllarda şiirde yapı bakımından değişik şekil arayışları içinde olduğunu, muhteva bakımından Ziyâ Paşa ve Abdülhak Hâmid’de görüldüğü gibi birtakım metafizik meselelere meylettiğini göstermektedir. Bir ara Recâizâde Mahmud Ekrem ve Tevfik Fikret gibi tabiat tasvirlerine merak sardığı da kendi ifadesinden anlaşılmaktadır. Yayımlanmış en eski şiirlerinden biri, hâfızlığını tamamladığı sırada yazdığı ve hayatı boyunca bağlı kalacağı, ahlâk ve seciyenin temelini teşkil eden Kur’ân-ı Kerîm hakkındaki manzumesi olup 1895’te “Kur’an’a Hitap” başlığıyla Mekteb mecmuasında çıkmıştır.

Şiir yayımlamadığı 1901-1908 yılları arasında geçen sürede sanatta takip edeceği yol hakkında önemli kararlar vermiş olmalı ki o zamana kadar sevdiği ve taklit ettiği tarzı bırakarak hayalden uzak, yalnız içinde yaşadığı toplumun meselelerine çözüm arayan bir şiiri benimsemiş, hatta eski şiirlerinin elinde kalanlarını ortadan kaldırmıştır. Bu görüşünü Süleymaniye Kürsüsünde adlı kitabında, “Budur cihanda benim en beğendiğim meslek / Sözüm odun gibi olsun, hakîkat olsun tek” mısralarıyla açıklar. Böylece şiirde hayalperestliği reddetmiş, ancak buna tepki olan Batı tarzı parnasyen şiiri de benimsememiştir. Gerçekleri dile getiren, takdir ettiği Batılı yazarların roman sanatındaki realist/natüralist anlayışını yansıtan bir şiir tarzını tercih etmiş ve Türk şiirinde toplum meselelerine en çok eğilen şair olmuştur. Âkif’in şairliği üzerinde tartışıp tereddüt edenler, manzumeci olduğunu ileri sürenler, onun manzum hikâyelerini ve gerçekten ahlâkî öğüt veren didaktik şiirlerini örnek gösterirler. Ancak bütünüyle incelendiğinde şiirinin didaktik olmaktan ibaret kalmadığı görülür. Aslında sanatkâr ruhlu, şair yaratılışlı bir insan olan Âkif, yaşadığı toplumun bir ölüm kalım savaşı içinde bulunduğu gerçeğinden hareketle toplumdan yana, ahlâkçı ve idealist bir yolu seçmiştir. Bu ikilem dikkate alındığında en toplumsal özellikteki şiirlerinde bile yer yer lirizme ve bir çeşit mistisizme yükseldiği görülmektedir. Özellikle son yıllarında Mısır’da iç kırıklığı, vatan hasreti, yalnızlık ve hastalık gibi bedbin duygularla yüklü olarak yazdığı Gölgeler kitabındaki şiirlerin lirik vasfı öncekilere göre daha da yüksektir.

Mehmed Âkif’in makaleleri ve tercüme yazıları gibi Safahat’taki şiirlerinin çoğu da Sırât-ı Müstakîm ve Sebîlürreşâd dergilerinde yayımlanmıştır. Onun ilk Safahat’tan beri takip ettiği yol dikkate alındığında şiirinde muhtevanın ön plana çıktığı belli olur. Bununla beraber sanatkâr mizacıyla şiirlerinin formunu ve estetik yapısını da ihmal etmediği görülmektedir. Daha ilk Safahat’ta nazımda ulaştığı rahatlık ve ustalık, onun bu yıllara gelinceye kadar uzun bir şiir tecrübesi geçirdiğini ortaya koymaktadır. Bilhassa bu kitabındaki şiirlerinin nazım tekniği üzerinde kendisinden önce Edebiyât-ı Cedîde şairlerinin denedikleri, şekille muhteva arasında estetik bir uyum sağlamak için başvurdukları formları başarıyla uygulamıştır. Aynı şiir içinde konunun ve duyguların değişmesine göre veznin, nazım şeklinin, hatta dil ve üslûbun da değişmesi bu denemelerden bazılarıdır. Özellikle manzum hikâyelerde bu teknik daha da belirgindir: Tasvirlerde aruzun tempolu vezinlerine, daha eski ve sanatkârane bir dile ve sentaks bakımından beyitlerde tamamlanan cümlelere mukabil aynı şiirin tahkiye bölümünde daha hareketli vezinlerin, daha sade ve konuşma diline yakın bir dilin ve anjambmanların kullanılması gibi. Tevfik Fikret’le başlayan, aruzun imâlesiz, ârızasız kullanılması çığırı da Mehmed Âkif’in şiirleriyle zirveye ulaşır. En metafizik meselelerden sokaktaki insanın konuşmasına kadar çok rahat bir Türkçe, o zamana kadar uygulanmamış bir şekilde Âkif’in şiirleriyle aruzun hemen her kalıbında ifadesini bulmuştur.

Aktif bir siyaset ve ideoloji adamı olmayan Âkif İslâmî an‘aneye uygun, danışmaya ve hürriyete dayalı meşrutî bir rejim taraftarıdır. Bu yönüyle II. Abdülhamid’in sıkı yönetiminin aleyhinde bulunmuş, ancak 1908’den önce dönemin aydınları arasında yaygın olan gizli komite faaliyetleriyle bir ilişkisi olmamıştır. Ayrıca Meşrutiyet’in ilânından kısa bir süre sonra Fatin Hoca (Gökmen) tarafından İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne kaydedilirken üyelerin cemiyetin bütün kararlarına kayıtsız şartsız uyacakları şeklindeki yemin cümlesinin değiştirilmesini şart koşması onun seciyesini ortaya koyan en dikkat çekici anekdotlardan biridir. Ancak bu üyeliği de İttihat ve Terakkî’nin Şehzadebaşı İlmiye Mahfili’nde bir süre Arap edebiyatı dersleri vermekten ibaret kalmış, cemiyetin maceracı iç ve dış siyasetiyle İslâm’a karşı çıkan aydınların tesiri altında hareket etmesi üzerine kısa süre sonra muhalefete geçmiştir.

Mehmed Âkif’in en verimli şiir ve yayım faaliyetinin görüldüğü 1908-1922 arası Osmanlı Devleti’nin en buhranlı, siyasî istikrarsızlığın ve savaşların en yoğun olduğu bir dönemdir. Aydınların bu buhranı aşmak için gösterdikleri gayretlerin ürünü olan ve II. Meşrutiyet’in ardından gelişme alanı bulan siyasî ve ideolojik akımlar arasında Âkif, adına sonraları İslâmcılık denilen cereyanın içinde yer almıştır. Çocukluğundan beri aile muhitinde, mekteplerde, arkadaş çevresinde tam bir İslâm kültürüyle beslenmiş, inancı, ahlâkı ve yaşayışıyla İslâm’dan tâviz vermemiş olan Mehmed Âkif, İslâm’ın ruhuna aykırı olmamak şartıyla diğer fikir sahipleriyle iş birliği yapabilecek bir karakter göstermiştir. Safahat’ta “kavmiyet” ve “milliyet” kavramlarını birbirinden ayırmış, bunlardan “ırkçılık” mânasını verdiği ilkine İslâm’a aykırı olduğu ve devletin parçalanmasına sebebiyet vereceği için karşı çıkmıştır. Âkif vatan toprağına, bayrağa, milletinin faziletlerine, diline, sanatına son derece bağlı bir insandır. Süleymaniye Kürsüsü’nde vâizin “Kendi mâhiyyet-i rûhiyyeniz olsun kılavuz” derken vurguladığı ruhî mahiyet, parçanın bütününe göre milletin mânevî cevherinden başka bir şey değildir. Mehmed Âkif’in, ülkeyi idare eden hükümetlerin siyasetlerini çok defa tasvip etmediği halde onların verdiği millî vazifeleri kabul etmesi veya memleket çeşitli sıkıntılar içindeyken aleyhlerinde açık, sert ve yıpratıcı bir muhalefete girişmemesi bu bağlılığının tezahürüdür. İttihat ve Terakkî hükümetine ve İstiklâl Savaşı’ndan sonra uğradığı mağduriyete rağmen Mısır’da iken Ankara hükümetine karşı takındığı olgun tavır bu anlayışının örneğidir. Ayrıca Batı’da gelişmekte olan bilim ve tekniğin yanında pek çok ahlâkî davranışın da hayranı olan Âkif siyasî İslâmcılar arasında kendine mahsus bir terkibin sahibi olarak görünmektedir.

İlk Safahat’ta daha ziyade “Tevhid yahut Feryat” şiirinde olduğu gibi metafizik duyguların veya “Durmayalım” ve “Dirvas”ta görüldüğü gibi bazı dinî hikmetlerin didaktik ifadeleriyle “Hasta”, “Küfe”, “Meyhane”de olduğu gibi sosyal dertler yer almaktadır. Ancak daha sonraki tarihleri taşıyan “Acem Şahı”, “İstibdat” ile bilhassa “Köse İmam” şiirlerinde siyasî, fikrî meseleler de işlenmeye başlanmıştır. Bunların kuvvetli bir İslâmî ideal haline dönüşmesi, II. Meşrutiyet’in ardından siyasî akımların ve toplumun genel yapısındaki ahlâkî bozulmanın tehlikeli bir hal alması üzerinedir. “Süleymaniye Kürsüsünde” şiiri, böyle bir tehlikeye karşı İslâm milletlerinin uyanması ve bir birlik teşkil etmesi felsefesine dayanan uzun bir manzume olarak ortaya çıkar. Türk ve İslâm ülkelerini dolaşmış, müslümanları her bakımdan uyandırma gayreti içinde otantik bir şahsiyet olan Sibiryalı Abdürreşid İbrahim’i temsil eden vâiz, kürsüde bir taraftan İslâm’a ilgisiz hatta karşı olan aydınları tenkit ederken daha acı tenkitlerini, hicivlerini birçok bakımdan bilgisiz ve geri kalmış müslümanlar için yapmıştır.

Mehmed Âkif’in itikad dışında bir dünya nizamı olarak ele aldığı İslâm’ı daima çağındaki meselelere en isabetli çözümler üretecek şekilde takdim etmesi dikkati çekmektedir. Dinin cevherinde olan ebedîlik dünün, bugünün olduğu kadar yarının insanına da hitap etmeyi gerektirir. “Böyle gördük dedemizden” demenin mânası yoktur. “Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhâmı / Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslâm’ı” mısraları bu konudaki kanaatlerini ifade eden bir formüldür. Süleymaniye Kürsüsünde adlı kitabında fikirlerini sistemleştiren Âkif daha sonra bu sistemin yaşama tarzı, ahlâk, insanın kendi çevresiyle ve başka insanlarla olan ilişkileri, ilim ve teknik karşısındaki tavrı gibi teferruata inen meselelere çeşitli vesilelerle çözüm getirmeye çalışır. Bazan doğrudan doğruya Kur’an ve hadis gibi dinin temel kaynaklarından hareket ederek bazan da yine bu temellere dayanıp daha çok kendi döneminin problemleriyle iç içe bir ifade tekniği kullanmıştır. İlkine Hakkın Sesleri ve Hâtıralar’daki âyet ve hadislerin serbest tefsirleri, ikincilere de Fatih Kürsüsünde ve Âsım ile Hâtıralar’daki “Berlin Hâtıraları” örnek olabilir. Âkif’in İslâmcılığının esasını inançta, emir ve nehiylerde kaynağını İslâm’dan alan bir hayat tarzı ile çağdaş medeniyetin İslâm’a aykırı olmayan güzelliklerinin telifi teşkil eder.

Doğu ve Batı mûsikisine ciddi derecede ilgi duyan, ney üfleyen, yüzme, taş atma (bir çeşit gülle atma), güreş ve uzun yürüyüş gibi sporlara meraklı, hoşsohbet, çevresindekilerle şakalaşmayı seven, zeki ve nüktedan bir insan olan Mehmed Âkif, kendisini yakından tanıyan dostları arasında verdiği sözleri her şartta tutmasıyla tanınan bir kişidir. Nitekim Baytar Mektebi’nde okurken bir arkadaşı ile, birinin önce ölmesi halinde diğerinin onun çocuklarına bakacağına dair sözleşmeleri buna örnektir. Yirmi yıl sonra Âkif, geçim sıkıntısı içindeyken bile sözüne sadık kalarak vefat eden arkadaşının çocuklarını evine almış ve kendi evlâtlarıyla birlikte okutup yetiştirmiştir. Ayrıca yazdıklarıyla hayatı arasında tam bir uyum vardır ve buna aykırı davranışları affetmeyen bir karakter âbidesi olarak bilinir. Mehmed Âkif’in, şiirini ve sanatını çok takdir etmesine rağmen daha sonra “Târîh-i Kadîm” ve “Târîh-i Kadîm’e Zeyl” manzumeleriyle dinî ve insanî değerlere saldıran Tevfik Fikret’i, “Berlin Hâtıraları”nın doksan sekiz mısralık bölümünde (metni için bk. SR, 25 Ağustos 1334, sy. 367; “Safahat Dışında Kalmış Şiirler”, Safahat [nşr. M. Ertuğrul Düzdağ], İstanbul 1987, s. 531-534) şiddetle eleştirmekten çekinmemesi de bu özelliğinin açık bir göstergesidir.

Mehmed Âkif’in gerek 1908’den önce gençlik devrinde gerek sonraki yıllarda yazdığı, ancak Safahat’a almadığı, kendi ifadesiyle “Safahat hacminde” şiirleri olduğu bilinmektedir. Önemli bir kısmını bizzat kendisinin yok ettiği bu şiirlerden devrin dergilerinde ve dostlarına yazdığı mektuplarda kalmış veya bazı kişilerin hâtıralarıyla ortaya çıkmış olanları birkaç bin mısraı bulmaktadır. Bunların önemli bir kısmı M. Ertuğrul Düzdağ’ın hazırladığı Safahat neşirlerine eklenmiştir (bk. s. 485-551). Mehmed Âkif, Millî Mücadele’den sonra “İkinci Âsım”, “Haccetü’l-Vedâ”, “Selâhaddîn-i Eyyûbî” (manzum piyes), “İslâm Tarihinden Menkıbeler”, “Çocuk ve Mektep Şiirleri” gibi bazı eserler yazmak istediğini dostlarına söylemişse de bunları gerçekleştirememiştir.

Âkif’in bazı şiirleri daha sağlığında Arapça’ya tercüme edilmeye başlanmıştır. 1932 yılında Mısır’da çıkan el-Maʿrife dergisinde “İstiklâl Marşı” ile “Bülbül” şiirleri Arapça’larıyla birlikte yayımlanmış, bunları “Çanakkale Şehidlerine” ile “el-Uksur’da” şiirleri takip etmiştir. Yakın arkadaşı Abdülvehhâb Azzâm, “Kör Neyzen” ile “Küfe” şiirini mensur olarak (er-Risâle), “Süleymaniye Kürsüsünde”nin bazı bölümlerini de nazmen (es̱-S̱eḳāfe, sy. 312, s. 35) tercüme etmiştir. Son Osmanlı şeyhülislâmlarından Mustafa Sabri Efendi’nin oğlu şair İbrâhim Sabri, Âkif’in vefatından on yıl kadar sonra Gölgeler’i manzum olarak Arapça’ya çevirmiştir (eẓ-Ẓılâl min dîvâni Ṣafaḥât li’ş-şâʿiri’t-Türkî el-kebîr Muḥammed ʿÂkif, Kahire, ts.). Ekmeleddin İhsanoğlu iki şiirini eş-Şiʿr dergisinde Arapça neşretmiştir. Mehmed Âkif hakkında Arapça bir monografi hazırlayan Abdüsselâm Abdülazîz Fehmî, Mekke’de yayımladığı kitabında “el-Uksur’da” ile “Necid Çöllerinden Medine’ye” şiirlerinin tamamına yakınını ve incelemesine konu aldığı bazı parçaları kısmen manzum olarak Arapça’ya çevirmiştir. Yaşayan Arap şairlerinden aynı zamanda Türkçe divanı da bulunan Hüseyin Mücîb el-Mısrî, “Çanakkale Şehidlerine” adlı şiiri nazmen Arapça’ya tercüme etmiştir (metni için bk. İslâmî Edebiyat, sy. 8 [İstanbul 1990] s. 24-25). Cemal Muhtar da “İstiklâl Marşı” ile (MÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, sy. 3,

Kaynak : TDV İslam Ansiklopedisi

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

12 Mart

16.03.2025

Erzurum’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu 12 Mart                   Berlin Antlaşması(1878) ile Rusların kontrolüne geçen Erzurum, 1917’de Bolşevik ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Necmettin Erbakan

07.03.2025

  Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’i ABD’ye yalvarmaya gönderir. İhsan Sabri Çağlayangil diyor ki, “ilk kez ERBAKAN sayesinde Bakanlık zevkini tattım.” Bundan sonrasını İhsan Sabri Çağlayangil’den dinleyelim... “Amerika’ya gittim, Başkan Jimmy Carter’dan 10 dakikalık bir randevu için 20 gün bekled...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Sil Göz Yaşlarını Ordumla Birlikte Geleceğim

05.03.2025

SİL GÖZYAŞLARINI ÇOCUK, ORDUMLA BİRLİKTE GELECEĞİM.” Yer Suriye, Binbaşı Miraç Emir anlatıyor… “- Suriye’de "Operasyondayız... Bir çocuk koşa koşa yanıma geldi. Arkasından çağıran dedesi ve nenesine aldırmaksızın. Diz çöktüm, sıkıca sarıldım. Bir şeyler söylemeye başladı. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Bu Günü Unutmamak adına

06.02.2025

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremini asla unutmayacağımız;                 Birçok insanımızı canlarımızı, sevdiklerimizi bu büyük depremde yani 54 binin üzerinde ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Barış Manço

05.02.2025

31.Ocak 1999 yılında yani 26 yıl önce aramızdan ayrılan Barış Manço, 2 Ocak 1943 İstanbul doğumludur. Müzisyen, şarkıcı ve besteci olma sının yanı sıra, daha bir çok özelliği ile tanınır...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tolstoy’un dan Ders Niteliğinde Sözler

25.01.2025

 Tolstoy’un dan Ders Niteliğinde Sözler     1. Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar.     2. Hayat ne gideni geri getirir, ne de ka...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

2025 Yılı

03.01.2025

Kıymetli okurlarım 2024 yılında Ülkemiz ve insanlık adına birçok olumsuzluklar yaşandı. İnşallah 2025 Yılı Başta ülkemiz olmak üzere, Filistin’de  yaşanan soykırım son bulur Suriye de diktatör Esat  rejiminin son bulması ile Suriye halkı da özgürlüğüne kavuşarak ülkelerini tekrar ayağa kaldıracaklardır. Terör örgütlerinin ve destekçilerinin de Suriye den çekilmeleri için yoğun gayr...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Onlara her zaman iyi davranın.

12.12.2024

Onlara her zaman iyi davranın. Babasının sürekli "şikayetleri" nedeniyle babasının evinde yaşamaktan hoşlanmayan bir evlattım. Bana her zaman şunu söylerdi: “Kullanmıyorsanız fanı kapatın” ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Çanakkale Savaşları

30.10.2024

...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Okçuluk ile İlgili Önemli Hadisler

13.10.2024

·  ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

NEMRUT DAĞI ’’FİLİK’’ KEŞFİ

23.09.2024

NEMRUT DAĞININ KEŞFİ: Arkeolog Nezih Başgelen ;Partauma, Parsauma,Arsemia olarak adlandırılan yerleşimleri Antik Kommagene Kurganlarından çıkan kıyafetlerden bir başlığı ifade ettiği gibi, Nemrut heykellerin dede görürüz. Ancak “Öne çıkıntılı Toluga -Tolgala- ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

UNUTTURULAN YENİLGİLER

26.08.2024

İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. İngiltere I. Dünya Savaşının başlaması ile birlikte Hint denizinin güvenliğini sağlamak ve Mezopotamya’ya hâkim olmak için Irak seferine çıktı. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Olimpiyatlar neden fiyasko oldu ?

16.08.2024

Türkiye de Spor Federasyonlarının geldiği durumu anlatan bir yazı okumanızı tavsiye ederim. Neden Olimpiyatlarda Ülkemiz başarısız oldu yıllar sonra ilk defa Altın madalya olmadan olimpiyatlarda dibe vurduğumuzun işler acısı hali okuyalım. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Muharrem Ayı

15.08.2024

Aşure Günü Aşura Günümüz Hayrlara vesile olsun. Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikr...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

23 Temmuz 1919 - Erzurum Kongresi

23.07.2024

Erzurum Kongresi             Erzurum Kongresi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın önemli dönüm noktalarından biridir. 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

BİR DÜŞÜNÜN HELE...

16.07.2024

BİR DÜŞÜNÜN HELE... Ya Fetullah GÜLEN 2015 Yılında Ölseydi? Bunu hiç düşündünüz mü? Fetullah Gülen 2015 yılında ölseydi, nasıl bir süreç yaşardık? Neler yaşayacağımızı kısaca özetleyeyim size: ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Dünden Bugüne kaldımı acaba ?

27.06.2024

Adamın biri akşam iş çıkışı eve gitmek üzere yola çıktı.  İşyeri ile dolmuş duraklarının arası çokta uzak sayılmazdı. Paltosunun cebinden bir sigara çıkardı yaktı.  Derin bir nefes çekti ve yürümeye başladı. Akşam trafiği heryer karışık, sıkışıktı. Kısa bir zaman sonra dolmuş duraklarına vardı. Köşede seyyar bir balıkçı b...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KAHRAMAN TÜRK ANASI NENE HATUN (1857-22 Mayıs 1955)

22.05.2024

KAHRAMAN TÜRK ANASI NENE HATUN (1857-22 Mayıs 1955) ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kurulan Hükümetler

08.05.2024

Bu gün Türkiye Cumhuriyetimizin kurulduğu tarihten bu güne kadar Hükümet kuran liderleri ve ne kadar görevde kaldıklarını kaleme alacağım. İsmet İnönü : 1 Kasım 1923 - 6 Mart 1924 - 126 gün              ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Pişmanlık Fayda Etmez

01.05.2024

  Bugün sizlere geçmiş dönemde Sultan Abdulhamid Han ı tahtan indirmek için türlü entrikalar yapanlardan biri olan Rıza Tevfik Bölükbaşı nın pişmanlık dolu şiiri bugün Mevcut hükümetin yıkılması için mücadele edenler yarın aynı gaflet ve delalet içine düşeceklerdir. Geçmişten ders almayanlar geleceği nasıl inşa eder acaba ?...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ŞEKER BAYRAMI

13.04.2024

ŞEKER BAYRAMI KUTLU OLSUN ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Ramazan Bayramı

02.04.2024

RAMAZAN BAYRAMI ( ŞEKER BAYRAMI ) Yaklaşan ramazan bayramına girmeden önce şöyle bir Ramazan bayramını diğer adıyla Ramazan bayramını anlatmaya çalışayım bu yazarken de geçmiş günlerde bayramlar neyi ifade eder bizlere ne anlatırdı kısaca değineyim istedim. Bayramlar, k...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Türklerde Okçuluğun Önemi

12.02.2024

Türklerde...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ERZURUM’DA BAYRAM KÜLTÜRÜ

21.01.2024

ERZURUM’DA BAYRAM KÜLTÜRÜ       Kurban bayramı öncesi Arefe günü, kurbanı olanlar, kurbanlarını süsler mahalleler arasında gezdirirlerdi.       Kurbanların sırtına küçük b...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KOCA SEYİT

26.12.2023

KOCA SEYİT ( 1 ) Çanakkale savaşlarında Koca Seyit i Köyünden onu herkes öldü bilmektedir. Çanakkale’den Havran’daki köyüne kadar 145 kilometreyi 13 günde yayan yürür. Geldiğinde evine giremez. Çünkü 9 yılda belki karısı, yeniden evlenmiş olabilir. Akşamdan ge...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Okçuluk Sporu ile Tanışalım

07.12.2023

Okçuluk sporu ise ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış, 1972’den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, d...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI

23.11.2023

ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI Erken zeytinyağı hasatı dediğimiz yağ. Rengi genelde yeşil olur... Zeytin ağaçta olgunlaşmasını tamamlamıştır fakat daha kararmaya başlamadan ağaç üzerinden toplanır... Bu zeytin toplandıktan sonra üzerinden 4 saat geçmeden hemen sıkıma girer ve yağ çıkarılır...  ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Olabilir mi ? Ne dersiniz ?

07.11.2023

Olabilir mi ? Bilemedim...! Erzurum un  köylerinden olan  DADAŞ Köyü (Kan) köyünden olduklarına inanan Japon tarikatı ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

İĞNELİ FIÇI

03.11.2023

İĞNELİ FIÇI NEDİR? Yahudilerin, kaçırdıkları Yahudi olmayan çocukların kanlarını almak için kullandıkları yöntemlerden biri. Fıçının içi iğnelerle kaplıdır. Çocuğu fıçının içine canlı canlı kapatan hahamlar, ardından fıçıyı dakikalarca yuvarlarlar. Daha sonra fıçının dibinde bulunan musluk açılır ve toplanan kan ayinlerde kullanılmak ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tasavvufun gayesi -2

28.10.2023

Kıymetli okurlarım bir önceki yazımı 11.10.2023 tarihinde da yazmıştım. Şimdi kaldığımız yerden devam edecek olursak tasavvuf un gayesini ele almıştım. Bugün de kaldığımız yerden  yazımız a devam edelim   O halde, tasavvufun menşeini İran’da aramak, Y...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tasavvufun Gayesi

11.10.2023

Tasavvufun gayesi     Kıymetli okurlarım bir önceki yazımda okçuluk ve tasavvuf yazımızı yazmıştım bu gün kü yazımda Tasa...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULUK VE TASAVVUF

05.10.2023

OKÇULUK VE TASAVVUF Bir şey asırlardır insanlığın gündeminde kalabilmişse, onun insan fıtratı ve toplum hayatıyla ciddi bir irtibatı mevcut demektir. Ortaya çıktığı günden itibaren gönüllerden ve gündemden hiç düşmeyen kavramların birisi de tasavvuftur. Onu birileri eleştiri veya ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

30 Ağustos Zafer Bayramı

31.08.2023

30 Ağustos Zafer Bayramı1922 yılının Haziran ayı ortalarında, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, taarruza geçme kararını almıştır. Türk ordusunun silah ve teçhizat bakı...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULUK VE TASAVVUF İLİŞKİSİ

23.08.2023

OKÇULUK VE TASAVVUF İLİŞKİSİ Tüm geleneksel sanat dallarının ve geleneksel ata sporlarının olduğu gibi okçuluğun da bir felsefesi vardır. Derler ki, “Okçu okunu aslında ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Çanakkale Savaşları

10.08.2023

...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ERZURUMDASIN KARDAŞ

22.07.2023

Yaklaşık 30 yıl sonra doğup büyüdüğüm Erzurum a gitmek, otuz yıldır bir türlü nasip olmamıştı nihayetinde otuz yıl sonra  02Temmuz 2023  tarihinde sılayı rahim yapmak nasip oldu, memle...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) nin 49. Kuruluş Yılı

21.07.2023

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) nin 49. Kuruluş Yılı Kutlu olsun. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN ÇÖZÜM

26.06.2023

DİKKAT DAĞINIKLIĞI İÇİN ÇÖZÜM_OKÇULUK Ebe beylerimiz, Öğrenciler yaz tatiline girerken zamanlarını doğru değerlendirmek adına; 7 yaşından itibaren çocuklara eğitim verilmeye başlanmakta okçuluk sporunun çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine de katkı yaptığı kesindir İlk olarak çocuklara temel eğitimler verilir. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

21 Haziran ( Antrenörler Günü)

22.06.2023

21 Haziran deyince özellikle sporun içinde olan herkesin aklına Antrenörler gelir. Antrenör Sporcuyu Antrene eden, sporcuyu alanıyla ilgili eğiten ve alanıyla ilgili öğreten anlamına gelir. Öyle bir meslektir ki birçok mesleğin birleşiminden oluşur, fedakarlık ve özveri ister... Amatör birçok spo...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

18 Haziran Babalar Günü

18.06.2023

BABA….. Baban öldü mü ? Hayatın anlamı ölür Belki  Farkında olmadığın Mutluluğun ölür. Baban öldü mü ? hayallerin geleceğin ölür. Baban öldü mü ? sığındığın dağ liman yıkılır,...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Nuri Paşa

17.06.2023

15 Eylül 1918 günü Nuri Paşa komutasındaki 12 bin kişilik Kafkas İslam Ordusu Bakü’yü Bolşevik ve Ermeni çetelerinden kurtarılmasının 102.yılında Nuri Paşayı,şehit düşen silah arkadaşlarını,kahraman askerlerimizi minnetle, şükranla anıyor aziz hatıralarını saygı ile yad ediyorum.     &...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tozkoparan İskender

05.06.2023

TOZKOPARAN İSKENDER  ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

1453 den 2023’e

31.05.2023

1453 den 2023’e...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

MÎR-İ ALEM ( TOZKOPARAN ) AHMED AĞA)

06.05.2023

  MÎR-İ ALEM ( TOZKOPARAN ) AHMED AĞA) AHMED...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KUT’ÜL AMARE UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

28.04.2023

KUT’ÜL AMARE ZAFERİ VE HİLAL-İ AHMER 105. YILI KUTLU OLSUN İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. İngiltere I. Dünya Savaşının başlaması ile birlikte Hint deniz...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

HASAN ÇELEBİ

18.04.2023

BAHTİYARZADE HACI HASAN ÇELEBİEL...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

BURSALI ŞÜCA

02.04.2023

BURSALI ŞÜCA LIKıymetli okurlarım  ilk Okçuluk tekkesinin Şeyhlerini yazmaya başladığım 18.01.2023 tarihinde ilk olarak Hattat Şeyh Hamdullah Efendi den sonra bugünde yine Okçuluk&nbs...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULU

13.03.2023

 İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULU       İlk olarak istiklal izimizin var olduğu, istiklal marşımızı yazılımını ve kabulünü bir hatırlayalım... ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

12 Mart Erzurum’un Düşman İşgalinden Kurtuluşu

12.03.2023

  Anadolu Türk tarihinin, kültür ve medeniyetinin, merkez şehirle...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tavşancıl Beldesi Örnek Bir Belediye Başkanı

11.03.2023

Salih Gün                   Tavşancıl 1987 de belde belediyesi oldu 1989 yerel seçimlerinde ise Salih Gün Belediye b...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Mükemmel Senaryo-Fuat Uğur

05.03.2023

Bugün Fuat Uğur un yazısını okuyunca bu yazıyı paylaşma gereksinimi duydum. Benim gibi birçok insanında okuması gerektiğini düşündüm, Yazının noktasına virgülüne dokunmadan yazıyı paylaşıyorum.   Mükemmel Senaryo...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Barbaros Hayrettin

25.02.2023

Barbaros Hayrettin Ülkemiz zor bir dönemden geçerken yaşanan merkez üssü Kahramanmaraş depremi ülkemizin ve milletimizin büyük acılar yaşanmasına sebep oldu. Yüce Mevla’m Ülkemize böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın inşallah. Depremde hayatını kaybedenlere Allah tan rahmet yaralı vatandaşlarımı...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

DEPREMDE NEREDE DURMALIYIZ

19.02.2023

DEPREMDE NEREDE DURMALIYIZ Dünyanın en tecrübeli kurtarma birimi “Amerikan Uluslararası Kurtarma” Ekibinin Kurtarma şefi ve afet olayları müdürüyüm. Adım Doug Copp Bu makaledeki bilgiler bir deprem anında hayat kurtaracaktır. 875 yıkılmış binaya sürünerek gird...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Deprem VURUR Bina ÖLDÜRÜR!

09.02.2023

Deprem VURUR Bina ÖLDÜRÜR!                 Ülkemizde en son yaşanan dünyanın en büyük sayılan üç depreminden biri olan 06.02.2023 tarihinde gece ilk deprem saat : 04:17 de merkez üssü Gazi...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Atatürk ve Yaşadığı olaylar

05.02.2023

Atatürk ve Yaşadığı olaylar                 1929 yılıydı. Kış fena bastırmıştı... Çankaya Köşkü’nün penceresinden baktığında kurtların cirit attığını gördü. Yalnızdı. Sabaha kadar sofrada ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Okçular Tekkesinin ilk Şeyhi

18.01.2023

HATTAT ŞEYH HAMDULLAH EFENDİ                     Kıymetli okurlarım bu yazımda ilk olarak Os...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Sarıkamış Şehitleri

22.12.2022

Sarıkamış Şehitleri ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULAR TEKKESİ KÜLTÜRÜ

09.12.2022

OKÇULAR TEKKESİ KÜLTÜRÜSadece okçuluk için eğitim ve hizmet veren kurumlara Dünya Tarihi boyunca yalnız Osmanlı dünyasında rastlanmaktadır. Ve bu alanlara; “Okmeydanı” veya “Okçular Tekkesi” denmektedir. Okmeydanı’nın yönetiminden birinci derecede sorum...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

HERŞEYİN BİR VAKTİ VARDIR...!

11.11.2022

HERŞEYİN BİR VAKTİ VARDIR...! Vaktiyle bir derviş berbere gidip: Vur usturayı berber efendi, der. Berber dervişin saçlarını kazımaya başlar ve diğer tarafa usturayı vuracakken, mahallenin kabadayısı içeri girer. Doğruca de...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

AKLINIZDA BULUNSUN

08.10.2022

AKLINIZDA BULUNSUN   1) En etkili ağrı kesici, kan sulandırıcı ve ateş düşürücü limon; en iyi antibiyotik sarımsaktır. 2) İltihaplanma için 2-3 gün açlık orucu. 3) Kortizon, bağırsaklarda kalsiyum emilimini azaltarak ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

NEŞAT ERTAŞ

25.09.2022

2022 yılı Troya Kültür Yolu Çanakkale festivalinde 24.09.2022 günü akşam kültürel festival gecesinde Rahmetli büyük gönül dostu sanatçımız Neşat Ertaş ın ş...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ÇANAKKALE CEPHESİNDEN

22.09.2022

ÇANAKKALE CEPHESİNDEN ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Pişmanlık Fayda etmez

02.09.2022

Bugün sizlere geçmiş dönemde Sultan Abdulhamid Han ı tahtan indirmek için türlü entrikalar yapanlardan biri olan Rıza Tevfik Bölükbaşı nın pişmanlık dolu şiiri bugün Mevcut hükümetin yıkılması için mücadele edenler yarın aynı gaflet ve delalet içine düşeceklerdir. Geçmişten ders almayanlar geleceği nasıl inşa eder acaba ?  ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

MUHTEŞEM BİR YAZI.

20.08.2022

  Ben 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Yazılarınızı fırsat buldukça okuyorum.   ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Yedi Sekiz Hasan Paşa

16.07.2022

Ömer Halis Demirler Dünde vardı. Yarında Var Olacaklar Yedi Sekiz Hasan Paşa (1831 – 1905) Türk mareşal. Osmanlı Ordusu’nda erlikten mareşalliğe kadar yükse...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

AK KURT AKSAKALLI DEDEM KORKUT

30.06.2022

Haziran 2022 yılında Türk sinemasının Milli şuur ve Milli Duruşu ile lideri, bir o kadar da değerli olan sanatçısını kaybetti....


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULUĞUN İSLAMİYETTEKİ ÖNEMİ

16.06.2022

OKÇULUĞUN İSLAMİYETTEKİ ÖNEMİ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Hadisler ve Okçuluk

12.06.2022

Türklerin İslamiyeti kabul etmesi, bu savaşçı Orta Asya göçebelerinin İslami felsefi yorumlar ile karşılaşması neticesinde olmuştur. Türklerin dinlerini ve hayat şekillerini değiştirmelerinde, gaza niyetine savaşan derviş-gazi figürü hiç kuşkusuz etkili olmuştur. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULUK

08.06.2022

Okçuluk sporu ise ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış, 1972’den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, d...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

NENE HATUN

22.05.2022

NENE HATUN ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ÖRNEK ALINACAK BİR ÖĞRETMEN

09.05.2022

Adam 48 yıl önceki ilkokul öğretmenini parkta görünce, utanarak yanına yaklaşıp "hocam beni tanıdınız mı?" dedi.  İhtiyar öğretmen:  - Hayır tanımadım. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kime Bayram

01.05.2022

Bugün 1 Mayıs Çalışan İşçi Emekçilerimizin Bayramı Gerçek işçi kardeşlerimizin bayramını kutluyorum. Evet dostlar bir ramazan ayına ulaşıp ona iştirak etmemizi bizlere bahşeden Rabbimize ham ediyoruz. Ramazan ayı sayılı gün Başı Rahmet Ortası mağfiret sonunda bereket olan bu ayda g...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Altılı Masa Kurnazlığı

30.04.2022

Altılı Masa Kurnazlığı Altılı masanın dağıldığı falan yok! Babacan, Davudoğlu ve Karamollaoğlu CHP ile yan yana durunca Ak Parti’den oy koparamadığı görüldü. Aksine kendilerinde oy kaybı oluştu. B planına geçi...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kut’ül Amare Zaferi Unutmadık Unutturmayacağız

29.04.2022

Kut’ül Amare Zaferi Unutmadık Unutturmayacağız...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Sözüm Ona 24 Nisan

26.04.2022

Sözüm Ona 24 Nisan ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OSMANLIDA RAMAZAN-I ŞERİF

18.04.2022

OSMANLIDA RAMAZAN-I  ŞERİF Osmanlı hânedanı ve devlet erkânı, Ramazan-ı Şerîf geldiğinde her zamankinden daha fazla ibadet ve ilimle alâkadar olurlardı. Ramazan-ı Şerîf’te birçok ibadeti gerçekleştiren saray erbâbının gelenek haline getirdikleri bir faaliyet de on be...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Göç Amerikan planı

17.04.2022

Göç Amerikan planı Yeniçağ köşe yazarı sayın Ahmet Gürsoy un birçok noktada katıldığım 16. Nisan 2022 tarihinde köşesinde yazdığı yazısını paylaşmak istiyorum Türkiye üzerine oyunlar stratejik merkezlerde planlanarak sürdürülüyor. Bunların en başınd...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Mareşal Fevzi Çakmak

11.04.2022

Mareşal Fevzi Çakmak 12 Ocak 1876’da İstanbul’da asker bir ailenin dördüncü erkek çocuğu olarak Rumeli Kavağı’nda Çakmakoğulların dan Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Ölümün Yakışması

09.04.2022

Ölümün insana yakışması, Ölüm sana yakışmadı, Erken öldün, Genç öldün vs . Diyerek Yaratana isyanmı ediyoruz?  Yıllardır hep kafamı meşgul eden bir konudur. Çok sevilen biridir veya o an için sanki söylenmesi mecbur gibi her gidenin arkasından söylenir bu sözler. "Erken gittin, ölüm sana yakışmadı, daha...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Önce İğneyi Kendine batır.

08.04.2022

Timur HAN Ankara savaşından önce Timur, Türk köylerini yakıp yıkan Ermeni çetelerini yakalayıp,huzuruna getirdi. Ermeni çetecilerine; "Öldürmek iyi midir ?" diye sordu. Korkudan cevap veremediler. Timur devam etti; "İyi olmasa öldürmezdiniz. Bebedeki çocukla...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Minnet ve Şükranla Anıyoruz

12.03.2022

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl! Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra hel...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Gökçeada da Neler Oluyor

11.03.2022

GÖKÇEADA NELER OLUYOR Sosyal medyadan ilgimi çeken bir o kadar da Türkiye için önem arz eden bir yazıyı ele alacağım. Yazının  hiçbir yerini değiştirmeden yazıyorum.  T.C. DEVLETİ İLE TÜRK MİLLETİ İÇİN STRATEJİK ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

8 MART

08.03.2022

Erkek Dişi Sorulmaz Muhabbetin Dilinde HAK ın Yarattığı Her Şey Yerli Yerinde Bizim Nazarımızda Kadın Erkek Farkı Yok Noksanlık Eksiklik...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Osmanlı Yükseliş Ocakları

20.02.2022

Bugün Ülkemizde kısa süre önce kurulan önemli bir STK kuruluşlarından olan Osmanlı Yükseliş Ocakları Federasyonu Başkanı ile yaptığım söyleşiyi köşeme taşıyorum. Osmanlı Yükseliş Ocakları Federasyonu Sayın Ahmet Günaydın in önderliğinde 2021 yılın da  kuruldu.  Merkezi Kocaeli ilindedir. Derneğimiz daha  bir yı...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Meryem Atmaca

17.02.2022

Günümüzde Market zincirleri başta olmak üzere sermaye sahipleri para kazanmak için her şeyi mubah görüyorlar yeter ki benim kasam dolsun Devlet varmış yokmuş devlet millet zarar görecek umurlarında değil bende bugün bu konuyla ilgili Meryem Atmaca yı kaleme aldım memleketi için fedekarlık yapan bu muhterem hanımefendiyi saygıyla ve minnetle anarken günümüz zenginleri belki ibr...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

hasretle geçen 104 yılı

10.02.2022

10.Şubat,1918  - 10.Şobat 2022 hasretle geçen 104 yılı       ‘...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Su Uyur Düşman Uyumaz

12.01.2022

SU UYUR, düşman uyumaz!   TC nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ün o zaman Osmanlı toprakları olan Yunanistan da  doğduğu bugün müze olan  evine 6-7 Eylül 1955 yılında,  bomba atılmasından sonra sözüm ona İstanbul’da ki azınlıklara ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

2001 den 2021 e Afganistan

18.08.2021

2001 den 2021 e Afganistan ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Abdülhamit Han’ın vefatı

25.06.2021

103 yıl önce vefat eden Sultan Abdülhamid Han’ın tarihçi Ahmed Refik Bey şöyle nakşeder; Cenazeyi takip eden tarihçi Ahmed Refik’in anlatımı ile hep beraber, 10 Şubat 1918’ de Beylerbeyi Sarayı’nda vefat eden cennet mekân Sultan Abdülhamid Han’ın cenazesine gidelim... Bir Osmanlı padişahı vefat edince, âdet oldu...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

BİLİNEN EN ESKİ TÜRK ANAYASASI

07.06.2021

BİLİNEN EN ESKİ TÜRK ANAYASASI BİLGE KAĞAN YAZITI (İslamiyet’in kabulünden önce) 1. Tengri (yaratan) Tektir. 2. Her kim ki Tengri’den kut almak dilerse, başkasına yakarmasın. 3. Bir İl, bir Kağan, bir Tengri...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI

24.05.2021

ZEYTİNYAĞI Ülkemizin en kaliteli zeytinyağı üretilen illerinden biri olan Çanakkale den ,Köşe yazılarımda çiftçilik üzerine yazı yazmak istedim. Çünkü bir taraf tanda çiftçilik yapan  toprakla  ilgilenen biriyim. Çanakkale ili Ezine ilçesi Geyikli bel...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

GAZİ AHMED MUHTAR PAŞA

17.05.2021

GAZİ AHMED MUHTAR PAŞA 93 Harbi olarak adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın Kafkasya cephesi komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa 1839 yılında Bursa’da doğdu. Babası İpekçi Halil Efendi’ydi. Babası 6 yaşında ölünce dedesi tarafından büyütülen Ahmet Muhtar İlk ve Orta eğitimini Bursa’da tamamladı. Bursa Asker...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

RAMAZAN BAYRAMI veya ŞEKER BAYRAMI

14.05.2021

  Ramazan bayramımız mübarek, kutlu olsun bugün bizim çocukluğumuzda Erzurum’da yaşadığımız Şeker bayramını anlatmaya çalışacağım gerçi bizim jenerasyon bu anlattıklarımı daha fazlasıyla biliyorlar eksiklerim kusurum olursa affınıza sığınarak kaleme alıyorum.  Bayramlar, kırgınlıkların bittiği, dayanışma ve müs...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KUT’ÜL AMARE ZAFERİ VE HİLAL-İ AHMER 105. YILI KUTLU OLSUN

30.04.2021

KUT’ÜL AMARE ZAFERİ VE HİLAL-İ AHMER 105. YILI KUTLU OLSUN İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. İngiltere I. Dünya Savaşının başlaması ile birlikte Hint deniz...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

23 NİSAN

22.04.2021

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK

10.04.2021

Mareşal Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876’da İstanbul Rumeli Kavağı’nda Çakmak oğullarından Topçu Albayı Ali Sırrı ile Hesna Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kuleli Askeri Lisesi’nde tamamladıktan sonra 29 Nisan 1893’te Harp Okulu’na kaydolarak 28 Ocak 1896’da Piyade Teğmen rütbesiyle mezun oldu. Akabinde "Mekteb-i Erk...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

DUMLUPINAR VAKASI

04.04.2021

Dumlupınar Denizaltısı, I. İnönü Denizaltısıyla beraber 1 Nisan 1953 tarihinde Gölcük Deniz Ana Üst Komutanlığı’ndan çıkarak Ege Denizi’nde NATO tatbikatına katılmıştır. NATO tatbikatını başarıyla tamamlayan Dumlupınar ve I. İnönü Denizaltısı tekrar Gölcük Deniz Ana Üst Komutanlığı’nda dönmek üzere 3 Nisan 1953 tarihinde yola çıkmıştır. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

NEŞAT ERTAŞ

29.03.2021

      Neşet Ertaş, Kırşehir e bağlı Çiçekdağında 1938 yılında dünyaya geldi 25 Eylül 2012,de  İzmir’de hayata gözlerini yumarak aramızdan ayrılan Neşat Ertaş benim gördüğüm nadir ve takdir edilen b...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Doğan Cüceloğlu

28.03.2021

Doğan Cüceloğlu on bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olarak Mersin’in Silifke kasabasında dünyaya geldi.  Silifke’de ortaokulu bitirdikten sonra subay olan ağabeylerinin yanında Ankara ve Kırklareli’nde okudu ve Kırklareli Lisesi’nden mezun oldu. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Çanakkale Savaşlarının Önemi

20.03.2021

...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Çanakkale Deniz Zaferi

23.02.2021

Değerli okurlarım bugün sizlere Çanakkale savaşlarında önemli yer tutan, Çanakkale Deviz zaferinden bahsetmek istiyorum buyurun birlikte okuyalım. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Abdülhamit Han

10.02.2021

Abdülhamit Han Osmanlı İmparatorluğu nun son dönemlerinde tahta çıkmış Devletin en güçlü padişahlarından biri olmuştur. Dünyaya kızıl sultan olarak lanse edilen hatta Türk gençlerine tarih derslerinde dahi bu kabul edilemez isimle aktarmaları da cabası Türk ve İslam tarihinde olmayan kabul görmeyen bu tür suçlamaları Türk Hükümdarına yakıştırma y...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

BARIŞ MANÇO

05.02.2021

       20 sene önce aramızdan ayrılan Barış Manço, 2 Ocak 1943 İstanbul doğumludur. Müzisyen, şarkıcı ve besteci olma sının yanı sıra, daha bir çok özelliği ile tanınır....


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Ali GAFFAR OKKAN

24.01.2021

ALİ GAFFAR OKKAN ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

MEHMET AKİF ERSOY (1873-1936)

07.01.2021

...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Yıl 1914…Yer Sarıkamış…

22.12.2020

Sarıkamış Şehitlerimizin 106 yılında ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

S-400

18.12.2020

  Merhaba dostlar bu gün dünyanın ve ülkemizin gündeminde olan S-400 füzelerinin Ülkemiz tarafından ABD den ücretiyle talep edilen ve Amerikan yönetimi ve senatosu tarafından bir türlü kabul görmeyen hava savunma sistemlerinin ülkemiz in ihtiyacına binaen Rusya’dan alınan S-400 Füzeleri için ülkemize Amer...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kara Fatma Kimdir ? Devamı

13.12.2020

İstiklal Madalyası sahibi  KARA FATMA...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Kara Fatma Kimdir ?

11.12.2020

  Türk halkı, kadın-erkek demeden Kurtuluş Savaşı’nda destan yazdı. Aradan geçen yıllara rağmen o kahramanlar hiçbir zaman unutulmad...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

hedef 1071 den 2071 e

27.11.2020

Malazgirt 1071 Sultan Alparslan’ın liderliğindeki Türk Ordusu’nun, Bizans ordusu karşısında elde ettiği kahramanlık destanı olan Malazgirt Zaferi’nin 949’inci yılını kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.   Malazgirt Savaşı, Türk Milleti’nin kaderini d...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Özlem ve Hasretle 82 yıl

10.11.2020

...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

31 Ekim Kahramanmaraş ta ilk Kurşun

01.11.2020

  Bu yazımı 31.Ekimde yazacaktım fakat Ülkemizin Ege Bölgesinde İzmir balta olmak üzere birçok şehrimizde meydana gelen üzücü deprem nedeniyle dükü yazımda depremle ilgili yazı ele aldığımdan bugün dün yazmam gereken yazıyı sizlerle paylaşıyor, tekrar depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet yaralılara acil şifal...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

ÖLDÜREN DEPREMLER Mİ? İNŞAAT FİRMALARIMI?MÜTAHTLER Mİ?

31.10.2020

        Ülkemizin Batısında yer alan güzel İzmir’imizin 30.10.2020 tarihinde büyük bir depremle sarsıldığını milletçe derin bir üzüntüyle bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Bazı vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği çok sayıda vatandaşımızın de yaralandığı enkaz altında hala Vatandaşlarımızın kurtarılma çabalarını...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Soyadı Gerçeği

21.10.2020

SOYAĞACI GERÇEĞİ ILE TÜRKIYE’DE GEÇMIŞI  (ASIL SOYU)  BELLİ OLANLAR NEDEN KUDURDULAR? (REİS’ in MÜTHİŞ OYUNU) YAHUDİ ASIL...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

AZERBEYCAN

20.10.2020

’’ İKİ DEVLET BİR MİLLET ’’ seninleyiz Can Azerbaycan ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

GENCELİ SEYİDOV

09.10.2020

           Anadolu’nun kilidi konumunda olan Erzurum, askeri, coğrafi ve stratejik konumundan dolayı tarihin her döneminde düşman ülkelerin hedefinde olmuş ve işgaller görmüştür. Erzurum 1829 ve 1877 yılından sonra 16 Şubat 1916 yılında üçüncü defa Ruslar tarafından işgal edilmiş, şehrin...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

GEÇMİŞTEN

18.09.2020

  Karanlık günlerde önlüklerimiz karaydı ama, Karanlıkları aydınlatan beyaz yakalarımız gibi Umutlarımız, mutlu günlerimiz de vardı. Kitaplarımızı, defterlerimizi itinayla biz kaplardık. Tahtadan, telden, ağaçtan oyuncaklar yapardık. Yaratıcı, yetenekli, paylaşımcı çocuklardık, biz, yuvarlak, köşeli kurşun kalemlerimizle Düz, eğik, ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

AĞAÇ DOSTU HİMMET TABAK

14.09.2020

Merhaba dostlar bugün sizlere bir çoğumuzun şahsen tanıma fırsatı bulmadığı ismen de olsa tanıdığı toprak üzerine yaptığı çalışmaları ile Toprak Dede diye anılan Hüseyin Karaca yani Tema Vakfının kurucusu Orman kahramanından bahsetmeyeceğim, Hüseyin Karacayı rahmetle anıp Hüseyin Karaca Kadar tanınmayan en az onu kadar bulunduğu köye çevresine y...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tarihi kaynaklarda ilk Yay

08.09.2020

Merhaba  dostlar bugün tarihi kaynaklarda inceleme yaptığımızda  ilk yay konumuz olacak tabi mızra...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Malazgirt 1071

27.08.2020

Malazgirt 1071 Sultan Alparslan’ın liderliğindeki Türk Ordusunun, Bizans ordusu karşısında elde ettiği kahramanlık destanı olan Malazgirt Zaferi’nin 949’inci yılını kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.   Malazgirt Savaşı, Türk Milleti’nin kaderini de...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Amatör kulüplerin sorunları

13.08.2020

  Dünya Sağlık örgütünün spor dalları içerisinde  en güvenilir spor dalı olarak 1. Sırada gösterdiği Okçuluk sporu Çanakkale de  her yaş guruptan insanların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Okçuluk Sporu Çanakkale Okçuluk ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

GÖBEKLİTEPE

05.08.2020

GÖBEKLİTEPE"NİN SIRRI ..Türkler Anadolu’ya 1071 de mi geldi acaba öncesi var mı ! 1071 Malazgirt e gelişimiz ne kadar doğru ne kadar yalanıdır.. Türkler Anadolu’ya 1071 de değil daha önceleri gelmiştir. İnceleyecek olursak, dağlarda ovalarda kayalarda Türk’ün Anadolu toprakl...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Araf Suresi

27.07.2020

Araf suresi ; (11-18.)Ayetlerine bakalım. "11-Sizi yarattık, arkasından belirli bir biçime soktuk, sonra meleklere «Ademe secde edin, dedik. İblis dışında hepsi secde etti. Sadece o secde edenlerden olmadı.» 12-Allah ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

DÜNDEN BÜGÜN’E

14.07.2020

Karanlık günlerde önlüklerimiz karaydı ama, Karanlıkları aydınlatan beyaz yakalarımız gibi Umutlarımız, mutlu günlerimiz de vardı. Kitaplarımızı, defterlerimizi itinayla biz ciltleyerek kaplardık. Tahtadan, telden, ağaçtan oyuncaklar yapardık. Yaratıcı, yetenekli, paylaşımcı çocuklardık Biz, yuvarlak, köşeli kurşun kalemlerimizle Düz, ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

CENGİZ HAN

08.07.2020

Harzem Türk devletini yenen Cengiz Han at üstünde şehre girer, geniş bir meydan ararken büyük camiyi görünce, sordu: "Burası sultan Muhammed’in evi mi ?" hocalar cevap verdiler: "Hayır, Allah’ın evi!" Cengiz Han yüzünü ekşitti şu sözleri söyledi:...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

SULTAN ABDÜLHAMİT HAN

26.06.2020

  Bu yazımızda size başka bir açıdan bir şeyler anlatmaya çalışacağım. Bizlere hep Padişahlardan 33 yıl hüküm süren Sultan Abdülhamid Han’ı tarihte nasıl anlattılar, gerçekten böyle bir sultan mıydı? Şahsen Abdülhamit Han hayranı olduğumu belirtebilirim. Onu Ülkesi ve mensubu olduğu İslam dininin insanlar...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KARLUK-TÜRK DEVLETİ:

05.06.2020

    Yazımıza başlamadan önce şunu söylemek isterim kıymetli okurlarım yazılarımı yazarken hiçbir siyasi düşüncenin tarafında değilim. Yani anlayacağınız yazılarımda taraf olmadan. Türk milletinin çıkarları menfaat...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Sultan Baybars

21.05.2020

Merhaba dostlar bu gün geçen hafta sosyal medyada insanların tepkisine yol açan haklı olarak eleştirileri üzerine çeken ve Türk Milletini inciten Profesör hocamıza bizde Sultan Baybars la cevap vermek istedik. Şunu belirtmeden edemeyeceğim Türkler Tarih boyunca Irkçılık yapmamıştır Irkçı değildir. ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

SEVMEK

10.05.2020

SEVMEK BÖLE BİRŞEY Mİ? Nene hatunlar,Kara Fatmalar yetiştirmiş neslimizin güzide annelerimizin anneler gününü kutluyorum.Bütün Annelerin ve anne adaylarının ellerinden öpüyorum.Diyerek yazıma geçmek istiyorum arkadaşlar.. Bugün sizlere sevmenin ve sevgisini göstermenin en anlamlı ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

SEYİT ALİ ÇABUK ?

13.04.2020

            KOCA SEYİT...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

KOVİD - 19 Koronavirüs

21.03.2020

Gündem virüs olunca köşe yazımda biraz bu konu hakkında bir şeyler siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedim. Öncelikle Tüm İnananların İslam Aleminin Miraç Kandilini kutluyorum. İnşallah bu güzel günün yüzü hürmetine Dünyaya ve Ülkemize sıkıntılar yaşatan Kovid-19 un bir an aşısı bulunur. Öncelikle Yılmadan kırılmadan pes etmeyelim. Sağlık Bakanl...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

İslam ve Okçuluk

13.03.2020

   ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Tarihi Kaynaklarda ilk Yay lar

14.02.2020

Tarihi kaynaklarda ilk Yay...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Okçuluk Tarihinde yolculuk

25.01.2020

            ...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

Atatürk ün Okçuluğa Bakışı

02.01.2020

Okçuluk sporu ise ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları’nda olimpik programa alınmış, 1972’den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, d...


Devamını Gör
TANDOĞU  YAZICI   (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

TANDOĞU YAZICI (ÇANAKKALE ’DEN YAZIYOR )

OKÇULUĞUN TARİHİ-1

24.12.2019

...


Devamını Gör