İpek Yolu Haber Ajansı

ÜMRANİYE’DE BEYİN ÖLÜMÜ GEÇEKLEŞEN VATANDAŞIN ORGANLARI 4 KİŞEYE HAYAT VERDİ

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine beyin kanaması şikâyetiyle getirilen 44 yaşındaki erkek hasta 9 gün boyunca tedaviye yanıt vermedi. Gerekli testleri yapılan hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğine karar verildi.


Kararın ardından hastanın eşi ve babasıyla organ bağışı ile ilgili konuştuğunu belirten Organ Nakli Koordinatörü Kadir Bezcioğlu, "Türkiye’de yaklaşık 34 bin insanın organ beklediğini o insanlara yardımcı olarak onların hastalıktan kurtulmalarına vesile olmalarına imkân olduğunu anlatıyoruz. Hastamızın 17 ve 13 yaşında 2 evladı vardı, onlara sormak istediler ve çocukların bu işe gönüllü olduklarını aslında anneyi ve dedeyi çocukların ikna ettiğini öğrendik. 17 yaşındaki genç hiç tereddütsüz babasının organlarını bağışlamak istediğini söyledi, net bir tavır sergiledi." dedi.

Beyin ölümü kararının ciddi bir değerlendirme sürecinden geçtiğini ve çok titiz davranıldığını vurgulayan Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, "Şu anda hastanemizde 3 tane farklı organ nakil birimi var; kemik iliği, karaciğer ve böbrek nakil merkezi. Nakil ekiplerini oluşturuyoruz ve biz de yönetim olarak bu ekiplere destek veriyoruz. Acil servise gelen hastaları başlangıçtan itibaren her 24 saatte bir beyin ölümü ihtimaline karşı titizlikle değerlendiriyoruz. Beyin ölümü kararı vermek bu ekiplerin ortak çabasıyla oluyor ve sonra bu hastanın potansiyel bir organ bağışçısı olmasına yönelik bir değerlendirilme yapılıyor ardından aile ile konuşuluyor. Aileleri ikna etmek için bir çaba içerisinde oluyoruz ama zorlayıcı olmuyoruz. Ailelerin en çok ikna olmakta zorlandıkları şey gerçekten beyin ölümü olup olmadığı konusundaki şüpheleri. Modern tıbbın beyin ölümü kararı vermesi çok zor ve bu tamamen objektif kriterlere göre veriliyor. Hasta yakınları organ bağışını kabul ederse süreç hızlıca gelişiyor zaten." diye konuştu


ÖZKAN GÜLİ 

ipek yolu haber istanbul 

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz