İpek Yolu Haber Ajansı

İsauria Yolu Kitap Oldu

İsauria Yolu Kitap Oldu

Isauria Yolu / Tuz Yolu / Via Sebaste Trekking Yolu Üzerine

Sosyal medyadaki adı Yollar Delisi olan Mehmet Gültekin tarafından 13 yıllık bir emeğin ürünü olan Isauria Yolu’nun rota kılavuz kitabı yayımlandı.
Büyük emek vererek hazırlayıp yayınladığı kitabıyla ilgili veren Gültekin şunları söyledi. " Rota kılavuz kutabım kutlu olsun. Rota, 426 km uzunluğundadır. Dağlardan, geçitlerden, yaylalardan, köylerden, derelerden, şelalelerden, antik taş döşeli yollardan, kemerli Roma köprülerinden, sarnıçlardan, kuyulardan geçen bir rotadır. Kitap, geçmişin ülkesine yapılan bazen hazin bazen de umutlu yürüyüşünün kitabıdır."
Yazar Gültekin " Böyle bir rotada amacınız nedir Mehmet Bey?" sorusunu ise şöyle yanıtladı.
" Bu tip tematik kültür rotalarının amacı, bölgeye ekonomik girdi sağlamaktır. Amacımız günübirlik yürüyüşçüler değil, elbette onlar da yürüyeceklerdir, tüm dünyadan uzun soluklu yürüyüşçülerin Isauria Yolu’na gelmesini sağlamaktır. Çünkü uzun soluklu yürüyenler, yürüyüş yollarında para harcayan kişilerdir. Günübirlikçiler, sabah evinden çıkar, çantasındaki kumanyayı yer, suyunu içer ve akşam evine döner. Ama uzun soluklu yürüyüşçüler, başka kentlerden ve başka ülkelerden geldikleri için lokantalarda yemek yer, pansiyonlarda konaklar, araç tutar, taksiye biner, alış veriş yapar vs.
" Dünya yürüyüşçülerinin sizin dostlarınızla birlikte yaptığınız bu yolu yürümelerini ne sağlayacak?"
-"Bu yol, Alanya, Gündoğmuş, Akseki, Bozkır, Hadim, Taşkent, Ermenek hattındaki tarihi yolların izini süren, bu yolların anılarını yaşayan bir rotadır. Yürüyüş yolumuzun temasını pek çok yerde ve yayımlanmış olan Isauria Yolu kılavuz kitabında anlattım. Bir dönem Akdeniz ticaretine egemen olan Isaurialı korsanların yoludur bu yollar. Ayrıca Çatalhöyük- Side-Alanya bağlantılarını arkeolojik veriler ışığında görebiliyoruz. Bu nedenle bu yola dünyanın en eski yolu, ruhu olan yol diyoruz. Bu temalar, yürüyüşçüleri bölgeye taşıyacaktır."
" Çalışmalarınız tümüyle bitti mi? Yapılacak başka işler kaldı mı?"
-" Bu yollar pek çok hikâye barındırmaktadır. Bu hikayelerin artık Türkçe bir kitabı var. Bu hikayeler yürüyüşçüleri bölgeye çekecektir. Amacımız yalnızca Türk turistler olmadığı için bu kitabın yabancı dillere çevrilmesi gerekmektedir.
Yapılacak bu işlerin ciddi bir destekçi ile yapılması elzem görünüyor. "
"Başka neler yapılabilir bu yolların da Likya Yolu gibi büyük bir turizm potansiyeli olabilmesi için? "
"Burada sponsorların ya da yerel yönetimlerin devreye girmesi gerekmektedir. 13 yıllık bir çalışma sürecinde ortaya koyduğumuz yollar bitmiş ve geriye masa başında yapılacak ancak maddi olanak gerektiren işler kalmıştır. Bunlardan biri kitabın yabancı dillere çevrilmesidir. Yalnızca kitabın değil, el broşürlerinin basılması, çevrilmesi www.isauriatrail.com web sayfamızın da başka dillere çevrilmesi gerekmektedir.
Yolun geçtiği ilçe merkezlerinin belirli bölgelerine, otogarlarına, meydanlarına ve rota başlangıçlarına farklı büyüklüklerde tanıtıcı resimli yazılı, Isauria Yolu haritası demir levhalar dikilmelidir.
Yürüyüş yolunun ilçe başlangıçlarına ve ilçe çıkışlarına logolu büyük Isauria Yolu tagları konulmalıdır. Yürüyüşçüler mutlaka bu tagların önünde fotoğraf çekilirler ve paylaşımları ile yolun kendiliğinden reklamı sağlarlar. Kente en yakın havaalanlarına elektronik panolara akan yürüyüş görselleri eşliğinde Isauria Yolu’nun yazılı tanıtımları konmalıdır.
Basılacak broşürlerin tur firmalarına, dağcılık kulüplerine dağıtımı gerekmektedir."
"Bu konularda destek bulabileceğinize inanıyorum.
Başka neler yapılabilir?"
"Öncelikle ülkemizdeki yürüyüş gruplarının liderlerini, sonra dağcılık kulüplerinin başkanlarını, sonra Türkiye Dağcılık Federasyonu başkanı ve yönetim kurulunun, dağcılık antrenörlerinin belirli zaman aralıklarında Alanya’da 3-4 günlüğüne konuk edilerek yürüyüş yollarının yerinde tanıtılması da çok iyi olacaktır. Sonraki dönemde bu kişiler grupları ile birlikte Isauria Yolu’nu yürümeye gelmeye başlayacaklardır. Böylelikle Isauria Yolu, 10-15 yıl içinde canlanan rotalardan daha hızlı bir biçimde, 2-3 yıl içinde canlanacak, kent içinde ve dağlarda uzaklardan gelmiş yürüyüş gruplarını daha erken görmeye başlayacağız. Bu rehberlere, kulüp başkanlarına ve federasyon yönetimine yolun kitabı, haritası, tişörtü, buffı, broşürleri vs hediye edilecektir. Bunları yapmamız, bölgedeki trekking rotalarının bir anda canlanması demektir. Her bir yürüyüşçü paylaşımlarıyla binlerce, on binlerce kişiye bu yolların tanıtımını sağlayacaktır."
"Yerel yönetimlerle bu konuları görüştünüz mü? "
"Bazı görüşmelerimiz oldu ancak şimdilik sonuçsuz kaldı diyebilirim. Yerel yönetimlerin bu yolu sahiplenmesi, yolların korunması anlamına geleceğinden, bu konuyu önemsiyoruz. "
"Yolun geleceği ile ilgili bir tehlike veya sorun görüyor musunuz?"
"Bir yerde bir tane rota olur. Bölgeyi rota karmaşasına sürükleyecek, rotamıza yakın, çapraz, paralel giden rotaların yapılması engellenmelidir. Elde yapılmış çok güzel bir rota varken bu gibi amacı olmayan iş ve işlemlere yerel yönetimlerin izin vermemesi gerekmektedir. Böyle rota karmaşası olan yerleri kimse yürümez. Çünkü yürüyüşçüler, yapacakları paylaşımlarda “Her yerde işaret var, bir karmaşa var, gitmeyin.” derse bu yollar daha doğarken ölür.
Köylerde muhtarlarla birlikte toplantılar yapılıp gerekli bilgilendirmelerin, uyarıların yapılması gerekmektedir. Yolların bozulmaması gerektiği, yürüyüşçülere nasıl davranılması gerektiği, bu işlerin ekonomik girdiye nasıl dönüşeceği gibi konularda rotanın geçtiği köylerin ve yaylaların ileri gelenleri ile toplantılar düzenlenmelidir.
Rotanın logo mührü bastırılıp rotanın geçtiği köylerde veya kahvehanelerde sabit bir yere bırakılması, yürüyüşçülere rotanın geçeceği ilçelerde bir merkeze yürüyüş sertifikalarının konması, yürüyüşçülerin bu sertifikalarını geçtikleri köylerde mühürleterek gitmeleri, buralardaki rota kayır defterlerine bir özlü söz ile tarih düşerek imza atmaları sağlanmalıdır ki yolun bir karakteristiği, bir anısı olsun."
"Eklemek istediğiniz bir şey var mı Mehmet Bey?"
"Bu yolun birkaç yıl içinde patlayacağından eminim. Umarım o zamanlar geldiğinde birileri çıkıp “Ben yaptım.” demez. Birileri çıkıp “Haberimiz olsaydı biz destek verirdik.” demez. Yıllar içinde Alanya bir yürüyüş turizmi cazibe merkezi noktası olduğunda bu adamın neler başardığını o zaman hep birlikte göreceğiz."
"Verdiğiniz bilgiler için eşekkür ederim."
" Ben teşekkür ederim."

Haber: Zeki Demir



İPEK YOLU HABER

MMUSTAF DOĞAN

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz