İpek Yolu Haber Ajansı

DEPREMDE İLK ÜÇ GÜN (Fatma Özger Bilgiç)






ZİFİRİ KARANLIK OLDU TÜRKİYE
 
Biz, 06.02.2023 Pazartesi saat sabah 04.17 gibi Mersin Tarsus’ta yatağımızda her şeyden habersiz uyurken deprem sarsıntısıyla panik hâlde uyandık. 
 
Bizim ev yedi katlı apartmanın son katı yani evimizin yedinci katı resmen defalarca gitti geldi. Saniyeler uzadı uzadı. Hâlbuki ben gece geç saatlere kadar Malatya İnönü Üniversitesinde okuyan kızımın Federasyon İzci Grubu’nun Diyarbakır’a gidecekleri için yolda yemeleri için sarmalar, dolmalar, pastalar yapmıştım. Dört saat sonra deprem olacağını, planların altüst olacağını nereden bilirdik. Tarsus’tan Malatya’ya gidecek olan bilet aldığımız trenin bile rayları depremden sonra yer değiştirmiş. Hayat böyle bir şey işte, saniyemizin garantisi yok. İnsanoğlu boşuna bir hırs peşinde ömür bitiriyor işte. 

Bu depremin merkez üstü Kahramanmaraş Pazarcık (7.4- 7.7) büyüklüğünde olsa da bu depremin sarsıntısı Elâzığ, Antalya, Aksaray, Niğde, Kayseri gibi birçok ilde hissedildi ve büyük korku yarattı. Ama en çok zararı ise Kahramanmaraş, Antakya, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Gaziantep, Adana, Kilis il ve ilçelerine zarar verdi. Büyük kayıplara sebep oldu. Bu illerde can pazarı yaşanıyor, bir umutla enkaz başında bekleyen aileler yakınları için ecel terleri döküyor. Bu acıyı tarif edecek kelimeler bile utancından yutkunuyor gibi. Bu sayı az değil yüzlerce, binlerce… 

Bugün depremin 3. Günü, hâlâ artçı sarsıntılar oluyor bölgede. Sağ kalan vatandaşlar bu korkuyu yaşıyorlar. Bugün sabah yani depremin 3. günü TV’den duyduğumuz kadarıyla vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 8 bini geçti denilirken akşama doğru 9 bini geçti denildi ve hâlâ göçük altında olanlar var. Her bölgede çalışmalar büyük bir özveriyle devam ediliyor. 

TV’den duyduğumuz kadarıyla bu deprem tam olarak yerin 7 kilometre derinliğinde 7,7 büyüklüğünde kayıtlara geçmiş. Bu deprem yaklaşık bir dakika gibi sürse de saniyeler uzadı, uzadı bitmek bilmedi. Ecel terleri döktük âdeta.  

Öğleye doğru sanırım Elbistan merkezli saat 13.24 sıralarında ikinci kez depremi yaşadık. Kayıtlara 7,6 şiddetinde geçen depremi yine bizler evin içinde apartman başımıza yıkılacak gibi yaşadık. 

Bizler ve tüm site bundan sonra dışarıya kendimizi attık. Rasim Dokur Bacası yanında bulunan Cuma pazarı boş alanına koştuk. Kimi araç içinde bekliyor kimi Mersin Belediyesinin dağıttığı su, çorba, ekmek kuyruğuna girmişti. Hafif yağmurlu, soğuk bir esintili havada bulunan topluluktaki her yüzde bir panik ve korku vardı. Tüm Tarsus’un genel durumunu çok merak ediyorduk aracımızla ailecek Tarsus’un genelinde bir gezdik yıkılan ev, apartman çok şükür yoktu... Ama yanı başımızda yaklaşık 30 km sonra komşumuz Adana’da apartmanlar yıkılmış, feryatlar yükselmişti. İlk ölüm haberlerini de biz komşumuz Adana’dan aldık. Diğer illerle iletişim kopmuş gibiydi.  

Geceye kadar evimize giremedik, üşüdük her şeyi göze alarak gece evimize girdik. TV haberleri içler acısıydı, aileler binalar altında kalmış. Beton yığınları nefes aldırmıyordu. Bazı bölgelerde elektrikler kesilmiş, su yok, doğalgaz yok. Canlı kalan vatandaşlar dondurucu soğuklara rağmen enkazın başında bir umut bekliyor. Bu bekleyiş içler acısı, yürekleri parçalıyordu.  
Ulaşım çok zor olunca yollarda ve tünellerde meydana gelen hasarlar Türkiye’nin dört bir yanından gelen kurtarma ekiplerinin işini zorlaştırdı. Olay yerine geç gidildi. Devlet ve millet birlik hâlinde yaraları sarma derdinde.  Elektrik, su ve doğalgaz çoğu bölgede yok, şartlar çok zor.

Depremin 3. gününde TV’lerde bizi biraz mutlu eden vakalar da oldu. Bu mucizeler çalışanlara bile güç veriyor. İşte bunlardan bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.  Gördüğümüz bu güzel görüntüler hepimizi ekrana kitliyor. Bu mucizeler yanan yüreklere su serpti. İğneyle kuyu kazar gibi çalışıyor tüm ekipler. 
 
*45 saat sonra Hopa’dan Malatya’ya gelen ekip bir çocuğu canlı kurtardı.             
*60 saat sonra Gaziantep’te canlı 3 kişinin olduğu enkazda büyük bir titizlikle görevliler çalışıyor.    
*60 saat sonra depremde yıkılan İskenderun Devlet Hastanesinde hasta olarak yatan Seda Suner’in 60 saat sonra canlı kurtarılmasını bizi çok mutlu ediyor. TV’de büyük bir mutlulukla izliyoruz.  
*68 saat sonra Hatay Kuzeytepe Mahallesi’nde bir kadın canlı kurtarıldı.  
*47 saat sonra Adıyaman’da Giresun’dan gelen ekibin sayesinde kurtarılan 8 yaşında Nisa yürekleri sevindirdi. 
*44 saat sonra Malatya’da 9 kişi canlı çıktı. 
*47 saat sonra Adıyaman’da Betül canlı kurtarıldı. 
*47 saat sonra Maraş Elbistan’da bir kız çocuğu canlı çıktı  
*68 saat sonra madenciler, 13 yaşındaki Enes’i Kırıkhan’da canlı çıkardılar 
*70 saat sonra Diyarbakır Bağlar Mahallesi’ndeki Yoldaş Apartmanı’ndan gelen güzel haber var.  Yoldaş Apartmanı’nda birden fazla canlı çıkarmak için ekip büyük bir titizlikle çalışıyor. 

Bazı bölgelere ekipler ancak 3. günü gelebilmişler. Kurtarma ekipleri çok zor şartlarda, büyük bir özveriyle havanın o dondurucu soğuğunda yaşam koridorları açıyor bazen kovalarla bile o inşaat artıklarını temizliyor, gelen sesleri takip ediyor, saatlerce büyük bir sabırla bir can kurtarabilmek için tozun, toprağın içinde zor şartlarda çalışıyorlar. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün Kahramanmaraş, Hatay ve diğer bölgeleri geziyor, halkla konuşuyor. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Uzmanlar deprem için ’dünyada örneği yok’ diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." dedi.

Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hâl ilan edildiğini de duyurdu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu.  Bu güzel haberler de moral oluyor zor şartlarda yaşayanlara. 

İskenderun hem depremi hem limanda çıkan yankını hem de denizin taşmasından dolayı daha da zor durumda gibi. TV’larda gördüğümüz kadarıyla caddeler göl gibi…Bu yaşanan şansızlıklar durumu daha da zorlaştırıyor. 
 
Memleketim Adıyaman’da bir de Kuzey Kıbrıs’tan Adıyaman’a voleybol maçı için gelen sporcuların Kıbrıs’tan gelen aileleri de çöken otelin yanı başında büyük bir endişeyle evlatlarından güzel haber bekliyor.  Aileler her anne baba gibi perişan. İnşallah güzel haberlerle Kıbrıs’a dönerler. 

Türkiye tek yürek oldu. Türkiye’de seferberlik gibi maddi manevi bir yardımlaşma, dayanışma var, bizi sevindiren bu tablo çok güzel. Mersin, Tarsus, Toroslar Belediyeleri gibi Türkiye’nin diğer illerindeki belediyeler, halkın her türlü ihtiyacı için canla başla koşturuyorlar. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında bölgeye yardım için gelen tüm ekiplere sosuz teşekkürler. İnanılmaz zor şartlarda can kurtarma derdindeler. Eli ayağı öpülesi bu ekipler evladını arar gibi şartlarını zorluyorlar. 
Biricik dayımın büyük oğlu daha 1981 doğumlu Hüseyin’in, eşinin ve bir aylık bebeğinin bugün enkazdan cansız bedenleri çıkarıldı. Halamın kızı, iki aylık evli kızını ve damadını kaybetti. Bugün onların cansız bedenine ulaşabildiler. Dayımın yakın arkadaşı, uzaktan da akrabası Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve yirmi kişiden fazla ailesiyle birlikte bu depremde can verdi. 

Bu acıları tarif etmek imkânsız. Allah tüm ailelere büyük sabırlar versin. Enkazdan dayım gibi yaralı kurtulanlara da acil şifalar versin. İçim yanıyor. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Kahramanmaraş’ta bizim için her biten nefes yüreğe közü bırakıyor. Her kurtulan nefesse yüreklere sevinci yaşatıyor. Rabbim bu zor günleri bir daha devletimize, milletimize vermesin. Birlik beraberliğimizi daim eylesin. Kardeş ülke can Azerbaycan, Pakistan, Hindistan, Meksika, Japonya, Rusya gibi birçok ülke Türkiye’ye arama ve kurtarma ekibi gönderdi. Bu ekipler kötü hava şartları ve yolların hasar görmesiyle gecikmeli de olsa bölgede büyük bir sabırla, o dayanılmaz soğuğun içinde yaraları sardılar, sarıyorlar hâlâ var güçleriyle çalışıyorlar. İzmir’den gelen bir ekipten bir kişi: “Cansız da olsa tek kişi kalmayacak biz hepsini çıkardıktan sonra evlerimize döneceğiz…” dedi.  İşte bu pırlanta yüreklere tek tek sonsuz teşekkürler.  

Polisimiz, jandarmamız, askerimiz kısacası devletin tüm birimlerinde canla başla üstüne düşen görevi yapan ekiplere sonsuz teşekkürler. 

Bir de covit döneminde olduğu gibi canını hiçe sayarak var gücüyle çalışan, yaraları saran sağlık ekibine de sonsuz teşekkürler. 

Bizler Kurtuluş Savaşı’nda, Çanakkale’de olduğu gibi bu zor günleri birlik beraberlikle tüm dünyaya büyük örnek olarak atlatacağız Allah’ın izniyle. 

Fatma Özger Bilgiç                                        08.02.2023                                                         
  

Yorumlar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

DE HELE

15.05.2023

...


Devamını Gör

ALTI ŞUBAT’TA

26.02.2023

...


Devamını Gör

SÜRÜNSÜN (Ters Öğüt)

26.01.2023

...


Devamını Gör

BİR HAYRIN DOKUNSUN

21.01.2023

...


Devamını Gör

BEN BUGÜN YASTAYIM

17.01.2023

...


Devamını Gör

SORARSAN İYİ İNSAN

15.01.2023

...


Devamını Gör

MEVKİ MAKAM

02.01.2023

...


Devamını Gör

UYAN EY TÜRKOĞLU

20.12.2022

...


Devamını Gör

CUMHURİYET YAŞASIN

21.11.2022

...


Devamını Gör

ORHAN OYANIK (İLİMDAR) KİMDİR

01.11.2022

...


Devamını Gör

TV’LER

14.10.2022

...


Devamını Gör

BİZ TÜRK’ÜZ

08.10.2022

...


Devamını Gör

SÖYLE

14.09.2022

...


Devamını Gör

KULA KUL OLMA

21.08.2022

  ...


Devamını Gör

ÖZE DÖNDÜM

24.06.2022

...


Devamını Gör

DÖKTÜM İÇİMİ

09.06.2022

...


Devamını Gör

ŞEHR-İ MUHTEŞEM SİVEREK

21.05.2022

...


Devamını Gör

BİR TANEM

29.04.2022

...


Devamını Gör

EY TÜRK GENCİ

17.04.2022

...


Devamını Gör

SINAV ÇETİN

06.03.2022

...


Devamını Gör

ÇAN GÜZELLEMESİ

06.02.2022

 ...


Devamını Gör

NİYE VARIZ BİZ

20.01.2022

...


Devamını Gör

BiZİ BİZDEN ETTİLER

11.01.2022

...


Devamını Gör