İpek Yolu Haber Ajansı

ASKEF NAHÇIVANDA.


Avrasya Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Federasyonu Türk kültür ve sanatına hizmet etmeye devam ediyor.
Gerek ülkemizde gerekse Türk dünyasının değişik ülkelerinde kültür sanat çalışmaları yapan Askef, Eylül ayında Nahçıvan ve Tebriz gezisi düzenledi.
Şair, yazar ve sanatçılarında katıldığı gezide bir çok şehrin doğası, kültürü ve sanatı incelendi.
Sanatçı ve şairlerin katılımıyla kültür, sanat etkinlikleri yapıldı.
Gezi hakkında görüşlerini aldığımız Askef Genel Başkanı Savaş Ünal; Kültür gezimiz Antalya’dan başladı, Konya Mevlana ziyareti, Kapadokya gezisi, Sivas gezisi, Erzincan gezisi.Erzurum gezisi ve etkinliği Askef üye derneklerinde İpekyolu Halk Ozanları derneği Selami Yağar konukları Erzurum girişinde karşıladı. Derneğe geçilerek aşıklık geleneği hakkında bilgiler alındı ve Selami Yağar tarafından güzel bir dinleti yapıldı. Ertesi gün Iğdır ilimize geçildi. Doğasıyla, havasıyla bizleri büyüleyen Iğdır’da görülmesi gereken yerleri gezdik gördük. Gezimizin ana merkezi olan Nahçıvana geçtik. Sınırda bizi Qafqaz Turizm başkanı Doç.Dr. Mehman Şabanov karşıladı. Gece olduğu için ve yağmur yağdığı için,  hiçbir yere göremedik. Otelimize geçerek dinlendik. Geldiğimiz duyan Nahçıvan’lı dostlarımız Kirman Rüstemli ve Zamin Rüstemov otele gelerek bizleri ziyeret ettiler, güzel sohbetler yaptık beraber, Nahçıvan’da kaldığımız 3 gün boyunca bizlere eşlik ettiler. Sabah Nahçıvan Programı başladı. Nuh Peygamber Türbesi, Mümine Hatun anıtı, Kervansaray gezilerini yaparken bir şey hepimizin dikkatini çekti. Bu güne kadar gördüğümüz en temiz şehirdeydik. Yerlerde hiçbir çöp yoktu ve her yer oldukça nizamiydi. Yaşadığı yeri bu kadar seven ve temiz tutan Nahçıvan Halkına imrendik  açıkçası.
Gezimiz Nahcivan’da Eshab-ı Keyf mağarası-Tuz Dağı, Hüseyin Cavid Anıtı ve Müzesi,Haydar Aliyev Kültür Merkezi ve tarihi yerlerini gezerek  davam etti. Günü birlik Tebriz gezisi yaptık. Muharrem ayı olması dolasıyla Tebriz’in her yerinde yas törenleri vardı. Tarihi ve turistik yerlerini gezerek Nahçıvana geri döndük.
Türk sanat müziği sanatçımız Göksenin Çakmak bizlere çok güzel konserler verdi.
Dönüşte Iğdır’ın Aralık ve Karakoyunlu ilçelerini gezdik. Meşhur Iğdır’ın al elmasından aldık.tadı gerçekten türkülerde ki kadar güzelmiş. Ermeniler tarafından şehit edilen Türkler için yapılan anıtı inceledik ve yolumuza devam etik.
Dönüş yolumuzda Erciş’e uğradık Van gölü ile bütünleşmiş ve harika bir şehir olmuş. Bizleri burada Er-Yaşad derneği başkanı Gökmen Sakin ve yönetim kurulu karşıladı. Bizlere yemek hazırlamışlar sağolsunlar yemeği yedik, ardından dernek merkezine geçtik. Mini bir etkinlik yaptık şiirler okundu,şarkılar, türküler söylendi çok sıcak bir ortam oluştu. Ardından Diyarbakır, Şanlıurfa,Gaziantep,Adana, Mersin gezilerimizle programı sonlandırdık. Gezilerimizi Fidan Tur güvencesi ve kalitesi ile yaptık.
Nahçıvan ile ilgili görüşlerini aldığımız katılımcılardan bazıları.
Demet Şahin-Tiyatrocu: Nahçıvan anlatılmaz yaşanır. Bozulmamış doğası , dejenere olmamış ,atasına, toprağına, bayrağına, sevdalı güzel yürekli insanları , tertemiz çevresiyle, huzur kokuyordu hep öyle kal Can  Nahcıvan Sevgiler.
Umut Tutcu-Öğrenci. Nahçıvan doğal güzellikleri ile beni çok etkiledi.
Salt güzellik değil, onun ötesin de büyüleyici bir coğrafya Nahçıvan. Mutlaka görülmesi gereken bir ülke.Bilhassa insanlarının sanat’a verdiği değer beni çok mutlu etti. 
Nitekim medeniyet şahikasının merdiveni sanattır.
Kanımca medeniyet şahikasın da Nahçıvan’lı aydınların izleri yadsınamaz..
Her adım attığım yer de geçmişten bir argüman’a rastladım..
Her köşesinde ayrı bir içtenlik hissettim ..
Şarkın iyi yürekli insanları sizleri unutamayacağım...
Gonca Aydemir-Şair,Editör: Güzellikler ülkesi. Ne desek azdır. Güzel dostlarla daha da güzelleşiyor Nahcivan. Tarihine, kültürüne sahip çıkan dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Ferit Baran-Yorumcu:  Sol tarafta meclis binası. Karşısında Adalet Bakanlığı. Ortalarında tiyatro binası. Dünyanın başka hangi ülkesinde sanata ve sanatçıya bu kadar değer veriliyor. Sadece şehirler  ve yaşam alanları değil. Dağları ve yolları da tertemiz. Yağmur altında valizlerimizin taşınmasına yardım eden profesör ünvanlı alçak gönüllü tertemiz insanlar. Sabahleyin cadde ortasında unuttuğumuz para ve evraklarımızın bulunduğu çantayı, öğleden sonra yüzlerce kişinin geçtiği aynı yerde, hiç dokunulmamış halde buluyoruz. EVET...hırsızlığın olmadığı NAHÇIVAN dan bahsediyorum. Yayaların, karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçebilmesi için, kendiliğinden duran  araçlar ve terbiyeli sürücüler. Biraz genç olsaydım ve erken tanısaydım...kalan ömrümü bu temiz ülkede ve dürüst insanların arasında geçirmek isterdim. Tekrar görmek inşallah nasip olur.
Necla Aslan-Eğitimci: Nahçıvan gördüğüm en güzel Türk kenti. Çok katlı olmayan binaları ,temiz, düzenli mimarisi  beni çok etkiledi. Misafirperver insanları en  önemlisi de tarihine sahip, geçmişine sadık bir şehir. Kısacası yaşanılacak kent.  Bu gezide tanıştığım güzel insanlara çok teşekkürler, umarım tekrar biraraya geliriz. Selamlar.
Zuhal Gedikoglu- Emekli:  Bende Nahçıvan’ı çok beğendim. Temiz düzeni, insanları saygılı misafir perver, tarihine duyarlı daha ne olsun. 
Göksenin Çakmak- Sanatçı:  Şimdiye kadar gördüğüm en güzel ve en temiz bir şehir olarak gördüm. Tarihine sahip çıkma ve koruma konusunda da bence yine çok duyarlı bir şehir.
Ayrıca; toplum olarak misafirlerine çok yakın davranma ve sahip çıkma konusunda da bir numara. Bence, gidip yaşanılacak ideal bir şehir. Bu arada Mehman beye özellikle teşekkür ediyorum yakın ilgisi için. Bütün Nahcıvan’a selam ve sevgiler...

Haber:
Süleyman Güzel
ipekyolu haber antalya

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz