İpek Yolu Haber Ajansı

Bursa’da kuraklık kaygısı yaşanıyor.

Kar ve yağmur yağmaması sebebiyle içme suyu barajlarında su seviyesi çok düşük olması endişelendirmeye başladı. Bursa’nın içme suyu kaynağı olan, Doğancı Barajı’ndaki doluluk oranı kritik seviyeye düştü.

 BUSKİ’nin resmi sitesinde yer alan verilere göre, Doğancı Barajını besleyen Nilüfer Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 5’lere kadar düştü. Suyun çekilmesiyle barajın içerisinde kalan köprü de ortaya çıktı. Nilüfer Barajı’nda 2014 yılı ocak ayında doluluk oranı yüzde 76, 2022 yılı ocak ayındaki doluluk oranı ise yüzde 17 olarak kayıtlara geçmişti. Doğancı Barajı da yüzde 32’lik doluluk oranıyla kritik seviyede. Uludağ’a beklenen düzeyde kar yağmazsa Bursa, bu kuraklık sebebiyle yaz döneminde su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağı söylenmektedir.

 

Kurak bir kış dönemi geçirildiğine dikkat çeken Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Uludağ’da şu an kar yok. Normal şartlarda kasım ve aralık aylarında kar yağışının olmasını bekliyorduk. Ocak ayına geldik ama hala kar yağışı yok. Uzun vadeli tahminlere baktığımızda bu ay içerisinde de kar yağışı öngörülmüyor. Kar yağmaması demek, su kaynakları açısında büyük bir sıkıntı yaşamamız anlamına geliyor. Barajlardaki doluluk oranları kritik seviyede” dedi.

Kar yağışı ile barajlardaki doluluk oranının paralel seyrettiğini kaydeden Dindar, “Kuraklık durumlarında riskleri öngörüp, planlama yapmalıyız. Şu anda şehre, hem barajdan hem de yer altı suyu destekli gidiyoruz. Verilere göre Bursa’ya günlük 430 bin metreküp su veriliyor ve yaklaşık kişi başı su tüketim miktarı 140 litre. Suyumuz hiç bitmeyecek gibi tüketmeye devam ediyoruz ama maalesef yağış yok. Kar, yaz ayının güvencesi. Çünkü hem tarımsal hem de bireysel ve endüstriyel kullanımda depolarımızın dolması, bize rahat bir yıl geçireceğimizin göstergesi. Ancak şu an maalesef Bursa’nın en önemli noktalarından biri olan Uludağ’a henüz kar yağışı istediğimiz düzeyde gerçekleşmedi. Ocak ayı içerisinde de yağacak gibi gözükmüyor.” Dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, mevcut su rezervlerinin, Bursa’nın 60 günlük su ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.

 

HABER: CAFER GENÇ

İPEK YOLU HABER BURSA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz