İpek Yolu Haber Ajansı

DEPREM MASTER PLANI İLE GAZİANTEP DEPREM RİSKİNE HAZIRLIKLI OLACAK


VALİ DAVUT GÜL, “TOPLUM OLARAK AFETLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Gaziantep’te “Deprem Master Planı” protokolü imzalandı. Gaziantep Modeli’yle geliştirilen Deprem Master Planı ile şehirde meydana gelecek olası bir deprem durumunda; haberleşme, ulaşım, barınma, yardım dağıtımı gibi zaruri ihtiyaçların yol haritası belirlenecek, afetin beraberinde getireceği yangın gibi olası tehlikelerin önüne geçilecek

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) iş birliğinde “Gaziantep İli Deprem Master Planı” çalışmalarına ilişkin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Mehmet Gündüz, Elektrik Mühendisler Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep İnşaatlar Mühendisi Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Jeofizik Mühendisler Odası İl Temsilcisi Burhan Can Polat, Jeoloji Mühendisler Odası İl Temsilcisi Mehmet Tevfik Uygur, Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aykut Kocalar ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Fatma Aslı Tezel katıldı.

Vali Davut Gül, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, afetlerin ilk altı saatinde yapılması gerekenler noktasında toplumsal bilincin oluşturularak tüm vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.

2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından Afet Eğitim Yılı olarak ilan edildiğini aktaran Vali Gül,  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tarafından 81 ildeki İl Afet Risklerini Azaltma Planlarının 2021’de tamamlanması için planlama çalışması yapılması talimatı verildiği,  Gaziantep’in ise bu çalışmalara Gaziantep Modeli ile daha önceden başladığını dile getirdi.

Gül, “İki gün önce İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatı ile tüm illerde başladı.  Gaziantep olarak Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde odalarımızla birlikte daha önceden başladığımız çalışma ile fark yaratmış olduk. Dolayısıyla bu protokol onunla denk geldi. Bu protokolde çok büyük emek var. Gaziantep Modeli var. Herkesin sorunun değil çözümün bir parçası olduğu bir yöntem var. Bu anlamda da emeği geçen bütün kurumlarımıza tek tek teşekkür ediyorum” dedi.

Özellikle eğitim çalışmalarının önemli olduğuna vurgu yapan Vali Gül, “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun söylediği de tam olarak buydu; gönüllülük, herkesin bu meseleyi bir sorun olarak kabul etmesi, farkındalık oluşturulması, eğitim verilmesi. Bu sene Gaziantep’te herkesi eğitmemiz lazım. İlk altı saatte yapılması gerekenleri topluma yerleştirmemiz gerekiyor. Afetler sadece deprem olarak bakmamak lazım, afetlerin türleri çok geniş, bizim yıkılmayacak binalar yapmamız gerekiyor.  Burada da kamu kendinden başlaması lazım. Hastaneler, okullar vb. tüm kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere hepsinin deprem dayanıklılık testini tekrardan gözden geçireceğiz” diye konuştu.

 “İSTEĞİMİZ HERKESİN KENDİ BİNASININ DEPREM DAYANIKLILIK TESTLERİNİ YAPTIRMASI”

Vali Gül şöyle devam etti:

“Çürük bina ile güçlendirilmesi gereken bina da birbirinden farklı. Binayı 2000 yılından önce bütün kurallara uygun bir şekilde de yapmış olsanız onun yeni standartlara göre güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Burada binaların güçlendirilmesi gerekiyor mu, A’dan Z’ye gözden geçirmemiz lazım. Vatandaşlarımızın ise odalar, belediyeler bizim binalarımızın deprem dayanıklılık testlerini yapacak beklentisine girmemesi lazım. Burada odalarımızın gönüllü olarak yapacakları bir tespit. İsteğimiz herkesin kendi binasının deprem dayanıklılık testlerini yaptırması. Dışardan birinin gelip bunu yapmasını beklerlerse bu ne hukuken ne fiilen mümkün ne de bunun altından kalkma ihtimalimiz var”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep Modeli’nin yeniden başka bir projeyle somutlaştırılması için bir arada bulunuyoruz. Gaziantep Modeli, birlikte iş yapma modeli olarak Türkiye’ye örnek. Yaklaşık 6 yıldan beri İnşaat Mühendisleri Odası ile konuştuğumuz bir ‘Deprem’ başlığı var. Şimdi de Deprem Master Planı ile ilgili nelerin yapılacağına dair bir çalışma yürütüyoruz. Ardından TÜBİTAK’a gittik. Orada yapılmasını planladığımız çalışmanın çok daha büyük bir altyapı ile oluşturulduğunu gördük. Orada gördüğümüz teoriyi şehrimizde hızlı bir şekilde pratiğe geçirmek için harekete geçtik. TEKNOFEST, bize büyük bir fırsat verdi. TÜBİTAK başkanımız buraya geldiğinde ilk imzamızı attık. Gaziantep Büyükşehir olarak projenin getireceği bilançonun ağırlığına bakmadan bu işin içinde olacağımızı söyledik. Her şeyden önce Deprem Master Planı ile önümüzü görmemiz gerekiyor. Bundan daha da önemlisi ilgili başkanlarımız gönüllü bir şekilde ‘biz de bu işin içindeyiz’ dediler.  Olağanüstü bir kıymetli bir şey. En önemli gücün yetişmiş insan gücü olduğuna yine şahitlik ettik. Bizi yetiştiren bu memlekete biz hizmet borçluyuz. Yarın deprem olduğunda insanımıza en ufak bir şey olursa bunun sorumluluğu hepimizin üzerinde. Bizim bu bilinçle çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor.

Konuşmalar sonrasında Gaziantep’in deprem riskini en aza indirecek Deprem Master Planı için imzalar atıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlanılan “Deprem Master Planı” projesi, Gaziantep Valiliğince görevlendirilecek kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personeller ve sahada yer alacak mühendisler aracılığıyla geliştirilecek. Projenin öncelikli amacı; deprem öncesi kısa ve uzun vadeli tedbirleri belirlemek olacak, meslek odalarının katkılarıyla da öncelik verilmesi gereken çalışmalar detaylandırılarak son halini kazanacak.



HABER: SÜMEYYA TURAN 

İPEK YOLU HABER MERKEZİ

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz