İpek Yolu Haber Ajansı

EMEKLİLER TÜRKİYE MECLİSİ 1.Cİ YIL DEĞERLENDİRMESİ

Emeklilerin; ekonomik, demokratik, sosyal ve kültürel haklarını koruyup kollamak ve gasp edilen tüm haklarımızı geri almak amacıyla 24 Mart 2022 tarihinde kurulmuş bir sendikal harekettir.

Şu anda sendikalaşmaya çalışan bir sivil inisiyatif olarak faaliyet gösteriyor olsak da 25.000 kurucu üyeye ulaştığımız an, bir şölen havası ile sendikal tüzel kişilik için ilgili kuruma başvurmayı  planlıyoruz.Ülkemizde 1995 yılından beri kurulan emekli sendikaların bir türlü hukuksal statü kazanamayışı ve emekliler lehine hiç bir kazanım elde edemeyişlerinden hareketle; bütün bu yapılardan tamamen farklı bir örgütlenme modeli, çalışma tarzı ve mücadele anlayışı ile ülke ve dünya sendikal mücadelesinde yeni bir patika açıyoruz. 

 Biz 8-10 kişi ile kurulmuş bir sendika değil; fiili ve meşru sendikal anlayışla etkin, yaygın, güçlü ve kitlesel bir sendika, yani sonuç alacak bir sendika kurmayı planlıyoruz. Bunun için de dikey örgütlenmeyi ve delege sistemini reddeden, iç işleyişinde Doğrudan Demokrasi ve Doğrudan Demokratik Katılımı uygulayan bir sendikal hareket ve sendikayı inşa ediyoruz. Biz tamamen yatay bir örgütlenmeyi savunuyor ve uyguluyoruz. Delege sistemini kaldırıyor, kongre ve Genel Kurulumuzu tüm üyelerin katılımı ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu anda mahalle, köy, ilçe ve il meclisleri şeklinde örgütleniyoruz. Bütün bu meclislerin tamamının bir araya gelmesiyle de en yüksek karar organımız olan Emekliler Türkiye Meclisi oluşur. Hareketin genel politikaları burada konuşulup şekillendirilir. Meclis örgütlenmesinin olduğu her mahalle, köy, ilçe ve il; kendi yürütmesini oluşturur. Yürütmeler karar organı olmayıp icra organıdırlar. Meclisin aldığı kararların icrasını takip etmek ve günlük rutin işleri görmekle görevlidirler. Yürütmelerimizde sayı sınırı yoktur. Yürütmeler  seçimle oluşturulmaz. Gönüllülük esasına göre  görev almak isteyen herkes yürütmede görev alabilir. Yürütmelerde sayı sınırının olmaması ve gönüllü olarak çalışmak isteyen herkese yürütmelerde yer verilmesi, hem  hareket için çok fazla kişinin koşturmasının  yolunu açmakta ve hem de çalışma yükünün sadece 7 veya 9 kişinin sırtına binmesinin önüne geçmektedir.

        Emekliler Türkiye Meclisi, 13.9 milyon emekliyi tek emekliler sendikası çatısı altında birleştirmeyi ve örgütlemeyi hedeflemektedir. Bu yüzden de hiçbir siyasi parti veya siyasal oluşumun ön, yan veya arka bahçesi olmayı kabul etmez. Ortak paydamız, önce insan ve sonra da  emekli olmaktır. Bunun için de emeklilerin içinde bulunduğu bugünkü koşullara itiraz eden, bunun yerine insan onuruna yaraşır bir yaşamın inşasını hedefleyen ve bu hedefe varmak için kullanılacak araçlar, örgütlenme, mücadele ve çalışma tarzında ortaklaşabileceğimiz herkes ile ön koşulsuz birlikte örgütlenip birlikte davranmaktan yanayız.

        Henüz yolun başında olduğumuzun farkındayız ancak bizler uzun soluklu bir yola çıktık.  Bir yıllık geçmişimize bakıp bir değerlendirme yaptığımızda; hatırı sayılır bir yol aldığımızı ve faaliyet alanımızda bir patika açtığımıza tanık oluyoruz. Mutlaka Başaracağız.

 

HABER: Atiye Danış

İPEK YOLU HABER BALIKESİR

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz