İpek Yolu Haber Ajansı

Kars’ta Sağlık Kahramanları: Dağ Bayır Demeden Hastalara Umut Oluyorlar

Kars Harakani Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri biriminde görev yapan sağlık çalışanları, zorlu doğa koşullarına aldırmadan köy köy dolaşarak ihtiyaç sahibi hastalara sağlık hizmeti ulaştırıyor.

 


İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen evde sağlık uygulaması sayesinde, yatağa bağımlı ya da yürüyemeyecek durumda olan hastalar, evlerinden çıkmadan tedavi olma imkanına kavuşuyor. Kent merkeziyle birlikte Susuz ilçesine bağlı köylerde yaşayan toplam 395 hasta bu hizmetten faydalanıyor.

 

Yılın yarısında karla kaplı olan Kars’ta sağlık ekipleri, yağmur, çamur, tipi dinlemeden kimi zaman arazi araçlarıyla, kimi zaman yürüyerek zorlu arazi şartlarını aşıyor. Hastalara umut olan bu ekip, kimi zaman bir evladın yokluğunu, kimi zaman bir torunun eksikliğini doldurarak manevi bir destek de sunuyor.

 

Evde Sağlık Birimi Sorumlusu Enes Safa Yurduöz, özellikle yatağa bağımlı bireylerin hastaneye gelmelerine gerek kalmadan, evlerinde sağlık hizmeti alabildiklerini belirtti. Son beş yılda toplamda 4 bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Yurduöz, şunları dile getirdi:

 

“Şu anda aktif olarak 395 hastamızın tedavi süreçlerini takip ediyoruz. 9 kişilik profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Elimizdeki 2 araçla, her türlü hava koşuluna rağmen sağlık hizmetini en uzak köylere kadar ulaştırıyoruz. Bazen evlatları yanında olmayan hastalarımız bizi kendi çocukları gibi görüyor. Onlarla kurduğumuz bağ sayesinde, dualarını ve sevgilerini kazanıyoruz. Bu da bize büyük bir moral kaynağı oluyor.”

 

Ekibin doktorlarından Seda Genç de evde bakım hizmetlerinin hastaların yaşam kalitesine ciddi katkı sağladığını belirterek, “Gittiğimiz evlerde genel sağlık kontrollerini yapıyoruz, kronik hastalıkları olanların ilaç ve rapor işlemlerini düzenliyoruz. Gerekirse tahlil örnekleri alıyoruz. Bu sayede hastaların hastaneye gitme gerekliliği azalmış oluyor,” dedi.

 

Susuz ilçesine bağlı Kiziroğlu köyünde yaşayan Nuran Uludaş ise yaklaşık üç yıldır bu hizmetten faydalandığını belirterek, “Ne zaman arasak hemen geliyorlar. Her şeyle ilgileniyorlar, çok memnunuz. Allah razı olsun,” ifadelerini kullandı.

 

HABER:MUSTAFA ŞAYIK

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz