İpek Yolu Haber Ajansı

PENDİK’TE YAŞAYAN RECEP BAYRAM CEBİNDE TOHUM TAŞIYOR BOŞ ALANLARA AĞAÇ DİKİYOR.

İstanbul’un Pendik ilçesinde dünyaya gelen Recep Bayram, renkli karakteriyle dikkat çekiyor. Pendik sevgisi ile tanınan 55 yaşındaki Bayram, hayata geçirdiği onlarca projeyle ilçe halkının da takdirini topluyor

. Hayatını tabiatı korumaya ve mahalle kültürünü yeniden canlandırmaya adadığını söyleyen Bayram, meyve ağaçları dikiyor, çocuklar için oyun alanları oluşturuyor, sokak hayvanlarına bakıyor ve birbirinden güzel fotoğraflarla Türkiye genelinde sergiler düzenliyor. Her diktiği ağaca; Ali, Asaf ve Oya gibi isimler verdiğini söyleyen Bayram, onların bakımını da ihmal etmiyor. Tüm bu güzellikler Bayram’ın sosyal medya hesaplarında da yer alıyor.
İnsanların doğallıklarını kaybettiğini söyleyen Bayram: "Hepimiz tabiatın bir parçasıyız. Biz tabiata hükmetmiyoruz. Biz tabiatın içerisindeyiz. Her zaman doğal bir şey insanın üzerinde yer alacak. Doğal olan bir her şeyi alıp seveceksin. Tahta parçası olur, taş olur, çiçek olur... Tabiatla birlikte hareket etmemiz lazım. Ama insanlık bugün bunun derdinde değil. İnsanlar tabiatı nasıl bozarım, nasıl değiştiririm, nasıl kendime uydururum derdinde. Yeni nesilde hayret duygusu yok. İnsanlar gökyüzüne bakmıyor. İnsanların bir kuşun uçuşundan etkilenmesi mümkün değil. Bir kelebeğin o zarafetinden etkilenmiyor. Her şeyi gayet normal görüyor. Her şeyin bu kadar normal olması, normal değil. Bir gün serçeler kaybolsa bunun farkına bu şehirde kaç kişi varır? Ülkenin yüzde 90’nı serçelerin yok olduğunu emin olun anlamaz. İnsanlar sadece tüketmek ve içe dönme derdinde. Toplumla bağları yok. İnsanları toplumla nasıl kaynaştırabiliriz. Bu da aslında yerel yöneticilerin derdi olmalıdır" diye konuştu.

İnsanların sokakla bağını koparttığını belirten Bayram: "İnsanlar evlerinin balkonlarını içeri alarak sokakla bağını koparttı. Eskiden balkon vardı. Balkon çok değerliydi. Çünkü balkon evin sokağa açılan yüzüydü. Şu an eve 15 metrekare daha katacağım diye balkonlarını içeri aldılar. Şu an herkes evinde yan komşusunu tanımadan hayat yaşıyor. İnsanlar apartmanda asansörden inerken kimseye günaydın bile demiyor. Projelerimden biri, "Selam ver Pendik." Bu proje ile insanların arasında kaynaşmayı sağlamak istiyorum. Tanımadığın insana bile selam vereceksin. Selam "benden sana zarar gelmez" demektir. Yetişkinler bu tarz nezaketleri unuttu. Haliyle çocuklar bir yere gireceği zaman selam verileceğini dahi bilmiyor" dedi.

Yerel yöneticilerin topluma etki etmesi gerektiğini vurgulayan Bayram: "Belediye başkanları şehirlerine mutlaka bir fotoğrafçı, bir ressam ve bir iç mimar gözü ile bakabilmelidir. Ayrıntılarla halkı yakalayabilmeli. Önlerinde fotoğraf çekilmeye değer eserler bırakmalı. O şehrin ruhunu yansıtmalıdır. Belediye başkanı olmak isteyen kendine "ben bu şehre neden gelmeliyim? Göreve geldiğimde bu şehre ne katabilirim?" diye sormalıdır. Mesela ben belediye başkanı olsam şehrimdeki en yaşlı ağaçla gurur duyardım ve gider onunla fotoğraf çekinirdim. Pendik’te benim çok sevdiğim ağaçlar var. O ağaçları ziyaret etmeye gidiyorum. Bu o kadar önemli ki insanlar bunlardan uzak. Herkes hangi arabayı alayım? Evi nereden alayım? Evin içine ne koyayım? diye dertleniyor" ifadelerini kullandı.

Bayram, 15 Temmuz şehitleri için gerçekleştirmek istediği "Meyve Ağacı Hatıra Ormanı" projesiyle ilgili de şunları söyledi: "2016’dan beri bu projeyi hayal ediyordum. Bu yıl Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin bu projeyi konuştum. Belediye başkanı "bu projeye destek verebiliriz" dedi. Bunun için sosyal medyada destek istedim. Yaklaşık 30-35 bin TL para toplandı. Ayrıca okul bahçelerine de bu meyve ağaçlarını ekeceğiz. Zeytin, elma, armut gibi ağaçlar ekeceğiz. Ağaçların üzerine de barkod koyacağız. Bu barkodu okutanlar, ağacın adını, yaşını, Pendik’te kaç tane olduğu hepsini öğrenebilecek."

Pendik’in birçok yerine çocuklar için oyun alanı oluşturduğunu söyleyen Bayram: "Hep şu sloganı söylüyorum. Küçük güzellikler hayatın elmaslarıdır. Bu fikir çerçevesinde Pendik’in birçok yerine sek sekler çizdim. Yetişkinler bu sek sekleri gördüğünde çocukluğuna dönüp gülümsese bile çok mutlu oluyorum. Sek sekleri çizdikten sonra bir kafede oturdum ve gelip geçenleri izledim. 3 yaşından, 40 yaşına kadar herkesin oynadığını gördüm. Çocukluğunu yaşama hissi benim için çok önemli. Bunu anlayacak insan biz de çok az" dedi.

Düzenlediği sergiler hakkında konuşan Bayram, unutamadığı anısını şu sözlerle anlattı: "Bir gün Antalya Kepez’den beni sosyal medyada takip eden biri aradı. "Recep Bey herkese projeler üretiyorsunuz. Ben Kepez’de okul müdür yardımcısıyım. Bizim için nasıl bir proje yapabilirsiniz?" dedi. "Fotoğraf sergisi yapalım" dedim. Bunu duyunca çok sevindi. Benim de sergilerden kalan 22 fotoğrafım vardı. Paket yaptım buradan Kepez’e gönderdim. 3 gün sonra fotoğrafları gönderdiğim kadın beni sevinçle aradı. "Çok güzel fotoğraflar. Okul müdürümüz ve öğretmenler çok beğendi fotoğrafları. 2 okul daha beğendi fotoğrafları orada da sergileyebilir miyiz?" dedi. "Tabi" dedim. 2 okulda daha sergi yapıldı. Sonra bu işi büyüttüm. Fotoğraflarımı Şırnak, Cizre’ye gönderdim. Oradan Beytüşşebap’a gönderdim. Beytüşşebap’ın ilk fotoğraf sergisindeki fotoğraflar bana aitti. Ondan sonra sırasıyla; Adana, Erzurum, Tokat, Konya en son da kendi memleketim Bayburt’ta sergiler düzenledim. Okullar açılsın sergilere devam edeceğim."


HABER: ÖZKAN GÜLİ 
İPEK YOLU HABER İSTANBUL

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz