İpek Yolu Haber Ajansı

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI “İLERİ VERİMLİ MİLLİ ENDÜSTRİ (İVME) FİNANSMAN PAKETİ VE KGF DESTEK KREDİLERİ” KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından Ülkemizde ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı ve ihracat/döviz geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesi hedefiyle İVME Finansman Paketi oluşturulmuştur.

Söz konusu İVME Finansman Paketi kapsamında, Halk Bankası Çanakkale Şubesi, Kredi Garanti Fonu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ve Çanakkale Ticaret Borsası işbirliği ile “İleri Verimli Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi ve Kredi Garanti Fonu Destek Kredileri” konusunda 27.06. 2019 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve takım elbise

İş dünyası temsilcilerini bir araya getiren toplantıya Halk Bankası Balıkesir Bölge Koordinatörü Gökhan Sümer, Halk Bankası Balıkesir Kobi ve Bireysel Pazarlama Bölüm Müdürü Kerem Ünlü, , Halk Bankası Genel Müdürlüğü İstanbul Ticari Pazarlama Müdürü Cihan Gökmen, Halk Bankası Bölge Ticari ve Kobi Pazarlama Yetkilisi Engin Türkoğlu, Bölge Kredi Tahsis Yönetimi Bölüm Yöneticisi Ercan Yalçın, Çanakkale Şube Müdürü Vahdettin Madyan, Halk Bankası İlçe Müdürleri, Kredi Garanti Fonu A.Ş. Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbay, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Öcal, Esnaf Kefalet Koop. Başkanı İbrahim Ejder, İlçe Esnaf Kefalet Koop. Başkanları, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal ve Oda ve Borsa Üyeleri, Genç Girişimcileri katılım sağladı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Halk Bankası, Kredi Garanti Fonu ve Ticaret Sanayi Odası işbirliğinde düzenlemiş olduğumuz toplantıya hoş geldiniz diyerek sözlerine başladı.

Başkan Deniz, “Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bu istikrar ve dinamizmlerini korumak adına sağlanan teşviklerin sürdürülmesi ve kredi kuruluşları tarafından da desteklenmesi önemlidir. Ancak, KOBİ’ler yapısal özellikleri nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başında uygun koşullu finansmana erişim sorunu gelmektedir. Bu sorunlar KOBİ’lerin yapısal sorunlarından kaynaklandığı gibi, kısmen de olsa kredi kuruluşlarının çalışma esaslarından da kaynaklanabilmektedir. İşte bu bağlamda KOBİ’lerin finansmana erişiminde en önemli anahtar işlevini Kredi Garanti Fonları görmektedir.

İlimizde faaliyet gösteren işletmelerimizin ve girişimcilerimizin devlet desteklerinden daha fazla sayıda ve daha etkin bir şekilde faydalanabilmesi amacıyla sürekli eğitim seminerleri, konferanslar düzenlemekteyiz.

İstihdamın arttırılmasına yönelik yapmış olduğumuz çalışmalarının yanında finansmanda ve girdi maliyetlerinin azaltılmasında da Çanakkale Ticaret Borsası olarak çalışmalar yaptık. Üyelerimizin en büyük sorunlarından biri olan Finansmana erişim ile ilgili Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi olarak imkanlarımız ölçüsünde geçtiğimiz iki yılda kredilerde durgunluğun yaşandığı ve faizlerin yükseldiği dönemlerde TOBB desteği ile Nefes Kredisi’ni başlatarak Borsamız üyesi Kobilere destek olduk.

Başkan Deniz ayrıca, Geçtiğimiz günlerde, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak tarafından ‘İvme Finansman Paketi’ kapsamında 3 kamu bankasının aracılığıyla, hammadde ve aramalı imalatı, makine imalatı ve tarım alanlarında toplamda 30 milyar liralık finansman sağlanacağını duyuruldu. Bu paket,  finansman imkânının yatırım, üretim ve istihdam seferberliğine yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Sayın Bakanımız tarafından açıklanan destekler Ülkemiz ve İlimizde birçok alanın desteklenmesine önemli katkı sağlayacaktır.

Konu ile ilgili Halk bankası Bölge Müdürlüğümüz ve Kredi Garanti Fonu Müdürümüz birazdan sizlere detaylı bilgiler verecekler. Toplantının verimli geçmesini ve tüm kesimlere fayda sağlamasını diliyorum” dedi.

Abdullah Deniz’in ardından açılış konuşması gerçekleştiren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı T.Selçuk Semizoğlu, katılımcılara hoş geldiniz diyerek, saygıyla selamladı.

T.Selçuk Semizoğlu“Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durumu üretmeden tüketmek olduğunu birçoğumuz katılıyordur. Her platformda şunu ifade ediyorum. Etmeye de devam edeceğim. Üretmeden tükettiğimiz sürece bizi çok daha kötü günler bekliyor. Ankara’da ve çeşitli yerlerde banka genel müdürleri ile yaptığımız toplantılarda, Bankaların tüketici kredisinden çok üretene, üretici kredisine yönelmeleri gerektiğini, ürettiğimiz ile kazandığımız ile tüketelim”.

Çanakkale özeline indiğimiz zaman zaten veriler gösteriyor. Bölge Müdürümüz ve Şube Müdürümüz Çanakkale’de gerekeni yapmışlar.

Bizim asıl değerlerimiz şunlar. Ezine Gıda İhtisas OSB altyapı çalışmaları tamamlandı. Bir yıla yakın bir sürede arsa tahsisleri başlayacak. Bursa 91 parselde, 91 tane fabrika başlayacak. Çanakkale OSB’de yeni ihracata başlayan firmalarımız var. Çanakkale özelinde ben umutluyum. Bizler, Bayramiç Beyazını işleyip, paketleyip, katma değerini alıp satalım., Biz ormanı biçerek, ihraç edelim. Kendi kendimize satmayalım, dışarıdan mobilya almayalım. Biz dışarıya satalım. Biz bu destekler için üretici desteği için Sayın Müdürümüze söyledik.  Bu toplantıyı onun için organize ettik. Değerli yatırımcılarında, üyelerimizin de önlerine daha güvenli, yatırıma istekli bir şekilde bakmaları için buradayız.

Halk Bankası Balıkesir Bölge Koordinatörü Gökhan Sümer gerçekleştirdiği sunumda, Halk Bankasının mevcut durumu, aktif toplam, nakdi kredi ve mevduat oranlarından bahsetti.

Sektörlerin gelişimi, sektör gelişimine bağlı olarak Bölge gelişimini değerlendiren Gökhan Sümer, aktif toplamı, nakdi krediler, ticari krediler, gayri nakdi krediler, toplam kredilerde Bölge gelişim oranlarının sektör gelişim oranlarının üzerinde olduğunu belirterek, Halk Bankası Bölgesi olarak önemli bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

Kredi Garanti Fonu A.Ş. Balıkesir Şube Müdürü Kubilay Özbaykonuşmasında; Balıkesir’de bulunan, Balıkesir ile Çanakkale’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere, çiftçilere, esnaf ve sanatkârlar ile serbest meslek mensuplarına daha fazla destek olabilmeyi amaçlayan Kredi Garanti Fonu A.Ş.’nin işlevi ile ilgili detaylı bilgiler sundu.

Kredi Garanti Fonunun çalışma esasları hakkında bilgiler veren Müdür Özbay; KGF’nin öncelikli amacının Girişimcilerin ve Kobilerin finansmana kolay ulaşabilmesi, cesaretlendirilmesi, teşvik edilmesi ve rekabetin yaygınlaştırılarak, üretimin çeşitlendirilmesi, işletmelerin istihdam artışına katkı sağlaması yoluyla Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmelerin uzun vade ve düşük faizli kredi kullanmasını sağlamaktır.”dedi.

Halk Bankası Balıkesir Kobi ve Bireysel Pazarlama Bölüm Müdürü Kerem Ünlü İVME Finansman Paketi Desteği sunum gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen sunumda; İvme Finansman Paketi’nin, ülkemizde ithalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı ve ihracat/döviz geliri potansiyeli yüksek sektörlerin desteklenmesi amacıyla oluşturulduğu belirtilerek bu paket kapsamında; yeni ve kapasite artırımı/yenileme şeklindeki yatırımlar, seçili sektörlerde üretilmiş yeni ve yerli makine satın alımını içeren alıcı yatırımları ile tüm bu yatırımcılara bağlı işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilebileceği ifade edildi.

 

Sunumda ayrıca; geniş bir sektöre yönelik olarak işletme finansmanı ve yatırım finansmanı şeklinde iki kategoride kredi sağlanacağını, kredilerin DİBS (Devlet İç Borçlanma Senedi) ve Enflasyon Endeksli olarak 2 ile 10 yıl arası vadelerle kullandırılacağını belirttiler. Yetkililerin, sanayicilerin sorularının cevaplamasının ardından bankalar ve sanayiciler ikili özel görüşmeler gerçekleştirdi

HABER: ORHAN OYANIK
İPEKYOLU HABER ÇANAKKALE

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz