İpek Yolu Haber Ajansı

DİYANET AÇIKLADI: KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLMELİDİR?


 

Kurban Bayramını kutladığımız bu günlerde, kurban etinin paylaşılması konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bilgi verildi. Bu konularda şu açıklamalar yapıldı.

 

KURBAN ETİNİN PAYLAŞILMASI:

 

İslam aleminin büyük bir heyecanla beklediği Kurban Bayramı coşku ile kutlanıyor. Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban etinin nasıl dağıtılacağı merak ediliyor..

Kurban etinin dağıtımı, kişinin içinde bulunduğu şartlara göre farklılıklar göstermektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, kurban sahibi kurbanın etinden yiyebilir, bakmakla yükümlü bulunduğu kimselere yedirebilir; ancak etinin bir kısmını da dağıtması gerekir. Kesin bir ölçü olmamakla birlikte dinî geleneğe göre, kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi, birlikte değerlendirilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılması şeklinde olması gerektiği ifade edildi.

 

Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinin de mümkün olacağı belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde, kurban eti dağıtımıyla ilgili bazı hususlarda bilgi verilmektedir. Bü konuda şöyle denilmektedir::

 

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

 

KURBANIN PAY EDİLMESİ NASIL OLMALIDIR?

Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği kurban kesiminde et pay etme konusunda da dini bilgiler Diyanet tarafından açıklandı.

 

Eti tartarak, eşit olarak paylaşmak gerekir. Yağ, sakatat ve yenilen her şey paylaşılır. Tartmadan bölüşüp helâlleşmenin caiz olmayacağını açıklayan Dinayet İşleri Başkanlığı, kurbanın etini eşit olarak tarttıktan sonra, paylaşmak için kur’a çekmek caiz ve sünnettir diyerek açıklamalarda bulundu.




HABER: CAFER GENÇ 

İPEK YOLU HABER BURSA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz