İpek Yolu Haber Ajansı

FACEBOOK BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI

FACEBOOK BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI

FACEBOOK BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI



Facebook bağımlılığı saatlerce Facebook’ta vakit geçirmek, sürekli durum güncellemesi yapmak, profilinizi durmadan yenilemek ve başkalarının profillerine göz atarak zamanınızı tüketmek olarak kendini gösterir. Bu bağımlılıktan kurtulamayan insanlar, günlük işlerini aksatmaya ve psikolojik olarak kendilerine zarar vermeye başlarlar.


Daniel Wallen, Facebook bağımlılığından kurtulmaya çalışan bir isimdir. Yazmış olduğu yazıda Facebook bağımlılığının neden ortaya çıktığına değinmiştir. Bununla birlikte yazıyı okuyan kişilere kurtulma konusunda birkaç tavsiye sunmuştur. Ona göre bu bağımlılıkla mücadele etmek istiyorsanız ilk olarak Facebook bağımlılığını ortaya çıkaran psikolojik nedenleri anlamalısınız.

FACEBOOK BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMANIN YOLLARI

Sosyal medya bağımlılığı son dönemlerde sıkça konuşulmaya başlanan bir konudur. Psikologlar bu konunun üzerinde önemle durmaktadır çünkü mobil platformların yaygınlaşması ile bu bağımlılık giderek artış göstermektedir. Sosyal medyayı kullanan herkesin bağımlı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Fakat belirli sosyal medya sitelerinde gereğinden fazla vakit geçiriyorsanız ve günlük işlerinize ayırmanız gereken vakti kısıtlama yoluna gidiyorsanız bağımlı olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Kitaplar ve okuma ile bu konunun ne ilgisi var diye düşünebilirsiniz. Yazıyı okumaya devam ederseniz neden ilgili olduğunu hemen öğrenebilirsiniz. Bu konuyu ele almayı Daniel Wallen isimli kişinin yazmış olduğu yazıyı okuduktan sonra karar verdim. Okurken onun yazısından belirli kısımlarla karşılaşabilirsiniz.
Kaynak: 5 Psychological Reasons You Are Addicted to Facebook and 5 Ways to Break the Habit @ Lifehack.org

Erteleme Hastalığı: Facebook’ta dakikalarca kaydırma yapan kişilerde erteleme hastalığı veya alışkanlığı bulunabilir. Facebook’ta sayfayı ne kadar aşağı indirirseniz indirin mutlaka karşınıza göz atabilecek yeni bir şeyler geleceği aşikardır. Siz bu yeni şeylere göz atarken vakit hızlı geçer. Bir süre sonra normal işlerinizi ertelemeye başlayarak Facebook’ta daha fazla vakit geçirmeye çalışmanın sonucu erteleme hastalığına mahkum olmaktır.

Kararsızlık: Facebook’ta sürekli paylaşım yapmak tereddütler ve kararsızlıklarla boğuşmak anlamına gelir. Ancak bunun yanında yalnızlık hissiyle yaşadığınız anlamına gelebilir. Sürekli olarak her şeyi paylaşmak, arkadaşlarınızın fikirlerini ve düşüncelerini almak yalnızlık çektiğinizi ve bunu gidermek için bir şeyler yapma gereği duyduğunuzun bir göstergesidir.

Yersiz Düşkünlük: Facebook’a girip eski sevgilinizin profiline göz atıyor musunuz? Bunu gün içerisinde belirli aralıklarla gerçekleştiriyor musunuz? Bu durumda sizde yersiz düşkünlük problemi olabilir. Facebook size insanlarla daha kolay iletişim kurma şansı sunabilir. Bunu uygun biçimde kullandığınız sürece bir sorun yoktur fakat geçmişe bağlı kalarak yaşamaya çalışmak kendi kendinizi rahatsız etmeniz anlamına gelmektedir.

Sabırsızlık: Sürekli olarak Facebook bildirimlerinizi mi kontrol ediyorsunuz? Eğer öyleyse inkar etseniz bile sabırsızlık ile boğuşuyorsunuz demektir. Facebook bildirimlerini sürekli olarak kontrol etmeye devam ederseniz sonunda sabırsızlığa yenik düşüp kendinizi daha fazla vakit harcamaya kaptıracaksınız demektir.

Eksiklik: Sürekli olarak Facebook sayfanızı yeniliyor musunuz? Bu durumda hiçbir şeyi kaçırmak istemiyorsunuz demektir. Bir şeyi kaçırdığınız zaman bir eksiklik hissedeceğinizi düşünürsünüz. Bu nedenle sürekli olarak sayfayı yeniler ve en son gelişmelerden anında haberdar olmaya çalışırsınız. Bunun bir sonu yoktur çünkü her zaman yeni bir şeyler karşınıza çıkabilir.

Daniel Wallen, Facebook bağımlılığına sahip olmanıza neden olan psikolojik durumları bu şekilde ifade etmiştir. Facebook bağımlılığından kurtulmaya çalışan birisinin tecrübelerinden yararlanarak kendinize bir dur diyebilirsiniz. Nitekim, yazının geri kalan kısmında basit ve uygulanabilir birkaç yöntemden söz etmiştir. Bu yöntemler dahil olmak üzere daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız lütfen bu yazıyı okumaya devam edin.

1. FACEBOOK BAĞIMLISI OLDUĞUNUZU KABUL EDİN

Facebook bağımlılığınızı ortadan kaldırmak istiyorsanız ilk önce bağımlı olduğunuzu kabul etmelisiniz. Kabul etmediğiniz bir şeyi yenmeye çalışmak gerçekçi olmayacaktır. Bağımlı olmak utanılacak bir durum değildir. En azından kendinizi bu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan bir kişi için kusur olarak görülmemelidir.

2. FACEBOOK’TA NELER YAPTIĞINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

İnternet ortamına girdiğiniz andan itibaren Facebook’a dalıp gitmek yerine kendinize basit sorular yöneltmeye çalışın. “Facebook bana ne kazandırıyor?” veya “Facebook’ta neler yapıyorum?” gibi soruları kendinize yönelterek Facebook’un hayatınıza kattığı değeri belirleyin.
Elinizde hiçbir şey bilmediğiniz bir sınavda teslim ettiğiniz boş bir kağıt yer alabilir. Facebook hayatınıza büyük değerler katmaz. Sizi sadece büyüsüne kapılma konusunda ikna etmeye çalışır. Bunu başardığı zaman olacaklar ortadadır. Yeni paylaşımlar, yeni beğeniler, daima yenilikler ve bunların peşinden gitmeye uğraşan bir insan. Zamanını boşa harcamaya odaklanmış bir insan olmaktan kaçınmalı ve kendinizi bu durumdan uzak tutmaya çalışmalısınız.

3. FACEBOOK’UN DEĞERİNİ BELİRLEYİN

Facebook’u kullanıyorsanız sizin için bir değeri olmalıdır. Vakit geçirmek için kullanmanın yanında bu platformu iş için kullanıyor olabilirsiniz. Facebook’u iş için kullananların bahaneleri genellikle normal kullanıcılardan daha fazladır. Fakat bu bahanelerin çok gerçekçi bahanelerden oluşmayacağını bilmelisiniz.
Facebook hayatınıza bir değer katıyorsa bunun ne olduğunu bulmalısınız. Kişisel hayatınızı veya iş hayatınızı daha iyi bir noktaya taşıyor mu? Taşıyorsa bunun sınırları nelerdir? Bunları belirledikten sonra Facebook’ta yapabileceğiniz geri kalan eylemlerden uzak durmaya çalışmalısınız.

Örneğin, işiniz gereği bir Facebook sayfasının yöneticisiyseniz düzenli olarak gelen mesajları veya bildirimleri kontrol etmeniz gerekir. Bunu periyodik olarak gerçekleştirip Facebook’un işinize yaramayacak diğer özelliklerini görmezden gelmeniz gerekir. Bağımlılığınızı yenmek istiyorsanız bunu yapmayı başarmalısınız.
 

4. ALIŞKANLIĞI TETİKLEYEN UNSURLARI BULUN

Yukarıda yer alan psikolojik nedenlere tekrardan göz atın. Göz attığınız bu nedenlerden ve durumlardan hangisini yaşıyorsunuz? Saatlerce Facebook haber kaynağını yeniliyor musunuz? Sürekli olarak bildirimleri mi kontrol ediyorsunuz? Bunları gözden geçirin ve not edin.
Ortaya çıkan bu durumların nerede ve ne zaman yaşandığını fark etmeye çalışın. Bununla birlikte, bu alışkanlığı yerine getirmediğiniz zaman ne tür psikolojik durumlar içerisine girdiğinizi gözlemleyin. Alışkanlığı yerine getirmediğiniz zaman stres, terleme, korku, tedirginlik gibi çeşitli psikolojik durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

5. ALIŞKANLIĞI DAHA FAYDALI BİR ALIŞKANLIKLA DEĞİŞTİRİN

Facebook vaktinizi geçirdiğiniz bir alan olabilir. İletişim kurduğunuz, sohbet ettiğiniz bir platform olabilir ama size zarar veriyorsa burada kalmanızın bir anlamı yoktur. Dolayısıyla sahip olduğunuz bu alışkanlığı daha faydalı bir alışkanlıkla değiştirmelisiniz.
Bu noktada, ne tür alışkanlıklara sahip olabileceğinizi düşünmelisiniz. Facebook’un sizi neden bağımlı hale dönüştürdüğünü unutmayın. Benzer bağımlılıkla uğraşmak istemiyorsanız dikkatlice yeni bir alışkanlık seçin. Örneğin, Facebook kullanmayı bırakıp Twitter kullanmaya başlamak “faydalı bir alışkanlık” olarak değerlendirilmeyebilir.
Henüz sahip olmadıysanız okuma alışkanlığına sahip olmayı düşünebilirsiniz. Facebook gibi sosyal medya kanallarından daha az vakit alıcı ama daha öğretici ve eğlendirici bir alışkanlıktır. Ne kadar fazla kitap okursanız o kadar fazla şey öğrenebilirsiniz. Öğrendiklerinizi gündelik hayatınızda kullanmaya başladığınızda ise her anlamda verimliliğinizi yükseltmiş olursunuz.
https://www.grisayfalar.com/okuma-aliskanligi-nasil-kazanilir/

6. BAHANELERİ BİR KENARA BIRAKIN

Bazı insanlar sosyal medyayı haberleri takip etmek için kullanıyorum şeklinde bahaneler üretmektedir. Aslına bakarsanız geçerli bir bahane ama alternatifleri düşünülmeden üretilmiş bir bahane. Haberleri okumak için takip ettiğiniz gazetelerin resmi sitelerine gitmek zorunda kalıyorsanız sosyal medyayı değil RSS kaynaklarını takip etmeyi düşünebilirsiniz.

Feedly: Bu hizmet sayesinde dilediğiniz sitenin RSS kaynaklarını hızlı bir biçimde takip edebilirsiniz. Böylece sosyal medyada haber ayıklamak yerine haberlere tek bir noktadan ulaşabilirsiniz. Feedly mobil uygulama olarak kullanılabilmektedir.

Google Haberler: Haberlere göz atmak istediğiniz an hemen ziyaret edebileceğiniz bir adrestir. Birçok ulusal ve uluslararası gazetenin haberlerine anında tek bir noktadan ulaşabilirsiniz.

Facebook’tan çıkmamak için kendinize bahaneler üretmeyi bir kenara bırakın. Böyle davranmaya devam ettiğiniz sürece sahip olduğunuz bağımlılığı yenebilmek için daha fazla çabaya ve uğraşa gerek duyarsınız.

7. MOBİL UYGULAMALARDAN KURTULUN

Facebook bağımlılığınız kontrol edemeyeceğiniz derecede yüksekse profesyonel destek almayı düşünmelisiniz. Bu desteğin ilk adımında uzmanlar sosyal medya uygulamalarını cep telefonunuzdan ve diğer mobil cihazlardan kaldırmanızı isteyeceklerdir. Bunu yaptığınız zaman Facebook veya diğer sosyal medya platformlarıyla aranıza bir mesafe koymuş olursunuz.
Mobil uygulamaları telefonunuzdan veya diğer cihazlardan kaldırmış olmanız her şeyin çözümü olmayacaktır. Fakat bu bağımlılıktan kurtulmak için ilk ve en önemli adımı atmış olursunuz.

Burada yer alan basit adımlar sayesinde Facebook bağımlılığını yenmeyi başarabilirsiniz. Dikkat ettiyseniz her şey kendinizi tanımaktan geçiyor. Eğer gerçekleri kabullenmeyi reddederseniz bir arpa boyu dahi yol gidemezsiniz. Facebook bağımlılığından kurtulduğunuzda neler olacağını merak ediyor musunuz? Öyleyse okumaya devam edin.

8. FACEBOOK’U PRATİK KULLANIMA DAHİL EDİN

Facebook’tan uzaklaşmak yaşadığınız bağımlılığı ortadan kaldırabilecek olsa bile bazen Facebook’u gereği kadar kullanmayı düşünüp çözüm üretmeyi düşünebilirsiniz. Bunu yapabilmek için öncelikle nelere ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Bununla birlikte Facebook’u yaşamınızda faydalı bulduğunuz pratik kullanıma dahil etmeye çalışın.
Facebook fazla vaktinizi aldığı zaman kullanışsız ama iletişim veya sohbet gibi ihtiyaçlarınızı giderdiği zaman kullanışlı bir ortamdır. Önemli olan durum onu kullanırken kendinizi kontrol etmek, sürekli olarak sayfaları yenilemekten, profil fotoğrafı değiştirmekten veya durum güncellemesi yapmaktan vazgeçmektir. Facebook’u hayatınıza fayda sağlayacak şekilde kullandığınız zaman onu pratik kullanıma dahil etmiş olursunuz.

9. GEREKSİZ KİŞİLERLE ARKADAŞ OLMAYIN

Facebook’ta yapıp yapabileceğiniz en büyük yanlışlardan birisi daha fazla arkadaş bulmaya çalışmaktır. Eğer bunu yaparsanız kısa süre içerisinde kendinizi bir yarışın içerisinde bulursunuz. Bu yarışın galibi yoktur çünkü bir bitiş noktası yer almamaktadır.
Facebook’ta kurduğunuz arkadaşlıklara dikkat etmelisiniz. Bazı insanlarla arkadaş olmak sinir bozucu olabilir. Her ne kadar memnun olacağınızı düşünseniz bile istemediğiniz türden paylaşımların yapılmasına engel olamazsınız. Ruh haliniz sürekli olarak değişim gösterir. Bu sizi yorar ve kısa sürede psikolojinizi olumsuz yönde etkiler. Facebook bağımlısı kişilerin diğer insanlara göre daha kıskanç olmasının nedenlerinden birisi budur.

10. FACEBOOK BAĞIMLIĞININ OLUMSUZ ETKİLERİNİ FARK EDİN

Facebook elverişli bir biçimde kullanıldığında kullanışlı olabilen bir sosyal platformdur. Bu tanımın dışında kalan her türlü kullanım sizi bir adım daha Facebook bağımlılığına yaklaştırır. Facebook bağımlılığının sizi getirebileceği en kötü noktayı düşünün. Sinirli, kıskanç, sürekli yalnız olduğunu ve kendini eksik hisseden birisi olmak ister miydiniz? Sanırım cevabınız hayır. Öyleyse Facebook bağımlılığından kurtulmalı veya bu yöne doğru gitmekten kendinizi korumalısınız.
Burada yer alan basit adımlar sayesinde Facebook bağımlılığını yenmeyi başarabilirsiniz. Kendinizi tanımanız ve kendinizi tanıdıkça atacağınız adımları iyi hesaplamanız gerekiyor. Facebook bağımlısı olduğunuzu kabul etmeli ve bu bağımlılığın size getireceği olumsuz etkileri görmelisiniz.
Facebook bağımlılığının size zarar verebileceğine hala inanmıyor musunuz? Öyleyse Facebook kullanımını azalttığınız zaman elde edeceğiniz kazançlar hakkında bilgi edinmeye çalışabilirsiniz. Okumaya devam edin ve neler kazanacağınızı öğrenin.

FACEBOOK KULLANIMI AZALTILDIĞINDA KAZANACAKLARINIZ

Sosyal medya bir anlamda hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Fakat gereğinden fazla vakit geçirildiğinde hayatımıza zarar vermeye başlayabilir. İletişim kurmak ve sohbet etmek için sosyal medyayı kullanan kişiler sohbetlerini bitirdiklerinde sosyal medyadan ayrılırlar. Bazı insanlar ise sosyal medyayı bir sohbet ve iletişim kanalı olarak değil vakit öldürme kanalı olarak görürler. Bunun getirisi gereksiz vakit kaybı ve bağımlılık olabilmektedir.
Facebook en çok kullanılan sosyal medya kanallarından birisidir. Facebook kullanımını azaltan kişiler hayatlarında yeniden güneşin açtığını düşünürler çünkü gereksiz birçok şeyden kendilerini kurtarmayı başarmışlardır. Facebook kullanımı azaltıldığında insanların hayatında yaşanan değişiklikler kısa süre içerisinde fark edilebilmektedir.

1. HAYATINIZIN FARKINDA OLURSUNUZ

Önünüzde bulunan ekrana saatlerce bakarak vakit geçirmeniz etrafınızda olan biteni göremediğiniz anlamına gelmektedir. Belki iş yerinde, belki evde ve belki okulda Facebook’a dalıp gidiyor olabilirsiniz. Sonuç ne olabilir? Sonuç yaptığınız işi hakkıyla yerine getiremezsiniz. Evde yapılacak işleri aksatmaya başlarsınız. Okulda dikkatiniz çok daha çabuk dağılır.
Facebook’u gereği kadar kullanmanız durumunda hayatta neler olup bittiğinin farkında olursunuz.

2. VERİMLİLİĞİNİZİ YÜKSELTİRSİNİZ

Facebook ciddi anlamda verimlilik düşmanı bir platformdur. Bu onun işlevi değildir. Bu insanın ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Artık yoğun bir biçimde bilgisayarlardan halledilen işlerin olması nedeniyle verimliliğiniz bilgisayar uygulamalarını ne kadar elverişli kullandığınızla ilgili bir durum olur. İnternet ortamında bilgi ararken Facebook’tan gelecek bir bildirimin dikkatinizi tamamen dağıtabilir. Bir bakayım dediğinizde dakikalarınızı orada tüketmeye başlarsınız ve verimliliğiniz dikkat çekici miktarda düşüş gösterir.
Facebook’u gereğinden fazla kullanmayarak verimliliğinizi önemli ölçüde yükseltebilirsiniz.

3. ZAMAN KAYBINI ÖNLERSİNİZ

Hayatta en değerli unsurun zaman olduğunu düşünmekteyim. Zaman kaybedildiğinde geri kazanılamayacak bir unsurdur. Sadece Facebook değil diğer tüm sosyal medya platformları zamanı boşa harcama konusunda önemli katkılara sahiptirler. Sosyal medyada geçirilen zamanı kontrol etmeniz çok kolay değildir. Neler yeni bir bakayım dediğiniz an dakikalarınızı kaybetmeyi göze almışsınız demektir.
Facebook’u ve diğer sosyal medya platformlarını kararında kullanarak zamanınızı daha verimli işlere ayırabilirsiniz.

4. BAŞARIYA DAHA YAKIN OLURSUNUZ

Başarı, belirlediğiniz hedefleri elde etmek anlamına gelmektedir. Facebook’ta hedefiniz ne olabilir? Gerçekten bir hedefiniz olabileceğini düşünüyor musunuz? Facebook doğası gereği sonsuz eyleme sahip bir platformdur. Asla bir şeyi tam anlamıyla bitirmiş olmazsınız. Normal hayatınıza döndüğünüzde ise kitap okumak, belirli bir mesafeyi koşmak veya bahçeyi sulamak gibi çeşitli bitirilebilir işlerle uğraşabilirsiniz. Bir şeyleri bitirdiğiniz zaman kendinize olan güveniniz artış gösterir ve başarıya daha yakın olabilirsiniz.
Facebook’ta yapacaklarınızın bir sınırı olmadığından bir şeyleri başarma hissine kapılma olasılığınız oldukça düşüktür.

5. KENDİNİZİ DAHA İYİ HİSSEDERSİNİZ

Bu öylesine söylenmiş bir durum değildir. Facebook’u çok sık kullanmadığınız zaman kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bunların nedenleri çok farklı başlıklarda ele alınabilir. Bir durum güncellemesi yaptığınızda bunu kimse beğenmediyse, doğru bir şey yapmış olsanız bile yanlış yaptığınızı düşünürsünüz. Fotoğraf paylaştığınız zaman birileri güzel olduğunuzu söylemediğinde kendinizi çirkin hissedebilirsiniz. İnsanların sizden daha başarılı olduğunu görmek sizi kısa sürede bunalıma doğru sürükleyebilir.
Facebook’a sürekli bakmayarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Hatta hesabınızı kapattığınız zaman daha özgür ve rahat bir insan olabilirsiniz.

6. HAYATINIZDAN MEMNUNİYET DUYARSINIZ

Facebook sürekli olarak insanların yeni durum güncellemelerinin yer aldığı bir platformdur. Yeni ev alan, yeni araba alan, yeni başka bir ürün alan bir kişi anında bunu Facebook’ta paylaşmayı uygun görebilir. Siz bu paylaşımları görmeye devam ettiğiniz zaman kendi hayatınızdan duyduğunuz memnuniyeti azaltmaya başlarsınız ve kıskanç bir insan olmaya doğru ilerlersiniz.
Facebook’a ayırdığınız vakti azaltıp insanların paylaşımlarına sürekli göz atmayı bıraktığınız zaman hayatınızdan daha memnun olabilirsiniz.
Bunların arasına daha fazla şey eklenebilir. Fakat verilmek istenen mesaj ortadadır. Sosyal medya kötü değildir ama ona bağımlı kalmak oldukça kötüdür. Facebook veya başka bir sosyal medyaya bağımlı kaldığınızda hayatınızın çok daha kötü bir noktaya doğru ilerlediğini fark etmeniz gerekmektedir. Tekrar özetlemek gerekirse Facebook’u gereğinden fazla kullanmayı bıraktığınız zaman kazanç üstüne kazanç elde edebilirsiniz.

Sosyal medyanın meydana getirdiği zaman kaybından kurtulursunuz.

Sosyal medya nedeniyle ortaya çıkan motivasyon probleminizi ortadan kaldırırsınız.

Sosyal medya nedeniyle ortaya çıkan bilgi kirliliğiyle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Sosyal medyada size rahatsızlık veren insanlarla muhatap olmaktan kurtulabilirsiniz.

Sosyal medyanın tahrip ettiği iletişim becerilerinizi geri kazanma şansını elde edersiniz.

Sosyal medya bağımlısı olduğunuzu kabul etmiyor olabilirsiniz. Yazının en başında yer alan belirtilerden herhangi birini yerine getiriyorsanız sosyal medya bağımlısınız demektir. Kendinizi rahatlatmak adına sosyal medya kullanımı azaltmaya özen gösterin.

YAZAR HAKKINDA



KAAN KARADENİZ

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri insanlarla buluşturmaktır.



ORHAN OYANIK
 İPEKYOLU HABER ÇANAKKALE ORHAN 





Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz