İpek Yolu Haber Ajansı

MHP, Sel Felaketiyle İlgili İncelemelerinin Raporunu Kamuoyuna Duyurdu

Bursa’nın Kestel ilçesinde 21 Haziran günü meydana gelen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketiyle ilgili araştırma ve inceleme çalışmaları devam ediyor.

MHP Bursa İl Başkanlığı da bölgede incelemelerde bulunarak hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.


MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu’nun başkanlığında, İl Başkan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi Mehmet Yıldız’ın sorumluluğundaki komisyon üyeleri, sel felaketinden etkilenen dört köyde ayrıntılı bir araştırma yaptı. Geçen hafta, Kestel’deki afet bölgesini ziyaret eden MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı, sel bölgesindeki Dudaklı, Narlıdere, Kayacık ve Aksu köylerinde başlatılan teknik incelemelerin ve geniş kapsamlı araştırmaların tamamlandığını bildirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyaretiyle baş sağlığı temennisinde bulunmasının akabinde devletin mağdurlara sahip çıkacağını, yaraları saracağını, zararları karşılayacağını ifade etti.

6 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinden ders çıkarılması gerektiğini belirten MHP Bursa İl Başkanı Cihangir Kalkancı, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızla birlikte birçok hane, araç ve tarım makinaları kullanılamaz hale gelmiştir. Riskler belirlenirse, bireyler bilinçlendirilirse, gerekli bilimsel önlemler alınırsa afeti engellemek ya da az zararla atlatmak mümkün olur" dedi. İl Başkanı C. Kalkancı, hazırlanan raporun ilgili kamu kurumlarıyla ve kuruluşlarıyla da paylaşacaklarını söyledi.

Teknik heyet hazırladığı raporda; “Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bölgenin fiziki, coğrafi ve iklim yapısından dolayı sel felaketinin yaşandığı” belirtildi. Bölgenin havadan fotoğraflarıyla, grafiklerle ve şekillerle açıklamalar yapılan raporda; ”Türkiye genelinde ısı ve buharlaşma artışı söz konusu. Havada anormal bir su buharı birikimi gözlemlenmektedir. Bunun sonucunda süper hücre denilen anormal yağış oluşumu meydana geliyor. Bu değişim sel, taşkın ve heyelan riskini artırıyor" denildi.


MHP’nin hazırladığı raporunun son bölümünde şu tavsiyelere yer verildi,:

1- Yağışların anında ve sonrasında bir tehlike de heyelan - devrilme (kaya) riskidir. Bu durumlar da göz ardı edilmeden takip edilmeli, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.

2- Olağan dışı yağışların görüldüğü bu dönemlerde, tüm olasılıklar göz önünde bulundurularak en hızlı şekilde aksiyon alınmalıdır.

3- Yörenin potansiyel heyelan ve sel haritaları sağlıklı olarak tamamlanarak yerleşim ve altyapı kararlarının alınmasında göz önünde bulundurulmalıdır.

4- Felakete dönüşen bu doğa olaylarından gereken dersler alınmalı, aynı özellikteki yerleşim alanları tespit edilerek can ve mal kayıpları oluşmadan boşaltmalar da dahil gerekli önlemler bir an önce alınmalıdır.

5- Dere yatağındaki her türlü yapılaşma yasaklanmalıdır. Vadiler boyunca sel, taşkın, küçük heyelan ve akmalar nedeniyle tehlike altında olan konutlar/alanlar saptanıp gerekli önlemler alınmalıdır.

6- Dere yataklarından bilinçsiz ve kontrolsüz olarak malzeme alınması engellenmelidir. Dere yataklarına yapılan müdahaleler başka alanlarda taşkına neden olmaktadır. Bu nedenle dere yataklarının daraltılmasından vazgeçilmeli, dere ıslah çalışmaları bölgede mevcut tüm dere yataklarında (kuru dere yatakları da dahil) en kısa zamanda başlatılmalıdır. Bölgedeki her türlü yapılaşmalar için jeolojik ve hidrolojik çalışmalar zorunlu hale getirilmelidir.

7- Bu sel ve taşkın olaylarını oluşturan yağışların karakteri ve miktarı hakkında net bilgi elde edilememiştir. Hidrometeorolojik çalışmaların sağlıklı yapılabilmesi ve sağlıklı kararlar alınabilmesi için bölgede standartlara uygun meteoroloji İstasyonları acilen kurulmalıdır.

8- Valilik, Yerel Yönetimler, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi kurumların işbirliği ile, akademik odalardan da destek alınarak acilen Bursa da heyelan, taşkın ve su baskını gibi kuvvetli yer hareketlerine yönelik duyarlılık, tehlike ve risk dağılımını gösteren bölge haritalarını hazırlaması gerekmektedir. Bu çalışmalar kamuoyu ile paylaşılmalı, her bir birey farklı afet senaryoları için bilinçlendirilmelidir.



HABER: CAFER GENÇ

İPEKYOLU HABER BURSA

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum Yaz